Sorvina Napisano 10 Września 2012 Share Napisano 10 Września 2012 Witam. Chcę przesadzić moją rosiczkę i muchołówkę i postanowiłam, że kupię odpowiednią mieszankę na allegro. Chciałabym Was prosić o ocenę na podstawie zdjęć jakości podłoża. To jest mieszanka z allegro - torf sphagnowy z perlitem: A to torf kupiony w ogrodniczym: Myślałam o zmieszaniu mniej więcej pół na pół jednego i drugiego i do tego wsadzić roślinki. Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyzio Napisano 10 Września 2012 Share Napisano 10 Września 2012 Moim zdaniem najlepszą mieszanką dla rosiczki jest torf + drobny żwirek 1:1 . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alberciarz Napisano 10 Września 2012 Share Napisano 10 Września 2012 (edytowane) Torf z allegro oceniając po zdjęciach jest bardzo wysokiej jakości. Torf z ogrodniczego - niewiele ma z prawdziwym torfem wspólnego, niestety takie są realia Do rosiczek można stosować czysty torf, ale porządny, lub z dodatkami - perlitu, żwirku, lub jednego i drugiego. Proporcja torf 1:1 żwirek - moim zdaniem, zbyt ciężkie dla rosiczek. Polecam jeśli już torf 3: żwirek 1, ew. 1,5. Edytowane 10 Września 2012 przez Alberciarz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sorvina Napisano 10 Września 2012 Autor Share Napisano 10 Września 2012 Uff, cieszę się, że ten z allegro jest dobry. Ten z ogrodniczego to się spodziewałam. Zanim trafiłam na to forum dostałam owadożerców z nasionkami. A że zapał miałam duży to chciałam nasionka wysiać jak najszybciej, więc poszłam, kupiłam torf (zaznaczając, że dla takich i takich roślin). Zasadziłam część nasionek rosiczki w mieszance, którą dostałam od hodowcy, a drugą w tym torfie z ogrodniczego. I co? W torfie z ogrodniczego nie wyrosło nic, a w mieszance z perlitem mam zielone maleństwa. Do tego trafiłam tutaj, przeczytałam chyba wszystkie tematy z działu "Rosiczka" i "Muchołówka" i dowiedziałam się, jak łatwo można kupić badziewny torf. Pytam o mieszanie obu torfów ze względu na to, że chce wykorzystać ten ogrodniczy Nie mam co z nim zrobić. Obecnie mam dość mało roślinek, więc też nie chciałabym kupować żwirku, piasku, bo pewnie dostanę w jakiś dużych paczkach i nie będę miała co z tym zrobić. Po prostu jestem ciekaw, czy taka mieszanka będzie odpowiednia i dla rosiczki i dla muchołówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 10 Września 2012 Share Napisano 10 Września 2012 Nie radze sadzić owadożerów w zwykłym torfie ogrodniczym. Jest duże prawdopodobieństwo, że w tym ogrodniczym znalazły się jakieś nawozy, które pewnie jak wiesz mogą spalić korzenie roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi