Skocz do zawartości

rozwój rosiczki Spatulata

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Otóż po kilku małych sukcesach udało mi się wprowadzić rosiczkę do kultury in vitro. Po około 3 miesiącach odciąłem 4 listki i ułożyłem na nową hormonalną pożywkę.

MS 50%

IBA 0,3ml na 500ml pożywki

6BAP 0,1ml na 500ml pożywki

Końcówki łodygi zrobiły się czarne nie wiem czy to źle czy to normalne. W każdym razie jako iż liście są ze sterylnej pożywki to ich nie sterylizowałem.

Jak na razie liście są 4 dni w pożywce. Czy liście powinny się ukorzenić? rozrosnąć?

post-5681-1356814697_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Dlaczego zostały zastosowane takie stężenia hormonów ?

Właściwa byłaby sama BAP.

IBA była stosowana jako roztwór I mg/mL?

Przy multiplikacji stosuje się głównie BAP, a IBA do ukorzenienia powstałych już roślin.

Odnośnik do odpowiedzi

Niektórzy zalecają wręcz stosowania kilku rodzajów naraz. Zrobiłem inne pożywki dodatkowo.

W nowych pożywkach:

50% MS 6-BAP 0,3ml na 500ml pożywki (hormony w płynie)

Powtarzam pytanie bo efekt jest mniej więcej taki sam.

Końcówki łodygi zrobiły się czarne nie wiem czy to źle czy to normalne. W każdym razie jako iż liście są ze sterylnej pożywki to ich nie sterylizowałem.

Jak na razie liście są 5 dni w pożywce. Czy liście powinny się ukorzenić? rozrosnąć?

Dodatkowo w jednym pojemniku umieściłem korzeń. Co powinno się z nim stać?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.