Redgreen Napisano 21 Października 2012 Share Napisano 21 Października 2012 (edytowane) Standardowo muchołówka ma 6szt. szczecinek czuciowych na jednym liściu. Czasem można spotkać więcej lub niesymetrycznie rozłożone i tu mam pytania: - jaka ilość to już rzadkość,anomalia? - poszczególne kultywary mają większe pole do popisu pod tym względem czy jest to sprawa losowa? Edytowane 20 Kwietnia 2013 przez Kosa1984 Drobne poprawki w nazewnictwie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 21 Października 2012 Share Napisano 21 Października 2012 Nie mam pojęcia jaka ilość szczecinek to anomalia, ale zauważyłem, że ilość szczecinek czuciowych jest zależna od ilości światła. Jeżeli muchołówka była niedoświetlona to produkowała ich mniej, czasem nawet 0. Zauważyłem też, że moja D. muscipula 'SW Giant' produkuje znacznie więcej szczecinek czuciowych niż inne muchołówki, na pewno znajdzie się pułapka, która ma ponad 10 włosków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 21 Października 2012 Share Napisano 21 Października 2012 Ja i -AND- mamy więcej szczecinek niż normalnie u 'Royal red' . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadomaniak Napisano 21 Października 2012 Share Napisano 21 Października 2012 Kwestia światła może mieć jakieś znaczenie, ponieważ muchołówki, które trzymam na zewnątrz mają więcej szczecinek (średnio 8-9) od roślin umieszczonych w budynku gdzie dociera mniej światła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 21 Października 2012 Autor Share Napisano 21 Października 2012 Nigdy na to nie zwracałem zbytniej uwagi i ostatnio przez przypadek dostrzegłem w jednej 10 szt. Tak z pamięci wydawało mi się że większość z reguły miała miała 6 co dzisiaj w paru zaobserwowałem. Może kiedyś wypatrzę więcej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 21 Października 2012 Share Napisano 21 Października 2012 Więcej światła -> więcej energii do wegetacji -> większe zapotrzebowanie "na muchę" -> więcej sił na "trawienie" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi