ugibugi Napisano 12 Stycznia 2013 Share Napisano 12 Stycznia 2013 Witam To mój pierwszy temat Posiadam od niedawna dzbanecznika Nephentes Rebecca Soper. Jest on pokaźnych rozmiarów. Zauważyłem ostatnio, że wyrastają od spodu drugie malutkie dzbaneczniki:) Moje pytanie co z nimi zrobić, przesadzić (jak to zrobić), czy zostawić do wiosny. Daję kilka fotek: Co sądzicie o kondycji w/w roślinki? Nadmienię, iż mam jeszcze kilka mięsożerców: dzbanecznik skrzydlaty, rosiczkę, oraz muchołówkę (teraz zimuje) Dziękuję i czekam na odpowiedzi Edit: Cephalotus, 18:45 12.01.2013, mała edycja zdjęć, ponieważ nie działały. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 12 Stycznia 2013 Share Napisano 12 Stycznia 2013 Na forum można poczytać jak ukorzenić odrosty. Wystarczy poszukać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 12 Stycznia 2013 Share Napisano 12 Stycznia 2013 (edytowane) Ot mała korekta bo nikt nie zauważył N. Louisa a nie Rebecca Soper cp Edytowane 12 Stycznia 2013 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugibugi Napisano 13 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2013 Ot mała korekta bo nikt nie zauważył N. Louisa a nie Rebecca Soper cp Czyli uważasz że to nie jest rebecca soper, tylko louisa n? Trudna w uprawie i hodowli w domu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 13 Stycznia 2013 Share Napisano 13 Stycznia 2013 Jestem niemal pewny że jest to Nepenthes(Dzbanecznik) Louisa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugibugi Napisano 13 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2013 Powiedz czy trudna roślina w hodowli? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na jej temat Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 13 Stycznia 2013 Share Napisano 13 Stycznia 2013 Ta roślina nie jest trudna w hodowli. Poziomem trudności dorównuje N. x 'Ventrata' lub N. x 'Rebecca Soper'. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugibugi Napisano 13 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2013 Żeby ją przesadzić muszę wyjąć ją z ziemi i odcinać przy korzeniu te malutkie dzbaneczki które widać na zdjęciu i lepiej poczekać do wiosny czy teraz mogę zrobić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 13 Stycznia 2013 Share Napisano 13 Stycznia 2013 (edytowane) Daj sobie i im spokój niech podrosną rozsadzisz wiosną, będą miały leprze warunki:) Nie nie musisz rozkopywać wystarczy uciąć zaraz przy podłożu. Jeszcze jedno bez doświetlania raczej straci dzbanki. Edytowane 13 Stycznia 2013 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugibugi Napisano 13 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2013 Jeszcze jedno bez doświetlania raczej straci dzbanki. Jesteś bardzo pomocny dziękuje Powiedz jeszcze czym ją doświetlać, wystarczy zwykła żarówka od lampki? Jeśli nie to podaj dokładną nazwę urządzenia to sobie kupię. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 13 Stycznia 2013 Share Napisano 13 Stycznia 2013 Jeśli tylko ten dzbanecznik chcesz doświetlać to polecam Megaman Plant Lamp. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugibugi Napisano 13 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2013 Jeśli tylko ten dzbanecznik chcesz doświetlać to polecam Megaman Plant Lamp. Hej Czy taka świetlówka do doświetlania może być: http://allegro.pl/taniolampy-swietlowka-me...2898364577.html I wystarczy ją zainstalować do zwykłej lampki i postawić obok roślinki, tak? Sorki za tak proste pytania, ale w oświetlanie roślin jeszcze się nie bawiłem, to dopiero pierwszy raz:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 13 Stycznia 2013 Share Napisano 13 Stycznia 2013 Najlepiej zawiesić nad rośliną Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugibugi Napisano 13 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2013 A powiedz czy ten dzbanecznik wygląda na zdrowego, jaka jest jego kondycja wg. Ciebie? Dzięki pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 13 Stycznia 2013 Share Napisano 13 Stycznia 2013 Nie wiem, czy ja mogę odpowiedzieć na te pytanie, ale w każdym razie wszystko jest z nim jak najbardziej OK. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi