piotr1990 Napisano 29 Grudnia 2012 Share Napisano 29 Grudnia 2012 Witam! Otóż po kilku małych sukcesach udało mi się wprowadzić rosiczkę do kultury in vitro. Po około 3 miesiącach odciąłem 4 listki i ułożyłem na nową hormonalną pożywkę. MS 50% IBA 0,3ml na 500ml pożywki 6BAP 0,1ml na 500ml pożywki Końcówki łodygi zrobiły się czarne nie wiem czy to źle czy to normalne. W każdym razie jako iż liście są ze sterylnej pożywki to ich nie sterylizowałem. Jak na razie liście są 4 dni w pożywce. Czy liście powinny się ukorzenić? rozrosnąć? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandod1 Napisano 9 Stycznia 2013 Share Napisano 9 Stycznia 2013 Dlaczego zostały zastosowane takie stężenia hormonów ? Właściwa byłaby sama BAP. IBA była stosowana jako roztwór I mg/mL? Przy multiplikacji stosuje się głównie BAP, a IBA do ukorzenienia powstałych już roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 10 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2013 Niektórzy zalecają wręcz stosowania kilku rodzajów naraz. Zrobiłem inne pożywki dodatkowo. W nowych pożywkach: 50% MS 6-BAP 0,3ml na 500ml pożywki (hormony w płynie) Powtarzam pytanie bo efekt jest mniej więcej taki sam. Końcówki łodygi zrobiły się czarne nie wiem czy to źle czy to normalne. W każdym razie jako iż liście są ze sterylnej pożywki to ich nie sterylizowałem. Jak na razie liście są 5 dni w pożywce. Czy liście powinny się ukorzenić? rozrosnąć? Dodatkowo w jednym pojemniku umieściłem korzeń. Co powinno się z nim stać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi