Skocz do zawartości

Oświetlenie w piwnicy

przemQ

Rekomendowane odpowiedzi

Chwilowo moja mała "hodowla" jest jeszcze na świeżym powietrzu ,ale z niedługo trzeba będzie ją schować przed mrozem. Jedynym miejscem w którym panuje w miarę odpowiednia temperatura zimą (nie spada poniżej 0*) to piwnica w domu.

Oczywiście trzeba doświetlać i tu mam pytanie,czy te żarówki (prawdopodobnie będą 2 sztuki) nadają się do doświetlania zimowego > http://allegro.pl/zarowka-led-osram-parath...2742169201.html

Powierzchnia jaką zajmują moje roślinki to około 1 m2 (może mniej ) , 1 dzbanecznik (r.sopper) , 3 rosiczki (spatulata , paradoxa ,capensis) , kapturnica (bliżej nie określona krzyżówka purpurowej) i muchołówki ( 4 muscipule i 1 red baron/dragon).

Czy ta żarówka się nada do doświetlania zimowego ?

Odnośnik do odpowiedzi

Ledy maja bardzo waskie pasma, więc nie bardzo się sprawdzi jak na moje, lepiej zainwestuj w jakaś świetlówkę albo w żarówki megaman plant.

PS: Dzbanecznika w takich warunkach zwyczajnie bym nie trzymał bo na 99% padnie, podobnie jak te rosiczki które masz :)

Edytowane przez Painkiler1
Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie te rośliny trzymasz aktualnie na dworze?

Obecnie tylko muchołówki sobie "zimują" reszta jest w domu na parapetach ( choć mają tu definitywnie za ciepło).

Dzbanecznika w takich warunkach zwyczajnie bym nie trzymał bo na 99% padnie, podobnie jak te rosiczki które masz

Po pierwszy przymrozkach dzbanecznikowi się trochę "oberwało", straci obydwa dzbanki,liście oklapły i pojawiły się na nich czarne plamy ale chyba żyje .

p.s taka świetlówka (lub 2 ) się nada , bo aktualnie nie mam oprawki na te długie świetlówki > http://allegro.pl/lampy-24h-swietlowka-meg...2744251077.html

Jeśli dla rosiczek i dzbanecznika, które masz w Twoim domu jest za ciepło to musisz mieć grubo ponad 30*C...

To jaka temperatura jest optymalna do zimowania ? Bo może ja mam złe informacje .

Edytowane przez przemQ
Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie tylko muchołówki sobie "zimują" reszta jest w domu na parapetach ( choć mają tu definitywnie za ciepło).

Jeśli dla rosiczek i dzbanecznika, które masz w Twoim domu jest za ciepło to musisz mieć grubo ponad 30*C...

Edytowane przez CFHs
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.