Yafumi Napisano 23 Września 2012 Share Napisano 23 Września 2012 Kupiłam kilka roślin owadożernych i mam kilka pytań. Bo ja mam puste akwarium i zastanawiam się czy mogę hodować w nich rośliny. Sypnę na dno trochę kamyczków, potem odpowiednie podłoże. Mam taką " rurkę" od odmulacza i zakopałabym ją żeby podlewać od dołu. Oczywiście nie będę zamykać ani niczym przykrywać. Stałoby to na szafce nocnej przy oknie. Okno mam na zachód. Czy mogę tak zrobić czy jednak zasadzić to w osobnych doniczkach?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 23 Września 2012 Share Napisano 23 Września 2012 (edytowane) Jak zwykle pierwsze pytanie- co to za rośliny??? Jak to coś z- kapturnic, muchołówek albo (niektórych) rosiczek tj. capensis, spatulata itp. to odpowiedź brzmi -NIE. Edytowane 23 Września 2012 przez Gekon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roslina1991 Napisano 23 Września 2012 Share Napisano 23 Września 2012 Zależy jak dużo światła mają, z reguły hodowanie czegoś bez oświetlenia poza obrębem parapetu źle się kończy. Jeśli Tego światła jest dość dużo nie ma przeciwwskazań do hodowania tych roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yafumi Napisano 23 Września 2012 Autor Share Napisano 23 Września 2012 Mam drosere i sarracenie. Planowałam dokupić też jakąś muchołówkę. Co do światła to oczywiście mam lampę ale jest w pokrywie. Pokrywa ma otwór gdzieś na połowę wielkości pokrywy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 23 Września 2012 Share Napisano 23 Września 2012 A można dokładniej bo drosera to nam dużo mówi ,jeśli rosiczki z qeensland (w co wątpię ) to tak ,ale jeśli nie to nie . Nie ma potrzeby wkładania kapturnicy do akwarium . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 23 Września 2012 Share Napisano 23 Września 2012 Kapturnica i muchołówka wymaga zimą zimowania. Rosiczki zapewne masz tropikalne, może D. capensis, te nie zimują. Zatem na zimę którąś roślinę będziesz musiała wykopać. Albo rosiczkę i przezimujesz resztę akwarium albo kapturnicę / muchołówkę a rosiczka i akwarium zostaną w pokoju. Rośliny zimujące zimą nie wymagają doświetlania, starczy im naturalna ilość światła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 23 Września 2012 Share Napisano 23 Września 2012 Ale pojawia się pytanie, po co trzymać takie rośliny w akwarium? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yafumi Napisano 23 Września 2012 Autor Share Napisano 23 Września 2012 Jak byłam w Łodzi u koleżanki to poszłyśmy do palmiarni i tam trzymali w takim szklanym " akwarium" bez przykrywki. Ja mam zbędne akwarium(jakoś nikt nie chce go kupić) i pomyślałam że wykorzystam do tych roślin. Jak nie akwarium to w czym ja mam je zasadzić?? Taka ceramiczna doniczka może być?? Jak tak to jakieś wymagania? Płaska, szeroka, wysoka, wąska...?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 23 Września 2012 Share Napisano 23 Września 2012 (edytowane) Na upartego można zrobić kompozycję w akwarium, ale rośliny lepiej będą się czuły na parapecie/ balkonie bez udziwnień. Jeśli akwarium to pomyśl może o gatunkach wymagających podwyższonej wilgotności i mniej światła np wspomniane już rosiczki z Queensland: D. adelae, D. prolifera i D. schizandra, czy pływacze epifityczne. Doniczka lepsza będzie plastikowa, ceramiczna może wodę odparowywać. Wielkość, zależnie od rośliny. Edytowane 23 Września 2012 przez Radek:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yafumi Napisano 23 Września 2012 Autor Share Napisano 23 Września 2012 Dobra...rezygnuje z akwarium. Zaciągnęłam porady i wiem że mam Sarracenie Farnhamii i Drosere Capensis. Razem do doniczki czy osobno? Ceramiczna czy plastikowa? Jaki kształt doniczki? I jaka wielkość? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 23 Września 2012 Share Napisano 23 Września 2012 Razem na pewno nie, kapturnicę się zimuje, a rosiczki nie. Plastikowa, ale rozmiar musisz sama dobrać, na pewno dla kapturnicy większa, zależy też jak duże masz rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 23 Września 2012 Share Napisano 23 Września 2012 (edytowane) Dobra...rezygnuje z akwarium. Zaciągnęłam porady i wiem że mam Sarracenie Farnhamii i Drosere Capensis. Razem do doniczki czy osobno? Ceramiczna czy plastikowa? Jaki kształt doniczki? I jaka wielkość? Do osobnych doniczek. Dla rosiczki i kapturnicy zalecał bym wysokie doniczki ok 15cm (te rośliny mają bardzo rozbudowany system korzeniowy) A doniczkę? Najwygodniej plastikową. Mam nadzieję, że wiesz o tym, iż Kapturnice i Rosiczki (przynajmniej te) sadzimy w torfie (bez dodatków nawozów) Edytowane 23 Września 2012 przez CFHs Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yafumi Napisano 23 Września 2012 Autor Share Napisano 23 Września 2012 Ok Dwie plastikowe doniczki. Spore, dla kapturnicy większa. Kamyczki, kwaśny torf i sadzimy. Podlewamy wodą destylowaną. Kapturnica zimuje rosiczka nie. Postawić na parapet. ..... A jak reaguje rosiczka na zimno? Nie umrze mi? Właściwie to kapturnicę mam w szklanej doniczce/osłonce (nie ma dziurki) 12:12:12. Czy mam ją narazie przesadzać? Mam jakieś 20 sporych liści(ok 15 cm) a od spodu sporo takich małych? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 23 Września 2012 Share Napisano 23 Września 2012 Ok Dwie plastikowe doniczki. Spore, dla kapturnicy większa. Kamyczki, kwaśny torf i sadzimy. Podlewamy wodą destylowaną. Kapturnica zimuje rosiczka nie. Postawić na parapet. ..... A jak reaguje rosiczka na zimno? Nie umrze mi? Właściwie to kapturnicę mam w szklanej doniczce/osłonce (nie ma dziurki) 12:12:12. Czy mam ją narazie przesadzać? Mam jakieś 20 sporych liści(ok 15 cm) a od spodu sporo takich małych? http://roslinyowadozerne.eu/art/rosliny/drosera-capensis.php masz wszystko nt Capensis Ja bym radził mimo wszystko przesadzić, bo nie masz pewności jaka jest jakość podłoża w którym rośnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yafumi Napisano 23 Września 2012 Autor Share Napisano 23 Września 2012 A przesadzić teraz czy na wiosnę. Rośliny przesadza się zwykle wiosną. Nie zmarnieje mi jak teraz ją przesadzę a niedługo będzie zimować? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi