tomfox8086 Napisano 15 Września 2012 Share Napisano 15 Września 2012 Czy ktoś próbował już pożywek w których jedynym źródłem węgla jest skrobia? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 15 Września 2012 Share Napisano 15 Września 2012 Skrobia to wielocukier więc na potrzeby in vitro nie będzie przydatna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 15 Września 2012 Share Napisano 15 Września 2012 ..Tylko wtedy gdy aktywnosć amolityczna hodowanej rośliny bardzo duża- np. z tego co kojarzę ziemniaki. Może też wpływać na ciśnienie osmotyczne roztworu, ale są o wiele lepsze odczynniki do jego regulacji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 15 Września 2012 Share Napisano 15 Września 2012 ..Tylko wtedy gdy aktywnosć amolityczna hodowanej rośliny bardzo duża- np. z tego co kojarzę ziemniaki. Może też wpływać na ciśnienie osmotyczne roztworu, ale są o wiele lepsze odczynniki do jego regulacji. O! A jednak w niektórych przypadkach możliwa do zastosowania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomfox8086 Napisano 17 Września 2012 Autor Share Napisano 17 Września 2012 Dzięki za odp. Doczytałem że niektóre gatunki storczyków można wysiewać na pożywki z skrobią. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 17 Września 2012 Share Napisano 17 Września 2012 Na dobrą sprawę można by i je wysiewać także na pożywki zawierające pokruszone sphagetti, bądź sterylną zwilżoną watę [co zresztą czasem jest stosowane]- pytanie główne- po co? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomfox8086 Napisano 18 Września 2012 Autor Share Napisano 18 Września 2012 Po to że na niekiedy protokormy Phalaenospis rosną źle i na samej sacharozie, glukozie jak i mieszance tych dwóch cukrów w różnych proporcjach, więc szuka zamiennika. ( na fruktozie w ogóle nie chcą rosnąć) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 18 Września 2012 Share Napisano 18 Września 2012 "Niekiedy". Są duże szanse że jest to spowodowane zupełnie innymi czynnikami niż źródło węglowodanów. Dodatkowo- z własnego doświadczenia- PLB rosną świetnie na sacharozie, mieszanki sacharoza/glukoza są lepsze przy produkcji na pożywkach płynnych-ale trzeba uważać na właściwe ciśnienie osmotyczne. Literaturowo- używając samej fruktozy w jeden pracy uzyskano znacznie lepsze rezultaty niż w przypadku sacharozy. Ale- jak wiadomo, prace naukowe z zakresu TC najczęściej z nauką za wiele wspólnego nie mają i rezultaty które są tam opisywane często nie mają żadnego związku z rzeczywistością. W przypadku PLB najważniejsze jest ich dobre zaindukowanie. Jeśli chcesz pomocy- opisz dokładnie co idzie u Ciebie nie tak z namnażaniem PLB- ale ze szczegółami. Jestem pewien że użycie skrobii zamiast sacharozy/glukozy jest zagrzebywaniem innego problemu "od d...rugiej strony"... Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomfox8086 Napisano 18 Września 2012 Autor Share Napisano 18 Września 2012 Chyba pora już nie ta, nie za bardzo wiem co to PLB Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 19 Września 2012 Share Napisano 19 Września 2012 PLB (PLB's)- protocorm like bodies. Najprościej mówiąc- protokormy powstają jako etap pośredni rozwoju nasion, PLB indukowane są z fragmentów liści i mogą być relatywnie łatwo intensywnie namnażane. Jeśli chodzi o dalszy wzrost PLB i różnicowanie na całe rośliny- większe znaczenie, w każdym razie w przypadku phalenopsów- z innymi storczykami w praktyce nie miałem do czynienia- ma zestaw hormonów w pożywce. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomfox8086 Napisano 19 Września 2012 Autor Share Napisano 19 Września 2012 No tak, obiła mi się już ta nazwa o uszy zaraz napiszę PW odnoście problemu żeby nie zaśmiecać tematu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi