Skocz do zawartości

Akwarium?

Yafumi

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłam kilka roślin owadożernych i mam kilka pytań.

Bo ja mam puste akwarium i zastanawiam się czy mogę hodować w nich rośliny. Sypnę na dno trochę kamyczków, potem odpowiednie podłoże. Mam taką " rurkę" od odmulacza i zakopałabym ją żeby podlewać od dołu. Oczywiście nie będę zamykać ani niczym przykrywać. Stałoby to na szafce nocnej przy oknie. Okno mam na zachód.

Czy mogę tak zrobić czy jednak zasadzić to w osobnych doniczkach??

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zwykle pierwsze pytanie- co to za rośliny??? Jak to coś z- kapturnic, muchołówek albo (niektórych) rosiczek tj. capensis, spatulata itp. to odpowiedź brzmi -NIE.

Edytowane przez Gekon
Odnośnik do odpowiedzi

Kapturnica i muchołówka wymaga zimą zimowania. Rosiczki zapewne masz tropikalne, może D. capensis, te nie zimują. Zatem na zimę którąś roślinę będziesz musiała wykopać. Albo rosiczkę i przezimujesz resztę akwarium albo kapturnicę / muchołówkę a rosiczka i akwarium zostaną w pokoju. Rośliny zimujące zimą nie wymagają doświetlania, starczy im naturalna ilość światła.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak byłam w Łodzi u koleżanki to poszłyśmy do palmiarni i tam trzymali w takim szklanym " akwarium" bez przykrywki. Ja mam zbędne akwarium(jakoś nikt nie chce go kupić) i pomyślałam że wykorzystam do tych roślin.

Jak nie akwarium to w czym ja mam je zasadzić?? Taka ceramiczna doniczka może być?? Jak tak to jakieś wymagania? Płaska, szeroka, wysoka, wąska...??

Odnośnik do odpowiedzi

Na upartego można zrobić kompozycję w akwarium, ale rośliny lepiej będą się czuły na parapecie/ balkonie bez udziwnień. Jeśli akwarium to pomyśl może o gatunkach wymagających podwyższonej wilgotności i mniej światła np wspomniane już rosiczki z Queensland: D. adelae, D. prolifera i D. schizandra, czy pływacze epifityczne.

Doniczka lepsza będzie plastikowa, ceramiczna może wodę odparowywać. Wielkość, zależnie od rośliny.

Edytowane przez Radek:)
Odnośnik do odpowiedzi

Dobra...rezygnuje z akwarium.

Zaciągnęłam porady i wiem że mam Sarracenie Farnhamii i Drosere Capensis.

Razem do doniczki czy osobno? Ceramiczna czy plastikowa? Jaki kształt doniczki? I jaka wielkość?

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra...rezygnuje z akwarium.

Zaciągnęłam porady i wiem że mam Sarracenie Farnhamii i Drosere Capensis.

Razem do doniczki czy osobno? Ceramiczna czy plastikowa? Jaki kształt doniczki? I jaka wielkość?

Do osobnych doniczek.

Dla rosiczki i kapturnicy zalecał bym wysokie doniczki ok 15cm (te rośliny mają bardzo rozbudowany system korzeniowy)

A doniczkę? Najwygodniej plastikową.

Mam nadzieję, że wiesz o tym, iż Kapturnice i Rosiczki (przynajmniej te) sadzimy w torfie (bez dodatków nawozów)

Edytowane przez CFHs
Odnośnik do odpowiedzi

Ok

Dwie plastikowe doniczki. Spore, dla kapturnicy większa. Kamyczki, kwaśny torf i sadzimy. Podlewamy wodą destylowaną. Kapturnica zimuje rosiczka nie. Postawić na parapet.

.....

A jak reaguje rosiczka na zimno? Nie umrze mi?

Właściwie to kapturnicę mam w szklanej doniczce/osłonce (nie ma dziurki) 12:12:12. Czy mam ją narazie przesadzać? Mam jakieś 20 sporych liści(ok 15 cm) a od spodu sporo takich małych?

Odnośnik do odpowiedzi

Ok

Dwie plastikowe doniczki. Spore, dla kapturnicy większa. Kamyczki, kwaśny torf i sadzimy. Podlewamy wodą destylowaną. Kapturnica zimuje rosiczka nie. Postawić na parapet.

.....

A jak reaguje rosiczka na zimno? Nie umrze mi?

Właściwie to kapturnicę mam w szklanej doniczce/osłonce (nie ma dziurki) 12:12:12. Czy mam ją narazie przesadzać? Mam jakieś 20 sporych liści(ok 15 cm) a od spodu sporo takich małych?

http://roslinyowadozerne.eu/art/rosliny/drosera-capensis.php masz wszystko nt Capensis :)

Ja bym radził mimo wszystko przesadzić, bo nie masz pewności jaka jest jakość podłoża w którym rośnie.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.