Skocz do zawartości

'Shark teeth'

Ioreth

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wiadomo, w nazwach odmian panuje bałagan i wolna amerykanka... Stąd postanowiłam podzielić się moimi wątpliwościami tutaj.

Przybyła mi w kolekcji "Shark's teeth", która aktualnie wygląda następująco:

post-6132-1347226903_thumb.jpg

post-6132-1347226922_thumb.jpg

post-6132-1347226938_thumb.jpg

Próbowałam dowiedzieć się, jak powinna wyglądać ta odmiana w pełni rozwinięta i dobrze doświetlona i niestety - nie udało mi się :/ Na cpphotofinder pod "Shark's teeth" jest wszystko, od "Fused teeth" po "Sawtooth". Próbowałam porównać swojego chwasta ze zdjęciami TU, ale znowu - pod "Dentate traps" (gdzie jak byk stoi, że inną nazwą tej odmiany jest "Shark's tooth") jest coś z szeroką, krótką i leżącą na ziemi blaszką liściową, podczas gdy moje wyciągają się ku niebu...

Konkludując: jak powinien wyglądać dorosły i zadowolony z życia "Shark's teeth", a jeżeli to moje zielone to NIE jest "Shark's teeth"... to co to jest?

Skrótowy opis: blaszki liściowe bardzo wąskie, wzniesione, kilkukrotnie dłuższe niż część pułapkowa. Pułapki słabo wybarwione, brzeg z regularnymi, trójkątnymi "włoskami", które nie zaginają się do wnętrza pułapki. Część pułapkowa wyraźnie odgraniczona od części asymilacyjnej.

Pytanie może wydać się głupie, ale obejrzałam już taką ilość zdjęć, że kompletnie zgłupiałam.

Odnośnik do odpowiedzi

'Fused Teetha', jeśli mnie pamięć nie myli, Niemcy próbowali przechrzcić kilka lat temu, nie wiedzieć dlaczego na 'Shark`s Teeth'. U tej odmiany ogonki liściowe mogą płożyć się po ziemi, mogą być wzniosłe. Miałem kiedyś rośliny z tej samej macierzystej i różnie się pod tym względem zachowywały. Wyznacznikiem powinien być kształt zębów i u Ciebie jest ok z grubsza. Na przynajmniej części pułapek powinno być widoczne rozdwojenie lub roztrojenie ząbków. Brak tej cechy może być jednak winą przeciętnej kondycji rośliny. Zobaczysz, co pokaże za rok. 'Shark`s Teeth' wybarwia się dość przeciętnie. Nie da się z niego zrobić jakiejś krwiście czerwonej muchołówki (przynajmniej mi się nie udało), ale w pełnym słońcu nabiera trochę koloru. Może Twoja była słabo oświetlana. Tak wygląda moja pod koniec tego sezonu:

http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...st&id=16877

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, faktycznie to jest najbardziej zbliżone do tego, co mam... :)

Zobaczymy, jak się rozwinie, mam ją ledwo od dwóch tygodni, a że lada tydzień zacznie wchodzić w stan spoczynku, to pewnie pełnię możliwości zobaczy dopiero w przyszłym roku.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

To, co widać niżej to oczywiście nie jest charakterystyczna cecha tego kultywaru. W ramach ciekawostki raczej; 'Shark`s Teeth', być może zachwycona kolorami tegorocznej jesieni, sama postarała się o wielobarwność.

1.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.