jacko Napisano 6 Października 2012 Share Napisano 6 Października 2012 Witam Mam pytanie, mianowicie mam trochę mchu sphagnum w zapasie i czy mógłbym obsadzić sarracenię flavę wokół tym mchem (położyć na ziemi wokół rośliny)? Myślę że to by jej pomogło, ale nie jestem pewien. Co miałbym zrobić z tym mchem w zimę, czy mech nie zaszkodziłby młodym liściom i w ogóle całej roślinie? Czy dobrze czułaby się kpturnica z tym mchem wokół, no i czy mech też by dobrze rósł (wilgotność ziemi)? Proszę o odpowiedź Pozdro Jacek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 6 Października 2012 Share Napisano 6 Października 2012 Mech z czasem by wykitował ze względu na zbyt niską wilgotność. Kapturnica natomiast miałaby go w nosie, tj. ani by jej nie przeszkadzał, ani nie pomagał w niczym. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacko Napisano 6 Października 2012 Autor Share Napisano 6 Października 2012 haha dzięki Pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roslina1991 Napisano 6 Października 2012 Share Napisano 6 Października 2012 Popieram zdanie poprzednika, torfowiec polecam do kapturnic, ale jeśli rosną w torfowisku, lub mają nie przerywalną wilgotność podłoża. Największe problemy są podczas zimowania, kapturnice mam w wielkich donicach, często po przeniesieniu do domu z torfowca po zimie już prawie nic nie zostaje (mogę się jedynie domyślać dlaczego). Oczywiście czasem odrasta na wiosnę, ale na to trzeba odpowiednio poczekać. Niemniej jednak w torfowisku wygląda to mega. Torfowiec może pełnić rolę ewentualnie ozdoby, jednak jak wspomniano kapturnica reaguje na niego obojętnie. Jeżeli się zdecydujesz należy przygotować się stałą pielęgnację torfowca. Bo gdy kapturnicy wyschnie podłoże nic jej się nie stanie, ale torfowcowi ktory miał przez pewien czas sucho marnieje i jaśnieje a wtedy to nieestetycznie wygląda, on odrośnie ale jak mówiłem musi mu to troche zająć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacko Napisano 7 Października 2012 Autor Share Napisano 7 Października 2012 Dzięki wielkie pozdraeiam Jacek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi