la_ferrara Napisano 24 Października 2012 Share Napisano 24 Października 2012 Witajcie, mam dwie rosiczki - Aliciae i Capensis 'Albino'. Czytałam, że nie wymagają okresu spoczynku, ale im to nie zaszkodzi. Tylko tu pojawia się problem - obie rośliny właśnie sobie beztrosko kwitną. Dać im spokój i nie zimować, czy mimo kwiatów zacząć je pomału przygotowywać do spoczynku? Chcę zaznaczyć, że to moja pierwsza zima z owadożerkami Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 24 Października 2012 Share Napisano 24 Października 2012 Po co chcesz je zimować, skoro tego nie wymagają i nie zimują? A to że kwitną teraz to normalne, one mogą cały rok kwitnąć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 24 Października 2012 Share Napisano 24 Października 2012 ale im to nie zaszkodzi. Gdzie to wyczytałaś? I tutaj powielę pytanie przedmówcy: dlaczego? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 24 Października 2012 Share Napisano 24 Października 2012 Czytałam, że nie wymagają okresu spoczynku Źle zrozumiałaś tekst. Tu nie chodzi o to że one zimują a w warunkach domowych nie trzeba tego robić tylko o to że to są rośliny tropikalne i w środowisku naturalnym w ogóle nie przechodzą zimowania- cały rok rosną w podobnych warunkach. Dostęp do wody i w miarę wyrównane temperatury. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi