przemQ Napisano 17 Listopada 2012 Share Napisano 17 Listopada 2012 Chwilowo moja mała "hodowla" jest jeszcze na świeżym powietrzu ,ale z niedługo trzeba będzie ją schować przed mrozem. Jedynym miejscem w którym panuje w miarę odpowiednia temperatura zimą (nie spada poniżej 0*) to piwnica w domu. Oczywiście trzeba doświetlać i tu mam pytanie,czy te żarówki (prawdopodobnie będą 2 sztuki) nadają się do doświetlania zimowego > http://allegro.pl/zarowka-led-osram-parath...2742169201.html Powierzchnia jaką zajmują moje roślinki to około 1 m2 (może mniej ) , 1 dzbanecznik (r.sopper) , 3 rosiczki (spatulata , paradoxa ,capensis) , kapturnica (bliżej nie określona krzyżówka purpurowej) i muchołówki ( 4 muscipule i 1 red baron/dragon). Czy ta żarówka się nada do doświetlania zimowego ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 17 Listopada 2012 Share Napisano 17 Listopada 2012 (edytowane) Ledy maja bardzo waskie pasma, więc nie bardzo się sprawdzi jak na moje, lepiej zainwestuj w jakaś świetlówkę albo w żarówki megaman plant. PS: Dzbanecznika w takich warunkach zwyczajnie bym nie trzymał bo na 99% padnie, podobnie jak te rosiczki które masz Edytowane 17 Listopada 2012 przez Painkiler1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 17 Listopada 2012 Share Napisano 17 Listopada 2012 Wszystkie te rośliny trzymasz aktualnie na dworze? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemQ Napisano 17 Listopada 2012 Autor Share Napisano 17 Listopada 2012 (edytowane) Wszystkie te rośliny trzymasz aktualnie na dworze? Obecnie tylko muchołówki sobie "zimują" reszta jest w domu na parapetach ( choć mają tu definitywnie za ciepło). Dzbanecznika w takich warunkach zwyczajnie bym nie trzymał bo na 99% padnie, podobnie jak te rosiczki które masz Po pierwszy przymrozkach dzbanecznikowi się trochę "oberwało", straci obydwa dzbanki,liście oklapły i pojawiły się na nich czarne plamy ale chyba żyje . p.s taka świetlówka (lub 2 ) się nada , bo aktualnie nie mam oprawki na te długie świetlówki > http://allegro.pl/lampy-24h-swietlowka-meg...2744251077.html Jeśli dla rosiczek i dzbanecznika, które masz w Twoim domu jest za ciepło to musisz mieć grubo ponad 30*C... To jaka temperatura jest optymalna do zimowania ? Bo może ja mam złe informacje . Edytowane 17 Listopada 2012 przez przemQ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 17 Listopada 2012 Share Napisano 17 Listopada 2012 (edytowane) Obecnie tylko muchołówki sobie "zimują" reszta jest w domu na parapetach ( choć mają tu definitywnie za ciepło). Jeśli dla rosiczek i dzbanecznika, które masz w Twoim domu jest za ciepło to musisz mieć grubo ponad 30*C... Edytowane 17 Listopada 2012 przez CFHs Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 17 Listopada 2012 Share Napisano 17 Listopada 2012 Z wymienionych przez Ciebie roślin zimuje się tylko kapturnice i muchołówki... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-AND- Napisano 17 Listopada 2012 Share Napisano 17 Listopada 2012 Jak megaman to z tej aukcji: http://allegro.pl/show_item.php?item=27736...acf77d00be2ff62 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi