blueb Napisano 14 Września 2012 Share Napisano 14 Września 2012 Mam problem z D. regia. Od jakiegoś czasu zaczęła produkować znacznie mniejsze liście. Być może jest to spowodowane tym, że niedawno ją przesadziłem, bo korzeń wyszedł dołem doniczki, ale wydaje mi się, że już wtedy tak miała. Do tego starsze liście zaczynają czernieć na końcówkach. Gdyby wszystkie czerniejące liście wyschły zostałoby tylko 5 liści (teraz jest 11). Czy ktoś miał podobny przypadek z D. regia? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@ti Napisano 14 Września 2012 Share Napisano 14 Września 2012 Być może jest to efekt najpierw przerośnięcia doniczki a następnie przesadzenia. Do tego doszło zmniejszenie naturalnego oświetlenia w ostatnim czasie i rosiczka trochę ucierpiała. W nowym podłożu przy odpowiednim oświetleniu jej kondycja powinna się poprawić. Chociaż z Regią bywa tak, że nie wiadomo z jakiego powodu zamiera, aż do korzenia. Jedna z moich rosiczek tego gatunku w ubiegłym roku mając liście około 25 cm nagle zmarniała i uschła całkowicie. Nie wyrzuciłem jej i po jakimś czasie od korzenia wyrosło kilkanaście nowych roślin. Czytałem gdzieś o podobnym przypadku. Także na razie możesz tylko obserwować rosiczkę i czekać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 15 Września 2012 Autor Share Napisano 15 Września 2012 Dziękuję za odpowiedź. Mam nadzieję, że to tylko chwilowe, wkrótce postaram się zorganizować dla niej miejsce do doświetlania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi