Skocz do zawartości

D. regia - problem z liśćmi.

blueb

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z D. regia. Od jakiegoś czasu zaczęła produkować znacznie mniejsze liście. Być może jest to spowodowane tym, że niedawno ją przesadziłem, bo korzeń wyszedł dołem doniczki, ale wydaje mi się, że już wtedy tak miała. Do tego starsze liście zaczynają czernieć na końcówkach. Gdyby wszystkie czerniejące liście wyschły zostałoby tylko 5 liści (teraz jest 11). Czy ktoś miał podobny przypadek z D. regia? unsure

Odnośnik do odpowiedzi

Być może jest to efekt najpierw przerośnięcia doniczki a następnie przesadzenia. Do tego doszło zmniejszenie naturalnego oświetlenia w ostatnim czasie i rosiczka trochę ucierpiała. W nowym podłożu przy odpowiednim oświetleniu jej kondycja powinna się poprawić. Chociaż z Regią bywa tak, że nie wiadomo z jakiego powodu zamiera, aż do korzenia. Jedna z moich rosiczek tego gatunku w ubiegłym roku mając liście około 25 cm nagle zmarniała i uschła całkowicie. Nie wyrzuciłem jej i po jakimś czasie od korzenia wyrosło kilkanaście nowych roślin. Czytałem gdzieś o podobnym przypadku. Także na razie możesz tylko obserwować rosiczkę i czekać :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.