>>nepenthe<< Napisano 14 Października 2012 Share Napisano 14 Października 2012 Witam . Mam pytanie jak wysiewać nasiona dzbanecznika ?? - na jakim podłożu wysiewać ? - w jakich warunkach przetrzymywać ? - jak podlewać i co ile ? Mowa o gatunkach np. N.hookeriane , N.miranda itp . W sieci mało się o tym mówi !! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 14 Października 2012 Share Napisano 14 Października 2012 Witam . Mam pytanie jak wysiewać nasiona dzbanecznika ?? - na jakim podłożu wysiewać ? - w jakich warunkach przetrzymywać ? - jak podlewać i co ile ? Mowa o gatunkach np. N.hookeriane , N.miranda itp . W sieci mało się o tym mówi !! -martwy torfowiec -wysoka wilgotność, ok 22 stopnie duuuuuuuużo światła -podłoże stale wilgotne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
>>nepenthe<< Napisano 14 Października 2012 Autor Share Napisano 14 Października 2012 (edytowane) Stale wilgotne czyli jak je podlewać czy spryskiwać ?? Edytowane 14 Października 2012 przez >>nepenthe<< Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 14 Października 2012 Share Napisano 14 Października 2012 Stale wilgotne czyli jak je podlewać czy spryskiwać ?? Wyobraź to sobie, pomysł i sam sobie odpowiedz na pytanie. Jeśli nie dasz rady sobie odpowiedzieć wówczas dam Ci odpowiedz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
>>nepenthe<< Napisano 14 Października 2012 Autor Share Napisano 14 Października 2012 (edytowane) Napisz mi jak mam to sobie wyobrazić Bo naserio nie wiem Edytowane 14 Października 2012 przez >>nepenthe<< Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 14 Października 2012 Share Napisano 14 Października 2012 Napisz mi jak mam to sobie wyobrazić Bo naserio nie wiem Podlewając od góry nasiona "wpłyną" wewnątrz podłoża w tym przypadku torfowca. Jeśli będziesz spryskiwać siła wody również spowoduje że nasiona "wpłyną" do podłoża. Należy podlewać przez podsiąkanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
>>nepenthe<< Napisano 14 Października 2012 Autor Share Napisano 14 Października 2012 AA no też fakt lecz nigdy nie miałem doczynienie z martfym torfowcem czyli wkładam go do doniczki i wysypuje nasiona na niegi i podlewam przez podsiąkanie !? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 14 Października 2012 Share Napisano 14 Października 2012 AA no też fakt lecz nigdy nie miałem doczynienie z martfym torfowcem czyli wkładam go do doniczki i wysypuje nasiona na niegi i podlewam przez podsiąkanie !? Dokładnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adivip125 Napisano 14 Października 2012 Share Napisano 14 Października 2012 Jak wysiewać nasiona dzbanecznika? Odpowiedź: Jak najszybciej! Mówią, że szybko tracą swoją zdolność kiełkowania. Albo w ogóle nie wykiełkują, albo wykiełkują po bardzo długim czasie. Zgadza się to z moimi obserwacjami - mi od półtora miesiąca wykiełkowały do tej pory tylko 4 nasiona na około 70... A były względnie świeże, zgodnie z informacjami od sprzedawcy miały około miesiąca. Posiałem na torfie z perlitem 2:1, ale raczej jak masz to polecałbym martwy mech. I jeszcze jedna ciekawostka wyczytana niedawno: wysiane nasiona po pewnym czasie warto podobno postawić w zaciemnionym miejscu albo przykryć czymś (ograniczyć dostęp do światła) na kilka dni - wtedy nasiona "myślą", że to mech rośnie wokół nich i kiełkują w walce o światło. U mnie po 5 dniach zmroku jedna z partii nasion nie dała się niestety nabrać Ale warto sprawdzić jeśli dysponujesz większą ilością nasion. I pytanie do bardziej doświadczonych - mam kilka młodych siewek dzbanecznika, wypuściły już po dwa malutkie dzbaneczki (po około 5mm długości) - dokarmiacie takie maleństwa? Jeśli tak, to czym? Może pyłek? Generalnie jestem zwolennikiem dokarmiania małych owadożerów, ale u swoich "dzbaneczków" szczerze mówiąc nie widziałem jeszcze nawet "otworu gębowego"... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
>>nepenthe<< Napisano 14 Października 2012 Autor Share Napisano 14 Października 2012 Dzięki za wytumaczenie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 14 Października 2012 Share Napisano 14 Października 2012 Mówią, że szybko tracą swoją zdolność kiełkowania. Albo w ogóle nie wykiełkują, albo wykiełkują po bardzo długim czasie. Zgadza się to z moimi obserwacjami - mi od półtora miesiąca wykiełkowały do tej pory tylko 4 nasiona na około 70... A były względnie świeże, zgodnie z informacjami od sprzedawcy miały około miesiąca. Posiałem na torfie z perlitem 2:1, ale raczej jak masz to polecałbym martwy mech. Wydaje mi się, że miesiąc nie powinien aż tak drastycznie wpłynąć na stopień kiełkowalności. 2-3 miesiące prędzej, ale też nie w takim stopniu. Do wysiewu martwy torfowiec jest chyba najlepszy, żywy będzie zarastał siewki. Z martwym jest jednak ten problem, że lubi się pokrywać glonami, zwłaszcza przy świetle słonecznym. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemiesz Napisano 15 Października 2012 Share Napisano 15 Października 2012 Tu masz skąpy opis: Najlepszym podłożem do wysiewu nasion dzbanecznika jest posiekany żywy lub suszony mech torfowiec, ewentualnie włókno kokosowe. Podłoże powinno być mokre, ale nie zalane. Nasiona należy położyć na powierzchni i lekko spryskać wodą. Doniczkę wkładamy do szczelnie zamkniętego worka foliowego, umieszczamy w ciepłym miejscu (25-32°C) i zapewniamy duże ilości rozproszonego słońca lub mocne, sztuczne oświetlenie. Kiełkowanie trwa od 1 miesiąca do nawet 1 roku. Przez ten czas należy pilnować, czy nie pojawiła się pleśń. Przez kolejne 2 lata trzymamy młode roślinki w niezmienionych warunkach. Po tym okresie możemy je rozsadzić i umieścić w terrarium lub szklarni. Rozsądne rozmiary dzbanecznik osiągnie po 4-5 latach od wysiewu. Stosowałem go i w ten sposób z 6 nasion uzyskałem 1 dzbanecznika problem miałem po prostu przy aklimatyzacji jakby nie to były by 3 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
>>nepenthe<< Napisano 15 Października 2012 Autor Share Napisano 15 Października 2012 Dzięki lecz zrobie tak wysieje na martwym mchu i wsadze do terrarium Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi