Skocz do zawartości

Doniczki i podstawki

Maja100

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry temat. Jeśli o mnie chodzi to w doniczki zaopatruje się w pobliskiej kwiaciarni. Właścicielka dostaje w nich sadzonki różnych roślin, po czym doniczki produkcyjne pozostają wolne i wracałyby normalnie do producentów/hodowców. Co do podstawek, też zwykle tam. Ale zdarza się że przy okazji jakichś innych zakupów także w marketach.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też jeszcze nie kupowałam, bo mam po innych doniczkowcach ale chyba niedługo będę musiała się zaopatrzyć bo kolekcja się powiększa :D

Szukam jak najmniejszych kwadratowych (aby zajmowały jak najmniej miejsca ) ale jakoś nie mogę znaleźć ..

A podstawki ? Szukałam takich podstawek coś jak kuwety wysiewne ale mi wymiary nie odpowiadają na regał :/

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie po innych roślinach doniczki są dość duże. A do owadożerów przydają się jednak małe, produkcyjne. Na allegro można dostać doniczki produkcyjne, ale nie wiem czy na sztuki, raczej duże ilości 50-100 szt.

A podstawek dla Ciebie odpowiednie poszukaj w Leroy Merlin, albo w IKEI ;P jeśli nie szukałaś.

Edytowane przez danny8_1991
Odnośnik do odpowiedzi

Ja zaopatruję się tylko na Allegro. Jest tam masa kwadratowych doniczek, począwszy od 7x7x7 cm wzwyż. Trzeba zwykle wziąć 50 albo 100 sztuk, ale np. 100 sztuk doniczek 7x7x7 kosztuje niecałe 30 zł z wysyłką, więc wychodzi 30 groszy za doniczkę. Jako podstawki stosuje się wtedy kuwety lub tacki. Do jednej wchodzi 20-30 doniczek, co szalenie ułatwia podlewanie :)

Odnośnik do odpowiedzi

Nie.Jest u mnie przy szkole :D , to raz poszedłem poszukać tam perlit ,a przyniosłem doniczki :) ,no i perlit :D . Doniczka 9-10cm kosztuje ok.15gr :) ,więc nie drogo .Choć nie orientuję się ile kosztuję doniczki :P .

Edytowane przez sevillo
Odnośnik do odpowiedzi

Szukam jak najmniejszych kwadratowych (aby zajmowały jak najmniej miejsca ) ale jakoś nie mogę znaleźć ..

Wielodoniczki są najodpowiedniejsze z tego co zrozumiałem. W większych ogrodniczych lub marketach np Obi na pewno są.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie.Jest u mnie przy szkole :D , to raz poszedłem poszukać tam perlit ,a przyniosłem doniczki :) ,no i perlit :D . Doniczka 9-10cm kosztuje ok.15gr :) ,więc nie drogo .Choć nie orientuję się ile kosztuję doniczki :P .

Myślę że to dobra cena. Ja w sklepie o którym pisałem dostaje je po 20 gr/szt. i też jest moim zdaniem zadowalająco. Tym bardziej że nie muszę daleko szukać. A tacki czy duże podstawki jak najbardziej się sprawdzają i ułatwiają podlewanie. Zasługują na duży plus.

Odnośnik do odpowiedzi

Wielodoniczki są najodpowiedniejsze z tego co zrozumiałem. W większych ogrodniczych lub marketach np Obi na pewno są.

No właśnie była ostatnio w leroy merlin i obi i nie ma .. więc pozostaje tylko allegro .. tylko że cena wysyłki jest większa kilkukrotnie niż wielodoniczka lub podstawka pod nią :/

Odnośnik do odpowiedzi

Też szukam takich tacek ,tylko na allegro tacka jest po 3,60zł z tego co pamiętam ,a wysyłka po 12zł .Więc to się nie opłaca :kwasny:

Nie no duży format, to raczej z szukaniem w internecie dałbym sobie spokój. Ale warto rozejrzeć się po takich hurtowniach albo marketach.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.