przemQ Napisano 7 Stycznia 2013 Share Napisano 7 Stycznia 2013 (edytowane) Znacie może jakiś sposób na zabezpieczenie torfu przed wymywaniem podczas podlewania ? Ilekroć podlewam swoje małe stadko to jakaś niewielka ilość torfu zostaje wypłukana z doniczki i nieestetycznie to wygląda w podstawce . Zastanawiałem się nad wyłożeniem dna doniczki suchym sphagnumem , ale tu wolałbym się poradzić . Z góry dzięki za wszelkie rady Edytowane 7 Stycznia 2013 przez Kosa1984 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 7 Stycznia 2013 Share Napisano 7 Stycznia 2013 Podlewasz przez podsiąkanie? Większość roślin owadożernych tak się podlewa i przy tej metodzie torf nie wypłukuje się zbyt mocno. Ale jeśli tak Ci to przeszkadza, to polecam rozwiązanie, które sam stosowałem, gdy nie miałem jeszcze filtra i czasem zamiast demineralizowanej, używałem deszczówki. Na dno doniczki 1 cm pyłu węgla drzewnego (zostaje w worku po węglu drzewnym, możesz przy okazji łososia zgrillować ). Ubijasz tą warstwę i dopiero na nią dajesz torf. Dla mnie był to naturalny filtr, który nie dopuszczał zanieczyszczeń z deszczówki do właściwego podłoża. Dla Ciebie może mieć inne zastosowanie. Sphagnum też możesz użyć. Albo drobnego keramzytu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 7 Stycznia 2013 Share Napisano 7 Stycznia 2013 Osobiście stosuję drobny keramzyt. Z reguły zostają bardzo drobne resztki po wykorzystaniu do innych roślin, którymi zatykam otworki w doniczkach przed wsypaniem torfu. Robię tak od lat na zasadzie wykorzystania do końca materiału a nie dla tego że to idealny środek. Zdaje egzamin,mucholom nic się nie dzieje aczkolwiek czytałem opinie że nie jest to im obojętne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi