Maja100 Napisano 28 Września 2012 Share Napisano 28 Września 2012 (edytowane) czy to jest drosera hamiltoni ? Pod taką nazwa ja kupiłam ale słyszałam że ona podobno nie kwitnie a moja zakwitła .. Jeśli nie to co to za rosiczka (to ta z pędem kwiatowym) ? Może jeszcze miniaturka która się otworzy w pełnym rozmiarze i będzie lepiej widać Edytowane 28 Września 2012 przez Maja100 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 28 Września 2012 Share Napisano 28 Września 2012 D. hamiltonii ma liście równomiernie zwężające się na całej długości, bardziej w kształcie wydłużonej łezki niż łyżeczkowate. Mi to bardziej przypomina młodą D. natalensis / D. venusta / D. coccicaulis. Spróbuj zrobić fotkę bardziej z góry i jak możesz, to zdjęcie kwiatów, nawet niekoniecznie otwartych Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 28 Września 2012 Share Napisano 28 Września 2012 Znajdź cztery różnice;p;p klik Na moje oko łyżeczkowata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 28 Września 2012 Share Napisano 28 Września 2012 Mam wrażenie, że ma za szerokie ogonki jak na D. spatulata. Z drugiej strony ten gatunek ma masę różnych form, w zależności od lokalizacji... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maja100 Napisano 28 Września 2012 Autor Share Napisano 28 Września 2012 (edytowane) Kolejne fotki I jeszcze fotka spatulaty (po lewo) i tej "niby hamiltoni" - wszystkie roślinki w tej doniczce są od jednego sprzedającego i według niego ta po lewo to spatulata .. Edytowane 28 Września 2012 przez Maja100 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 28 Września 2012 Share Napisano 28 Września 2012 Roślina z pędem kwiatowym to także nie D. spatulata. Moim zdaniem za szeroki ogonek liścia. Poza tym u D. spatulata kwiatostan zwykle jest prosty, a pąki kwiatowe są bardziej owalne niż kuliste. Wciąż wygląda mi to na D. coccicaulis / D. venusta / D. natalensis. Pod tymi nazwami występują różne rośliny i ogólnie panuje bałagan wśród rosiczek z tej grupy. Jedyna oficjalnie uznana nazwa to D. natalensis. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maja100 Napisano 28 Września 2012 Autor Share Napisano 28 Września 2012 (edytowane) hddk, źle mnie zrozumiałeś. Ta roślina z pędem to jest niby ta hamiltoni według sprzedawcy a ta po lewo to spatulata (to jest tylko zbliżenie roślin które rosną w tej doniczce ) A tak na marginesie, myślicie że powinnam je teraz przesadzić ? czy lepiej poczekać do wiosny ? Edytowane 28 Września 2012 przez Maja100 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 28 Września 2012 Share Napisano 28 Września 2012 Zrozumiałem i wiem o co chodzi, bardziej odniosłem się do postu Bartnika Nie mają jakoś specjalnie ciasno, więc nie ma co przesadzać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alberciarz Napisano 28 Września 2012 Share Napisano 28 Września 2012 Jak dla mnie - typowa Drosera dielsiana. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 28 Września 2012 Share Napisano 28 Września 2012 Też bym na dielsiane stawiał, podobna do mojej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 28 Września 2012 Share Napisano 28 Września 2012 Chętnie zobaczę wyraźne foto nasion, jak już dojrzeją. D. dielsiana / D. natalensis: http://www.cpukforum.com/forum/index.php?s...=38048&st=0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maja100 Napisano 28 Września 2012 Autor Share Napisano 28 Września 2012 Wczoraj zebrałam nasionka z jednego "pączka" ale kurcze .. dosłownie 5 minut temu je wysiałam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maja100 Napisano 28 Września 2012 Autor Share Napisano 28 Września 2012 Mam też dielisianę z wymiany z Niekumatym burakiem, ale ma trochę inne zabarwienie .. chyba że to po prostu kwestia nasłonecznienia ? I na dodatek też kwitnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 29 Września 2012 Share Napisano 29 Września 2012 (edytowane) Zamieszczam zdjęcie które, mam nadzieję, więcej wyjaśni, niż zagmatwa. U góry Drosera oblanceolata, na dole po lewej Drosera spatulata, po prawej Drosera dielsiana. Przynajmniej tak u mnie są podpisane. Proszę oglądać zdjęcie powiększone. Edytowane 23 Listopada 2012 przez Niekumaty Burak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi