blueb Napisano 19 Września 2012 Share Napisano 19 Września 2012 Ostatnio naszła mnie ochota aby hodować heliamforę bez terrarium i mam kilka pytań. Czy łatwe krzyżówki (np. heterodoxa x minor) będą zdecydowanie gorzej rosnąć bez terrarium? Czy ktoś z Was próbował tak hodować te rośliny? Może bardziej opłaca się zainwestować w mini terrarium? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 19 Września 2012 Share Napisano 19 Września 2012 Pytaj się Elazet Ona ma bardzo ładne hodowane poza terrarium, nie mniej w specyficznych warunkach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roslina1991 Napisano 20 Września 2012 Share Napisano 20 Września 2012 Miałem przez 1,5 roku Heliamphore minor 'Auyan tepui' trzymałem ją bez terrarium na parapecie, dzbanki tworzyła bez problemu. Ale co dziwne kolejne były raczej niedużo większe od poprzednich. Nie mam pojęcia dlaczego, może ze względu na bardzo małe rozmiary rośliny, była to najmniejsza możliwa sadzonka. Również okres 1,5 roku nie był jakoś specjalnie długi więc może po prostu helki tak wolno rosną. A co się z nią stało? po prostu zacząłem eksperymentować. Teraz powtórnie ją kupiłem i zamierzam trzymać na parapecie, bo w terrarium nie mam zamiaru nic trzymać poza pływaczami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 20 Września 2012 Share Napisano 20 Września 2012 Teoretycznie da radę: http://carnivorousockhom.blogspot.com/sear...in+low+humidity Również na owadożerach ktoś aklimatyzował heliampgorę do warunków parapetowych (o ile pamiętam z powodzeniem). W praktyce aklimatyzacja może różnie skończyć się dla rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 20 Września 2012 Autor Share Napisano 20 Września 2012 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Wiem, że da się hodować heliamfory na parapecie, ale nie wiem jak bardzo odbije się na ich wzroście, dlatego pytam Was. Dzięki Marrom za linka, już mi go kiedyś dałeś i nie było w nim 3 części. Teraz wydaje mi się, że będą dobrze rosnąć. Z resztą już za późno, bo zdecydowałem się na zakup, kupuję już zaaklimatyzowaną u Elazet. W razie jakichkolwiek sugestii, bardzo proszę napisać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi