Sylwia505 Napisano 15 Września 2012 Share Napisano 15 Września 2012 Wysiewałam rosiczkę madagascaris z nasionek przed wakacjami. Bardzo szybko pojawiły się pierwsze roślinki, ale niestety od dwóch miesięcy nie ruszyły z miejsca. Mają około 2mm i nic się nie dzieje. Czy macie jakiś pomysł czym to może być spowodowane, bardzo proszę o pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adivip125 Napisano 15 Września 2012 Share Napisano 15 Września 2012 moje rośliny z nasion też rosną baaardzo wolno, ale jest na to sposób - jeśli Twoje siewki mają już owadożerne liście to nakarm je najlepiej muszką owocówką. No i polecam też zrobić zdjęcie albo zmierzyć roślinki, żeby mieć punkt odniesienia do sprawdzenia czy roślinki ruszyły. Też mam teraz malutkie madagascariensis i te, które podkarmiam, rosną jak na drożdżach Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 15 Września 2012 Share Napisano 15 Września 2012 Rosiczki z nasion mają tendencję do dość długiego okresu stagnacji właśnie na tym etapie wzrostu, który opisujesz. Dokarmianie faktycznie daje dość dobre rezultaty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 15 Września 2012 Share Napisano 15 Września 2012 Mam tą samą sytuację z madagaskarkami ale spoko na wiosnę ruszą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sylwia505 Napisano 15 Września 2012 Autor Share Napisano 15 Września 2012 dzięki, trochę mnie uspokoiliście spróbuję z tą owocówką tylko czy taki maluszek sobie z nią poradzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adivip125 Napisano 15 Września 2012 Share Napisano 15 Września 2012 Da radę, ale żeby muszka nie uciekła z takiego malucha to zwykle trzeba ją lekko ogłuszyć... i pamiętaj, żeby po około 3 dniach zdjąć muszki z roślin bo zaczną pleśnieć. I powinny zacząć rosnąć, u mnie po karmieniu kolejne liście są już sporo większe od poprzednich. Powodzenia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mauser Napisano 13 Stycznia 2014 Share Napisano 13 Stycznia 2014 Ale jeśli D. Madagascariensis nie ma rosy na liściach to nie da się jej dokarmić tak? Czy można podlewać rosiczki rozpuszczonym śniegiem ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maja100 Napisano 13 Stycznia 2014 Share Napisano 13 Stycznia 2014 Jeśli chodzi o śnieg to powiem Ci z mojego doświadczenia, że nie warto .. Mimo iż wydaje się czysty to po rozpuszczeniu woda jest brudna :/ Chyba lepiej nie ryzykować utraty roślin Ja podlewam deszczówką (oczywiście zbieram ją gdy jest spora ulewa aby się najpierw dach umył) Roślinki są zadowolone i ja też Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mauser Napisano 13 Stycznia 2014 Share Napisano 13 Stycznia 2014 (edytowane) A jeśli chodzi o dokarmianie ? Bez kropelek nie da rady dokarmić rosiczek? Edytowane 13 Stycznia 2014 przez Mauser Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maja100 Napisano 13 Stycznia 2014 Share Napisano 13 Stycznia 2014 Najlepiej będzie jak zrobisz zdjęcie i zamieścisz na forum Może te kropelki są tak małe, że ich nie widzisz ? Myślę, że jeśli nawet Twoje rosiczki nie mają kropelek (brak światła, niska wilgotność powietrza - główne przyczyny) to jeśli rosiczka dostanie smaczny kąsek to kropelki zacznie produkować w celu strawienia przysmaku Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 13 Stycznia 2014 Share Napisano 13 Stycznia 2014 Jak to zrobisz, jeśli roślina po pierwsze nie utrzyma owada, a po drugie nie ma na liściach substancji potrzebnych do tego procesu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mauser Napisano 13 Stycznia 2014 Share Napisano 13 Stycznia 2014 Zdjęcia wstawię jutro bo dziś nie ma już dobrego światła i wychodzą niewyraźne. Rosiczki dokarmiam mlekiem w proszku i zastanawiam się czy rzeczywiście zacznie je produkować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maja100 Napisano 13 Stycznia 2014 Share Napisano 13 Stycznia 2014 Wystarczy podać martwą muszkę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mauser Napisano 13 Stycznia 2014 Share Napisano 13 Stycznia 2014 Na capensisy działa mleko w proszku zawijają listki i rosną jak na drożdżach Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 13 Stycznia 2014 Share Napisano 13 Stycznia 2014 Oczywiście. Możesz karmić roślinę mlekiem, co uważam za średnio dobry pomysł, jeśli oczywiście możesz nakarmić ją muszką. Jeśli masz alternatywę, wybierz drugą opcję Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi