Bartnik Napisano 13 Września 2012 Share Napisano 13 Września 2012 (edytowane) Witam, Tak jak w temacie czemu moja roślina z dnia nadzień zaczęła puszczać hmm kikuty? Zbyt duża ilość oświetlenia? Może to jakiś mieszaniec a nie nidiformis?:P Edytowane 13 Września 2012 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 13 Września 2012 Share Napisano 13 Września 2012 (edytowane) Moje zdanie jest takie na ten temat. Że wraz z skracającym się dniem i mniejszą ilością słońca roślina wypuszcza coraz krótsze liście. Opieram to na moich obserwacjach jeśli chodzi o muchołówkę. Zaobserwowałem że w środku lata gdzie słońce świeciło najwyżej i najmocniej muchołówka puszczała długie liście, natomiast teraz wraz z skracającym się dniem i mniejszą ilością słońca coraz krótsze liście. Może to też się tyczy rosiczek. Edytowane 13 Września 2012 przez adam69691 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 13 Września 2012 Autor Share Napisano 13 Września 2012 rośliny są doświetlane są przez zestaw MH-HIT-150W NATRIUM przez 12 godzin dziennie, więc odpada.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 13 Września 2012 Share Napisano 13 Września 2012 adam69691, a nie jest czasem odwrotnie. Gdy roślina ma mało światła to puszcza właśnie powyciągane, szerokie liście. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 13 Września 2012 Share Napisano 13 Września 2012 Moja muchołówka rośnie na zewnątrz (południowy balkon) więc oświetlenie ma cały czas . Właśnie to jest dziwne że wytwarzała długie liście jak miała najlepsze warunki. Teraz wytwarza krótsze liście to tylko się tyczy mojej jednej muchołówki. Dlatego napisałem że to może być poprzez skracający się dzień. Prawdopodobnie nie mam racji. Wiem Radek że tak jest jak mówisz ale nie potrafię wyjaśnić dlaczego jest tak z muchołówką jak ma korzystne warunki. Tak jak napisał Bartnik , że to nie jest przez oświetlenie. W jakich warunkach ją trzymasz? Jakie ma stanowisko? Jak często podlewasz? Dlatego postaramy się sprawdzić dlaczego rosiczka wytwarza krótsze liście musimy się bardziej przyjrzeć warunkom w jakich jest i wykluczyć że to może być jakaś choroba. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 13 Września 2012 Autor Share Napisano 13 Września 2012 warunki standardowe doniczka 9 na 9 podłoże torf plus piasek ok. 1:1 plus mała domieszka perlitu. podlewanie na wysokość 1cm gdy rośliny "wypiją wszystko" daje góra dobę na przeschnięcie i znów 1 cm, doświetlanie 12 godzin na dobę, temp ok 22-24. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 13 Września 2012 Share Napisano 13 Września 2012 (edytowane) Od kiedy ją doświetlasz ? Jak patrząc na warunki w jakich trzymasz roślinę wygląda że ma optymalne warunki. Nie zauważyłeś jakiś zmian na liściach lub insektów w doniczce ? Może przystosowuję się do nowych warunków oświetleniowych.To jest lampa metalohalogenkowa ? Jest przystosowana do uprawy roślin ? Nie mogę znaleźć szczegółów na temat tej lampy jaką masz. Edytowane 13 Września 2012 przez adam69691 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 13 Września 2012 Share Napisano 13 Września 2012 Przyczyn może być wiele i nie muszą to być koniecznie objawy chorobowe. Generalnie mała ilość światła powinna powodować wybujałość rośliny jednak u tych wysoce wymagających w stosunku do ilości światła może powodować ich zamieranie lub przechodzenie w stan spoczynku. Zbyt duża ilość światła u roślin cieniolubnych zredukuje im liście... Widmo światła ma również znaczenie. W zależności od udziału widma niebieskiego, czerwonego i podczerwonego roślina wzmaga swój wzrost "wydłużeniowy", rośnie bardziej zwarta, kwitnie lub przechodzi w stan spoczynku. Możliwe, że emitowane widmo powoduje takie zachowanie rośliny. Kolejna sprawa to czy to jest nidiformis, a jeśli tak to czy czysty. Mnie się wydaje, że tworzy się tam pąk zimowy (nie pamiętam czy moje nidiformis tak miały ale chyba nie). Dodatkowo kształt liścia nie do końca mi pasuje (chyba powinny się zwężać cały czas w kierunku ogonka, tutaj wydaje mi się, że na pewnym odcinku brzegi są równoległe lub prawie równoległe). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 13 Września 2012 Autor Share Napisano 13 Września 2012 (edytowane) Dostałem ją jako nidiformis ale też mi coś szczerze nie pasuje... Również zastanawiałem się czy to czasem nie wchodzenie w stan spoczynku.... Jeśli nie nidiformis to co?(chociaż, podejrzenia to może uda Mi się ustalić:0) Edytowane 13 Września 2012 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 13 Września 2012 Share Napisano 13 Września 2012 Stanowczo twierdzę że nie jest to D. nidiformis a jakaś zimówka bo moja D. rotundifolia ma identyczną (teraz) rozetę tzn. zredukowane liście + pąki przetrwalne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 13 Września 2012 Share Napisano 13 Września 2012 A nie jest to przypadkiem D. intermedia/anglica? Kształt liści pasuje, wytwarzają pąki przetrwalne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 13 Września 2012 Share Napisano 13 Września 2012 To anglica ,moja też (moje polskie rosiczki też mają pąki przetrwalne) ma coraz krotsze liście razem z x obovatą . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi