Drowz Napisano 5 Stycznia 2013 Share Napisano 5 Stycznia 2013 Witajcie, Ponieważ moje dzbaneczniki zaatakował prawdopodobnie grzyb, proszę o pomoc w identyfikacji choroby oraz o porade jakie leczenie należy podjąć. Czy topsin będzie wystarczająco skuteczny? Przepaszam za jakośc zdjęć, ale robione były z tel. Symptomy: Na liściach nie widać żadnej pleśni ani szkodników, pojawiają się natomiast przebarwienia. Najpierw żółtawe a potem brązowawe. Pojawiają się również przebarwienia koloru bordowego oraz deformacja liścia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
>>nepenthe<< Napisano 6 Stycznia 2013 Share Napisano 6 Stycznia 2013 Problem z przebarwieniami też występuje u moich dzbaneczników od dołu liścia i jest to już ponad rok i roślinki bardzo dobrze rosną . Więc nic z tym nie robię Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drowz Napisano 6 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2013 (edytowane) Moje dzbanki niestety obumierają, a kiedyś miały się świetnie. Zastanawiam się czy przypadkiem nie przesadziłem z wilgotnością podłoża (żeby mech sphagnum żył). Jak myślicie? No i czego objawem może być ta deformacja liścia? Edytowane 6 Stycznia 2013 przez Kosa1984 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi