Skocz do zawartości

Sylvania Grolux & Sylvania Aquastar

sphagnum

Rekomendowane odpowiedzi

Stanąłem przed tematem wyboru oświetlenia i zdecydowałem się na dwie świetlówki T5. Ze względu na konieczność zastosowania 105 cm świetlówek 54W wybór jest mocno ograniczony. Ograniczyłem się do Sylvanii i tu pojawił się u mnie dylemat. Mówi się, że najlepiej w zestawie montować dwie różne świetlówki, których widma będą się uzupełniać. Ale, jako że dla roślin najistotniejsze są długości 440 nm oraz 660 nm, to nie wiem czy w tym wypadku się to sprawdzi. Już obrazuję temat:

Widmo Aquastar - podbicie w niebieskim, natomiast brak podbicia w czerwonym:

post-5782-1349521307_thumb.jpg

Widmo Grolux - podbicie w niebieskim, a także dość spore w czerwonym:

post-5782-1349521356_thumb.jpg

I teraz kombinacja obu powyższych - widać, że poza czerwonym widma praktycznie się pokrywają - Aquastar ma nieco większe wybrzuszenie na niebieskim, ale podbicie kluczowej długości jest podobne:

post-5782-1349521448_thumb.jpg

I teraz pytanie do użytkowników mających doświadczenie w oświetleniu - czy jest sens użycia kombinacji świetlówek, skoro przy użyciu 2xGrolux rośliny będą miały więcej światła o długości >600nm?

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie wybarwienie wchodzi w grę, bardzo wchodzi. :)

edit: Przeszukałem forum i zahaczyłem o google, ale nie znalazłem informacji na temat wpływu składowych światła na wybarwienie. :(

Edytowane przez beginner
Odnośnik do odpowiedzi

Może Ci to pomoże ;)

"Wyróżnia się cztery rodzaje chlorofili. Najważniejszym jest niebieskozielony chlorofil a - działa on najsilniej w zakresie światła czerwonego. Zielonożółty chlorofil b działa najsilniej w zakresie światła niebieskiego. Występuję w stężeniu 2-3 razy mniejszym niż chlorofil a."

moj%20wykres.jpg

Oraz

"Skład spektralny (widmo promieniowania elektromagnetycznego, widmo światła) jest bardzo ważny przy doświetlaniu. Widmo to dzieli się na pasma różnych długości fal, które my odbieramy jako barwy. Całkowite promieniowanie słoneczne ma długość fali 300-3000 nm. PAR (Photosynthetically active radiation)- promieniowanie fotosyntetycznie czynne – jest to część spektrum promieniowania słonecznego w zakresie długości fali 400-700 nm wykorzystywana przez rośliny w procesie fotosyntezy. W świetle słonecznym, które dociera do powierzchni Ziemi, PAR stanowi przeciętnie 45%. Chlorofil a posiada maksimum absorpcji dla długości fal 410, 430 i 662 nm, a chlorofil b dla 453 i 642 nm. Minimum absorpcji przypada na długości fal od 500 do 600 nm, a więc najbardziej cenne dla naszych roślin są fale w zakresach 400-500 nm i 600-700 nm. Rodzaje sztucznego oświetlenia mają różny skład spektralny emitowanego światła, a poszczególne długości fal różnie wpływają na rośliny. Najmocniej wpływa na nie promieniowanie niebieskie oraz stosunek promieniowania czerwonego do dalekiej czerwieni (nie jest ona bezpośrednio wykorzystywana w fotosyntezie, lecz dostarcza roślinom informacji o zmianach w otoczeniu). Jeśli ilość obu czerwieni jest na podobnym poziomie lub też dalekiej czerwieni jest więcej niż bliskiej, powoduje to wydłużanie się pędów, a hamuje rozkrzewianie się, rośliny także słabiej się wybarwiają, są bardziej wiotkie. Gdy natomiast czerwieni bliskiej jest więcej niż dalekiej, nadmierne wydłużanie się pędów jest zahamowane, a gdy występuje emisja promieniowania niebieskiego, którego jest nieco więcej niż czerwonego, rośliny są niższe, bardziej rozkrzewione i zwarte, mają lepiej wybarwione i grubsze liście oraz łodygi, liści przyrasta więcej, międzywęźla są krótsze. Zależnie od tego, co chcemy osiągnąć, powinniśmy wybierać oświetlenie z odpowiednią emisją różnych fal. Gdy np. chcemy uzyskać zwartą, niską, mocno rozkrzewioną roślinę, musimy wybrać oświetlenie z największą emisją w paśmie niebieskim, a nieco mniejszą w czerwonym. Mała ilość niebieskiego w porównaniu do czerwieni spowoduje wyciąganie się pędów i wolny przyrost tkanki zielonej. Do kwitnienia roślin i kiełkowania nasion niezbędne jest promieniowanie czerwone, ponieważ samo niebieskie tego nie zapewni. Samo promieniowanie niebieskie natomiast hamuje wzrost roślin, a barwa liści staje się ciemniejsza, dlatego do doświetlania zawsze należy wybierać źródła światła z jednoczesną emisją w zakresie niebieskim i czerwonym lub używać niebieskiego światła łącznie ze światłem dziennym. Do prawidłowego wzrostu roślin, promieniowania niebieskiego powinno być o około 1/3 więcej niż czerwonego, a czerwieni dalekiej nie powinno być więcej niż 1/2 bliskiej. Jakość widma głównie wpływa na jakość wzrostu. "

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.