Skocz do zawartości

Mój dzbanecznik krwawi?!

adivip125

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Parę dni temu u jednej z sadzonek N. X Ventrata na dzbanku pojawiła się krwistoczerwona kropelka (u podstawy dzbanka):

post-5215-1354991124_thumb.jpg

Co ciekawe kropelka ta pojawiła się na tylko jednym dzbanku u tylko jednej sadzonki. Ciecz jest całkowicie przezroczysta. Nie raz już widziałem jak nektar spływa po dzbankach ale ani nie widziałem ani nie słyszałem, że może występować takie zabarwienie. Spotkaliście się z czymś takim? Nie wiecie czym to może być spowodowane? Może to cud okresu bożonarodzeniowego? :P sadzonka ukorzeniona, siedzi w rozszczelnionym akwarium, doświetlana ok. 12 godzin dziennie, wilgotność wysoka, temperatura podchodzi pod 30 stopni.

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm ciekawe. Może takie wybarwienie wystąpiło bo górna część dzbanka ma czerwony kolor a właśnie tam ta ciecz została wyprodukowana? Wydaje mi się że to ma właśnie coś wspólnego z miejscem wyprodukowania tej cieczy ale nie jestem ekspertem :)

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tak, musiałem go zaciąć przy goleniu wąsów :P sadzonki nie były ruszane co najmniej ze 2 miesiące, generalnie w tym zbiorniku ostatnimi czasy mało się dzieje. Myślałem nad wydzieliną z czerwonej części - ale coś tu nie pasuje, pozostałe dzbanki są identyczne a ich nektar jest zupełnie bezbarwny. Spróbuję wrzucić próbkę pod mikroskop, mam trochę amatorski sprzęt ale może coś się tam znajdzie :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.