Decanian Napisano 10 Września 2012 Share Napisano 10 Września 2012 Witam. Jestem posiadaczem Rosiczki madagaskarskiej lecz od kilku dni moja rosiczka gwaltownie zaczela wysychac i nie wiem w czym jest dokladnie problem. Roslinka jest na pelnym slonku w ogrodku czy to wina oswietlenia? pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danny8_1991 Napisano 10 Września 2012 Share Napisano 10 Września 2012 Roślina ta nie lubi zbyt niskiej wilgotności powietrza. Pełne słońce może ją nieco przypiekać i stąd te oznaki. Lecz z drugiej strony lubi dużą ilość bezpośredniego światła. Więc może warto byłoby ją ustawić na parapecie w towarzystwie innych owadożernych gdzie będzie miała nieco wyższą wilgotność. A słońce będzie docierać do niej przez szybę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 10 Września 2012 Share Napisano 10 Września 2012 (edytowane) Mam ten sam problem z tą rosiczką. Tylko że straciła rosę. Zgadzam się z przedmówcą.Można jeszcze zastosować podstawkę z keramzytem dla zwiększenia wilgotności tylko jest wtedy ryzyko gnicia/pleśni oraz przy zbyt dużej wilgotności może stracić rosę.Trzeba mieć na uwadze nasłonecznienie oraz wilgotność. Edytowane 10 Września 2012 przez adam69691 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Decanian Napisano 10 Września 2012 Autor Share Napisano 10 Września 2012 Dziekuje wszystkim za odpowiedz postaram sie zalatwic keramzyt i zobaczymy co dalej z ta rosiczka bedzie Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Decanian Napisano 11 Września 2012 Autor Share Napisano 11 Września 2012 Witam to znowu ja trochę pokombinowałem i wyszło mi takie coś jak sądzicie jest teraz wystarczająca czy przesadziłem teraz z wilgotnością? rosiczka jest na południowym parapecie jak widzicie słonko w nią uderza Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 11 Września 2012 Share Napisano 11 Września 2012 Ugotować ją chcesz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Decanian Napisano 11 Września 2012 Autor Share Napisano 11 Września 2012 tak myślałem. Dobrze wiec szybko zdejmuje ten kuban Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danny8_1991 Napisano 11 Września 2012 Share Napisano 11 Września 2012 Bez kubeczka się obejdzie. Podstawka z keramzytem i południowy parapet jej wystarczy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 11 Września 2012 Share Napisano 11 Września 2012 Nie ma to jak wiedzieć, że robi się źle i to kontynuować mimo że rozsądek mówi inaczej Jak pisali poprzednicy. Obejdzie się bez "kubana" - () Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 9 Października 2012 Share Napisano 9 Października 2012 (edytowane) Tej rosiczce nie potrzebne żadne zabiegi zwiększające wilgotność. Jest to typowy parapetowiec. A że gwałtownie obsycha to już jej taka natura. Jest ładna piękna rośnie wysoko nagle bah i cała dolna połowa rośliny przysycha. Nie należy się tym martwić póki górne młode liście nie przysychają. Edytowane 9 Października 2012 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Decanian Napisano 11 Października 2012 Autor Share Napisano 11 Października 2012 Witam. Od otworzenia tego tematy minęło trochę czasu wiec załączam kilka zdjęć mojej rosiczki jak się trzyma trochę się ugina ale największym problemem jest to ze ziemiórki znalazły sobie domek w jej doniczce. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi