Skocz do zawartości

Madagascariensis z nasion

Sylwia505

Rekomendowane odpowiedzi

Wysiewałam rosiczkę madagascaris z nasionek przed wakacjami. Bardzo szybko pojawiły się pierwsze roślinki, ale niestety od dwóch miesięcy nie ruszyły z miejsca. Mają około 2mm i nic się nie dzieje. Czy macie jakiś pomysł czym to może być spowodowane, bardzo proszę o pomoc :)

Odnośnik do odpowiedzi

moje rośliny z nasion też rosną baaardzo wolno, ale jest na to sposób - jeśli Twoje siewki mają już owadożerne liście to nakarm je :) najlepiej muszką owocówką. No i polecam też zrobić zdjęcie albo zmierzyć roślinki, żeby mieć punkt odniesienia do sprawdzenia czy roślinki ruszyły. Też mam teraz malutkie madagascariensis i te, które podkarmiam, rosną jak na drożdżach :)

Odnośnik do odpowiedzi

Da radę, ale żeby muszka nie uciekła z takiego malucha to zwykle trzeba ją lekko ogłuszyć... :P i pamiętaj, żeby po około 3 dniach zdjąć muszki z roślin bo zaczną pleśnieć. I powinny zacząć rosnąć, u mnie po karmieniu kolejne liście są już sporo większe od poprzednich. Powodzenia :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 year later...

Jeśli chodzi o śnieg to powiem Ci z mojego doświadczenia, że nie warto .. Mimo iż wydaje się czysty to po rozpuszczeniu woda jest brudna :/ Chyba lepiej nie ryzykować utraty roślin :) Ja podlewam deszczówką (oczywiście zbieram ją gdy jest spora ulewa aby się najpierw dach umył) ;) Roślinki są zadowolone i ja też :)

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej będzie jak zrobisz zdjęcie i zamieścisz na forum :) Może te kropelki są tak małe, że ich nie widzisz ? Myślę, że jeśli nawet Twoje rosiczki nie mają kropelek (brak światła, niska wilgotność powietrza - główne przyczyny) to jeśli rosiczka dostanie smaczny kąsek to kropelki zacznie produkować w celu strawienia przysmaku ;)

Odnośnik do odpowiedzi