Skocz do zawartości

wilgotność dla młodych rosiczek

tojcik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

skiełkowały mi w dużych ilościach rosiczki:

madagascariensis, oblanceolata, admirabilis, alicae, collinsiae.

Kiełkowały przy wilgotności powietrza ok. 90-95%, doniczki wysokości ok. 8 cm, zanurzone w 2 cm wody, torf Athena, światło : świetlówki kompaktowe MegaPlant 15 W 2 szt, na wysokości ok. 25 cm. Żadnych śladów pleśni, ani innego "dziadostwa"

Rośliny są w tej chwili na etapie 1 listka z owadożernego. Czy już powinienem obniżać wilgotność powietrza, czy jeszcze z tym poczekać?

Pozdrawiam noworocznie

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

skiełkowały mi w dużych ilościach rosiczki:

madagascariensis, oblanceolata, admirabilis, alicae, collinsiae.

Kiełkowały przy wilgotności powietrza ok. 90-95%, doniczki wysokości ok. 8 cm, zanurzone w 2 cm wody, torf Athena, światło : świetlówki kompaktowe MegaPlant 15 W 2 szt, na wysokości ok. 25 cm. Żadnych śladów pleśni, ani innego "dziadostwa"

Rośliny są w tej chwili na etapie 1 listka z owadożernego. Czy już powinienem obniżać wilgotność powietrza, czy jeszcze z tym poczekać?

Pozdrawiam noworocznie

Lepiej poczekaj, tak młode rośliny są bardzo wrażliwe na zmianę wilgotności.

Odnośnik do odpowiedzi

OK, tak zrobię, Myślę, że jak troszkę podrosną i będzie cieplej na polu (Małopolska:-)), to powoli będę obniżał wilgotność. Na razie , dopóki ich nie będę rozsadzał, mogą mieć warunki jakie mają.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.