Skocz do zawartości

Rosiczka - identyfikacja

Maja100

Rekomendowane odpowiedzi

czy to jest drosera hamiltoni ? Pod taką nazwa ja kupiłam ale słyszałam że ona podobno nie kwitnie a moja zakwitła .. Jeśli nie to co to za rosiczka (to ta z pędem kwiatowym) ?

953b7c4a9fa7feb6med.jpg

ea30787dae0256b4med.jpg

Może jeszcze miniaturka która się otworzy w pełnym rozmiarze i będzie lepiej widać

ea30787dae0256b4m.jpg

Edytowane przez Maja100
Odnośnik do odpowiedzi

D. hamiltonii ma liście równomiernie zwężające się na całej długości, bardziej w kształcie wydłużonej łezki niż łyżeczkowate. Mi to bardziej przypomina młodą D. natalensis / D. venusta / D. coccicaulis. Spróbuj zrobić fotkę bardziej z góry i jak możesz, to zdjęcie kwiatów, nawet niekoniecznie otwartych :)
Odnośnik do odpowiedzi

Kolejne fotki

4711e008.jpg

8443063e.jpg

0fd4a1e1.jpg

I jeszcze fotka spatulaty (po lewo) i tej "niby hamiltoni" - wszystkie roślinki w tej doniczce są od jednego sprzedającego i według niego ta po lewo to spatulata ..

55363057.jpg

Edytowane przez Maja100
Odnośnik do odpowiedzi

Roślina z pędem kwiatowym to także nie D. spatulata. Moim zdaniem za szeroki ogonek liścia. Poza tym u D. spatulata kwiatostan zwykle jest prosty, a pąki kwiatowe są bardziej owalne niż kuliste. Wciąż wygląda mi to na D. coccicaulis / D. venusta / D. natalensis. Pod tymi nazwami występują różne rośliny i ogólnie panuje bałagan wśród rosiczek z tej grupy. Jedyna oficjalnie uznana nazwa to D. natalensis.

Odnośnik do odpowiedzi

hddk, źle mnie zrozumiałeś. Ta roślina z pędem to jest niby ta hamiltoni według sprzedawcy a ta po lewo to spatulata (to jest tylko zbliżenie roślin które rosną w tej doniczce :))

A tak na marginesie, myślicie że powinnam je teraz przesadzić ? czy lepiej poczekać do wiosny ?

Edytowane przez Maja100
Odnośnik do odpowiedzi

Zamieszczam zdjęcie które, mam nadzieję, więcej wyjaśni, niż zagmatwa.

U góry Drosera oblanceolata, na dole po lewej Drosera spatulata, po prawej Drosera dielsiana. Przynajmniej tak u mnie są podpisane.

post-6023-1348938196_thumb.jpg

Proszę oglądać zdjęcie powiększone.

Edytowane przez Niekumaty Burak
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.