Skocz do zawartości

Pytania dotyczące wysiewu nasion

Chesole

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

W piątek zamówiłam na allegro nasiona muchołówki i rosiczki i do tego zamówiłam jeszcze dwa rodzanie podłoża : Jedno wygląda jak zwykła ziemia a drugie też ale z takimi białymi kropkami. Mam kilka pytań :

1. Czy zasadzić nasiona daleko od siebie ?

2. Ile nasionek wrzucić do 1 doniczki ?

3. Nasionka muchołówki są większe czy mniejsze od rosiczki ?

3. Nasadzić do 1 dużej doniczki wszystkie nasionka a gdy wykiełkują przesadzić do oddzielnych czy od razu pozasadzać do oddzielnych ?

4. Do jakiej ziemi je zasadzić : Do zwykłej ogrodniczej a gdy będą większe do tej specjalnej czy od razu do tej specjalnej ?

5. Do jakiej ziemi zasadzić te większe : do tej z tym czymś białym czy bez tego białego ?

6. Co ile podlewać takie nasionka ?

7. Czy muszą mieć jasno ?

8. Czy muszą mieć ciepło ?

9. Co robić jak nasionka nie kiełkują ?

10. Co zrobić aby były większe szanse żeby wykiełkowały ?

Była bym bardzo wdzięczna gdyby ktoś dziś odpowiedział, wiem że jest ich dużo ale mi bardzo zależy :cray2:

Odnośnik do odpowiedzi

Hej

W piątek zamówiłam na allegro nasiona muchołówki i rosiczki i do tego zamówiłam jeszcze dwa rodzanie podłoża : Jedno wygląda jak zwykła ziemia a drugie też ale z takimi białymi kropkami. Mam kilka pytań :

1. Czy zasadzić nasiona daleko od siebie ?

2. Ile nasionek wrzucić do 1 doniczki ?

3. Nasionka muchołówki są większe czy mniejsze od rosiczki ?

3. Nasadzić do 1 dużej doniczki wszystkie nasionka a gdy wykiełkują przesadzić do oddzielnych czy od razu pozasadzać do oddzielnych ?

4. Do jakiej ziemi je zasadzić : Do zwykłej ogrodniczej a gdy będą większe do tej specjalnej czy od razu do tej specjalnej ?

5. Do jakiej ziemi zasadzić te większe : do tej z tym czymś białym czy bez tego białego ?

6. Co ile podlewać takie nasionka ?

7. Czy muszą mieć jasno ?

8. Czy muszą mieć ciepło ?

9. Co robić jak nasionka nie kiełkują ?

10. Co zrobić aby były większe szanse żeby wykiełkowały ?

Była bym bardzo wdzięczna gdyby ktoś dziś odpowiedział, wiem że jest ich dużo ale mi bardzo zależy :cray2:

Witam na forum,

1. 5cm odstępy wystarczą

2. zależy od jej wielkości

3. nasiona muchołówki są większe

4. do kwaśnego torfu bez dodatków nawozu, ja polecam athene od firmy hollas (nasiona owadożernych kładzie się na torf, to jest sadzenie, nie wolno ich zakopywać)

5. wszystkie owadożerny sadzimy w torfie

6. podłoże musi być stale wilgotne, podlewaj przez podsiąkanie wlewając wodę do podstawki

7. im więcej światła tym szybciej wykiełkują

8. powinny mieć ok 22*C

9. patrzeć jak rośną i uważać na pleśń

10. poczytać poradniki na forum i się do nich stosować.

Pamiętaj, że nasiona rosiczek z klimatu umiarkowanego i nasiona muchołówek musza przejść stratyfikację.

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś posadziłam po kilka nasionek do doniczki z ziemią podlałam i postawiłam w oknie ...

Posadziłam je w bezbarwnych doniczkach po storczykach.

Za ile dni mi wykiełkują ?

A i jeszcze jak by ktoś wiedział to posadziłam jeszcze mimoze wstydliwą w pudełeczku po serku to specjalnego trowu mocno zwilżyłąm i przykryłam folijką.

Po ilu dniach, tygodniach yrosna mi te ziarenka ?

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś posadziłam po kilka nasionek do doniczki z ziemią podlałam i postawiłam w oknie ...

Posadziłam je w bezbarwnych doniczkach po storczykach.

Za ile dni mi wykiełkują ?

A i jeszcze jak by ktoś wiedział to posadziłam jeszcze mimoze wstydliwą w pudełeczku po serku to specjalnego trowu mocno zwilżyłąm i przykryłam folijką.

Po ilu dniach, tygodniach yrosna mi te ziarenka ?

Wszystkie informacje są w FAQ, wystarczy poszukać.

http://roslinyowadozerne.eu/art/rosliny/ tu też dużo ciekawych informacji znajdziesz.

Btw, co to "trowu"?

EDIT: Posiałaś do ziemi ogrodniczej?

Stratyfikowałaś nasiona muchołówki?

Edytowane przez CFHs
Odnośnik do odpowiedzi

Dzis przyszła mi paczka z nasionkami muchołówki i zaszadziłam je do ziemi o takiej : http://allegro.pl/torf-kwasny-sphagnum-muc...2796583640.html i i troszeczke nasionka przysypałam ( 1 milimetr ) i podlałam i etraz jeszcze do podstawka nalałam. I czy wykiełkują mi te nasionka ?

Nie.

Odnośnik do odpowiedzi

Przyłączam się do sugestii, abyś poczytała na spokojnie. Odpowiedzi na Twoje pytania pisano już wielokrotnie. Wystarczy przeczytać. Byłoby też miło, gdybyś nie zakładała co chwilę nowego tematu o tym samym właściwie.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.