Skocz do zawartości

Podłoże dla muchołówki i rosiczki - ocena

Sorvina

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chcę przesadzić moją rosiczkę i muchołówkę i postanowiłam, że kupię odpowiednią mieszankę na allegro. Chciałabym Was prosić o ocenę na podstawie zdjęć jakości podłoża.

To jest mieszanka z allegro - torf sphagnowy z perlitem:

post-6134-1347280479_thumb.jpg

A to torf kupiony w ogrodniczym:

post-6134-1347280535_thumb.jpg

Myślałam o zmieszaniu mniej więcej pół na pół jednego i drugiego i do tego wsadzić roślinki. Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi

Torf z allegro oceniając po zdjęciach jest bardzo wysokiej jakości. Torf z ogrodniczego - niewiele ma z prawdziwym torfem wspólnego, niestety takie są realia :)

Do rosiczek można stosować czysty torf, ale porządny, lub z dodatkami - perlitu, żwirku, lub jednego i drugiego.

Proporcja torf 1:1 żwirek - moim zdaniem, zbyt ciężkie dla rosiczek. Polecam jeśli już torf 3: żwirek 1, ew. 1,5.

Edytowane przez Alberciarz
Odnośnik do odpowiedzi

Uff, cieszę się, że ten z allegro jest dobry. Ten z ogrodniczego to się spodziewałam. Zanim trafiłam na to forum dostałam owadożerców z nasionkami. A że zapał miałam duży to chciałam nasionka wysiać jak najszybciej, więc poszłam, kupiłam torf (zaznaczając, że dla takich i takich roślin). Zasadziłam część nasionek rosiczki w mieszance, którą dostałam od hodowcy, a drugą w tym torfie z ogrodniczego. I co? W torfie z ogrodniczego nie wyrosło nic, a w mieszance z perlitem mam zielone maleństwa. Do tego trafiłam tutaj, przeczytałam chyba wszystkie tematy z działu "Rosiczka" i "Muchołówka" i dowiedziałam się, jak łatwo można kupić badziewny torf. Pytam o mieszanie obu torfów ze względu na to, że chce wykorzystać ten ogrodniczy :P Nie mam co z nim zrobić. Obecnie mam dość mało roślinek, więc też nie chciałabym kupować żwirku, piasku, bo pewnie dostanę w jakiś dużych paczkach i nie będę miała co z tym zrobić.

Po prostu jestem ciekaw, czy taka mieszanka będzie odpowiednia i dla rosiczki i dla muchołówki. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.