Skocz do zawartości

Heliamfora bez terrarium

blueb

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio naszła mnie ochota aby hodować heliamforę bez terrarium i mam kilka pytań. Czy łatwe krzyżówki (np. heterodoxa x minor) będą zdecydowanie gorzej rosnąć bez terrarium? Czy ktoś z Was próbował tak hodować te rośliny? Może bardziej opłaca się zainwestować w mini terrarium?

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem przez 1,5 roku Heliamphore minor 'Auyan tepui' trzymałem ją bez terrarium na parapecie, dzbanki tworzyła bez problemu. Ale co dziwne kolejne były raczej niedużo większe od poprzednich. Nie mam pojęcia dlaczego, może ze względu na bardzo małe rozmiary rośliny, była to najmniejsza możliwa sadzonka. Również okres 1,5 roku nie był jakoś specjalnie długi więc może po prostu helki tak wolno rosną. A co się z nią stało? po prostu zacząłem eksperymentować. Teraz powtórnie ją kupiłem i zamierzam trzymać na parapecie, bo w terrarium nie mam zamiaru nic trzymać poza pływaczami.

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie da radę: http://carnivorousockhom.blogspot.com/sear...in+low+humidity

Również na owadożerach ktoś aklimatyzował heliampgorę do warunków parapetowych (o ile pamiętam z powodzeniem).

W praktyce aklimatyzacja może różnie skończyć się dla rośliny.

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Wiem, że da się hodować heliamfory na parapecie, ale nie wiem jak bardzo odbije się na ich wzroście, dlatego pytam Was. Dzięki Marrom za linka, już mi go kiedyś dałeś i nie było w nim 3 części. Teraz wydaje mi się, że będą dobrze rosnąć. Z resztą już za późno, bo zdecydowałem się na zakup, kupuję już zaaklimatyzowaną u Elazet. W razie jakichkolwiek sugestii, bardzo proszę napisać.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.