Skocz do zawartości

Nowości od Mc Phersona.

Marrom

Rekomendowane odpowiedzi

Wydawnictwo Redfern zapowiedziało cztery nowości wydawnicze:

• Monograph of the Genus Genlisea - Andreas Fleischmann,
  • Dionaea The Venus?s Flytrap - Tim Bailey and Stewart McPherson,
  • Field Guide to the Carnivorous Plants of the United States and Canada - Stewart McPherson and Donald Schnell,
  • Field Guide to the Pitcher Plants of the United States and Canada - Stewart McPherson and Donald Schnell.

Podobnież mają one ujrzeć światło dzienne jeszcze przed świętami Bożego Narodzenia tego roku! Mając jednak na uwadze zazwyczaj roczne opóźnienia książek możemy spodziewać się na święta przyszłego roku. ;) Wyjątkiem może być monografia dotycząca genlisei która miała zostać wydana, o ile się nie mylę, rok temu.

Poza pozycją opisującą genlisee myślę, że warto zainteresować się 400 stronicowaną monografią na temat muchołówki. W książce mają znaleźć się opisy prawie 100 zarejestrowanych i nieoficjalnych kultywarów! Szerszy opis planowanego wydawnictwa - LINK.

A.jpg B.jpg

C.jpg D.jpg

Przy okazji. Do 26 grudnia 2012r. wydawnictwo Redfern uraczyło nas 10% zniżką na dostępne pozycje wydawnicze!

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat Redfern ma tak skalkulowany koszt wysyłek, że praktycznie nie ma różnicy czy książki idą razem czy oddzielnie, zwłaszcza przy cięższych pozycjach. Ewentualna różnica, jeśli już będzie, zostałaby zniwelowana przez koszt wysyłki po kraju :)

Odnośnik do odpowiedzi

Redfern niestety za każdą pozycję nalicza osobną opłatę (tak było do tej pory). Kupując dwie pozycje płaciło się za przesyłkę dla każdej z osobna (miałem tak kupując książki dwutomowe). Może na amazonie lub innej księgarni uda się zbić cenę na przesyłce. Książki są ostatnimi czasy wysyłane za pośrednictwem: http://www.nhbs.com/ Jednak suma kosztów chyba nie wyjdzie mniejsza.

Zamawiając pozycje planowane naprawdę uzbrójcie się w cierpliwość. Na niektóre za które zapłaciłem w przedpłacie czekałem lub czekam rok (np. ...gelisea...)

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Jeśli ktoś nie zrobił sobie jeszcze gwiazdkowego prezentu polecam zakup książki "Dionaea The Venus's Flytrap" - Tim Bailey and Stewart McPherson. Z otrzymanego kilka dni temu newslettera wynika, że książka trafiła do druku i dotrze do niektórych osób jeszcze przed świętami! Wraz z newsletterem otrzymałem kilka screenów pokazujących zawartość książki. Poniżej kilka z nich:

Dionaea_Cultivars__21_.jpg

Dionaea_Cultivars__11_.jpg

Dionaea_Cultivars__8_.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

A czy jest coś o jej cytologii, anatomii, embriologii, mechanizmie zamykania pułapek, itp ? Czy raczej jest przeznaczona dla hodowców i zawiera same "ciekawostki" ? Czyli taki atlas odmian ?

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Książki właśnie dotarły (wreszcie yeah;) )

Kilka słów na temat książek (po pobieżnym ich przeglądnięciu).

Genlisea - cegła, a zawartość aż za przesadna. Zawiera sporo opisów i analiz morfologicznych rośliny łącznie z nasionami i zdjęciami spod mikroskopu elektronowego.

Ewolucja, rozmieszczenie, uprawa-wszystko. Prawie 800 nie zmarnowanych stron. Tylko dla fascynatów Genlisei.

Co do muchołówki. Trochę się zawiodłem.

Współautor to S. McPherson więc wstęp jakiś znajomy. Mam wrażenie, że kilkanaście stron to po prostu kopiuj-wklej jego poprzednich publikacji. Na szczęście nie ma za dużo tego.

Później rys historyczny na temat historii odkrycia rośliny łącznie ze skarnami listów, szkiców, materiału zielnikowego itp.

Dalej mamy współczesny, ogólny opis rośliny i środowisko życia muchołówki. Tutaj zaś czuć rękę McPhersona i znajome z innych publikacji elementy. Kolejną rzeczą jest ekologia i ochrona rośliny (tutaj trochę więcej nowych informacji) oraz ogólnie na temat uprawy rośliny - dosłownie kilka kartek. To wszystko na około 150 stronach. Kolejne strony to miodzik ? bogato ilustrowane niezbyt długie opisy kultywarów (opisano około 100 różnych odmian uprawnych).

A dalej zaś lanie wody czyli prezentacja kilku producentów roślin (to też już było w innych publikacjach). Ostatnie 50 stron to dodatek a w nim rys historyczny kilku osób związanych z taksonomia lub związanych z pierwszym opisaniem muchołówki...

Z 450stron wychodzi jakieś 300-350 stron konkretniejszej wiedzy. Reszta to ciekawy dodatek jednak czuje się mocny niedosyt w tej małej monografii.

Podsumowując. "A Monograph of the Genus Genlisea? na 6+. Natomiast "Dionaea The Venus's Flytrap" na 4 (z tego względu, że to obecnie jedyna taka pozycja).

W załączeniu spisy treści książek.

ks1.jpgks2.jpgks3.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.