danielbobik20 Napisano 1 Stycznia 2013 Share Napisano 1 Stycznia 2013 Witam czy zbyt duża wilgotność może wpłynąć na rozwój Muchołówki lub jej gnicie?? Szukałem takiego wątku w internecie i się nie spotkałem więc proszę o pomoc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 1 Stycznia 2013 Share Napisano 1 Stycznia 2013 (edytowane) Słuchaj na początku myślałem, że to wpływ 39 stopniowej gorączki ale nie, zaskoczyłeś mnie. W poprzednim twoim temacie wałkowaliśmy Ci do głowy żebyś je stamtąd wyjął, chyba nie dla zabawy tak pisaliśmy. Pewnie zbyt wysoka wilgotność jak i intensywność podlewania, zaduch panujący w terrarium może doprowadzić np. do gnicia bulwy lub wielu innych źle wpływających na wzrost rośliny czynników chorobotwórczych. Edytowane 1 Stycznia 2013 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 2 Stycznia 2013 Share Napisano 2 Stycznia 2013 Mowa tutaj o wilgotności podłoża czy powietrza? Generalnie w okresie spoczynku roślina powinna mieć wilgotne lep nieprzemoczone podłoże, a wilgotność powietrza powinna być niska z dobra cyrkulacja powietrza. Niedostosowanie się do tych warunków może spowodować pleśnienie i gnicie rośliny. W okresie wegetacji (lato) podłoże powinno być mocno wilgotne, okresowo może być nawet przelane (tutaj też wiele zależy od wielkości pojemnika hodowlanego). Widziałem wręcz artykuł wykazujący, że okresowe zalanie roślin wodą nie jest dla nich zabójcze. Wilgotność powietrza może być niska jednak uprawa w szklarni przy podwyższonej wilgotności to też dobry pomysł. Jednak szklarnia to nie małe terrarium. Dlatego nie zaleca się uprawy muchołówki w terrariach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaKtuseK Napisano 27 Kwietnia 2013 Share Napisano 27 Kwietnia 2013 Hoduje muchołówki 2 lata i jedyną wilgotność jaką im zapewniam to ta od podłoża i wszyskie pięknie rosną Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi