CFHs Napisano 14 Stycznia 2013 Share Napisano 14 Stycznia 2013 (edytowane) Takie coś, w dużej ilości biega mi po torfie w doniczkach. Pojawiło się z dnia na dzień. ma około 1mm długości Wiecie może jak to unicestwić? Edytowane 14 Stycznia 2013 przez CFHs Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 14 Stycznia 2013 Share Napisano 14 Stycznia 2013 (edytowane) Wygląda jak skoczogonek. Jeżeli moje podejrzenia są słuszne to nie ma sensu tego wybijać. Edytowane 14 Stycznia 2013 przez blueb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 14 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2013 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 14 Stycznia 2013 Share Napisano 14 Stycznia 2013 Może to coś pomoże http://www.owadozery.pl/goscie-w-doniczce-...-tylko-ar8.html Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 15 Stycznia 2013 Share Napisano 15 Stycznia 2013 A nie jest to czasem wciornastek? http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...hysanoptera.jpg Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 15 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2013 Te mikrusy szybko "chodzą" i skaczą. Raczej nie mają skrzydeł. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 15 Stycznia 2013 Share Napisano 15 Stycznia 2013 Wciornastki mają kilka postaci,latająca jest postać dorosła. Szybko chodzące i skaczące są skoczogonki, które panicznie boją się wody. Z reguły poruszają się po wierzchu torfu i podczas kompletnego zalania starają się natychmiast uciekać,skakać. Trudno określić co to bo te same owady występują w różnych postaciach,kolorach i.t.d. Zachowanie i rodzaj uszkodzeń roślin często wskazuje na rodzaj szkodnika, który jest mało dostrzegalny zwłaszcza na kiepskich zdjęciach(wiem powiększyć czasem trudno) U mnie skoczogonki są białe ale odmian mnóstwo i po twoim opisie to raczej ten typ. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 15 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2013 Załóżmy, że to skoczogonki. Jaki mają wpływ na rośliny? jakie Wy macie z nimi doświadczenia? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 15 Stycznia 2013 Share Napisano 15 Stycznia 2013 Już dostałeś link z odpowiedzią: Może to coś pomoże http://www.owadozery.pl/goscie-w-doniczce-...-tylko-ar8.html Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 15 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2013 (edytowane) Już dostałeś link z odpowiedzią: Wygląda na to, że jestem ślepy, bo nie widzę tam zakładki z doświadczeniami hodowców, którzy się spotkali z tym problemem Edytowane 15 Stycznia 2013 przez CFHs Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 15 Stycznia 2013 Share Napisano 15 Stycznia 2013 Wygląda na to, że jestem ślepy, bo nie widzę tam zakładki z doświadczeniami hodowców, którzy się spotkali z tym problemem A ja znalazłem takową tutaj. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 15 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2013 (edytowane) A ja znalazłem takową tutaj. Tą już dano znalazłem. Jednak liczyłem na jakieś nowości. Ponieważ czytałem o tu , że mogą jednak szkodzić. "Skoczogonki bywaja szkodliwe tylko wtedy gdy jest ich za dużo i z głodu moga podgryzać zielone rośliny(...)" Szamanka czw, 03 lip 2008 - 17:50 "Hmmm... Odpowiedź nie jest taka prosta. U mnie jak jest za dużo skoczogonków, jak są za długo, to w dziwny sposób przejadają podłoże i roślinom się w nim źle rośnie. Ale jak jest ich niewiele, to raczej roślinom nie szkodzą." Cephalotus nie, 12 gru 2010 - 14:29 "(...)W małych ilościach są nieszkodliwe, to fakt. Niestety potrafią dość szybko się rozmnożyć i roznieść po innych doniczkach. Do tego w dużych ilościach są w stanie podgryzać cienkie korzenie roślin. Nie są zbyt trudne w zabiciu i niezbyt groźne, ale mnie bardzo irytuje, gdy coś mi skacze w terrarium(...)" BartekSz nie, 02 sty 2011 - 17:11 Więc mam powody do zmartwień Edytowane 15 Stycznia 2013 przez CFHs Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 15 Stycznia 2013 Share Napisano 15 Stycznia 2013 (edytowane) Jest na forum kilka postów doświadczonych hodowców, którzy opisują swoje obserwacje związane ze skoczogonkami na przestrzeni dłuższego czasu, znalazłem je w 2 minuty. Wątpię, żeby nagle skoczogonki zmutowały i zaczęły robić rzeczy, o których ww. nie zdążyli już napisać. Akurat temat skoczogonków jest przewałkowany bardzo solidnie, nie spodziewałbym się nowości. No i znalazłeś, widzę. Edytowane 15 Stycznia 2013 przez beginner Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 16 Stycznia 2013 Share Napisano 16 Stycznia 2013 U mnie w terrarium skoczkonogów było swojego czasu sporo. Nie wywierały żadnych negatywnych skutków na rośliny. Kiedyś na forum ktoś pisał, że mogą mieć wpływ na młode rośliny - ja nic takiego nie zaobserwowałem. Wyginęły po opryskaniu bodajże talstarem (przy tępieniu innego szkodnika - z samymi skoczkonogami nic nie robiłem - skakły szczęśliwe przez jakiś czas) Moje były bielutkie, ale podobno mogą mieć różne barwy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 16 Stycznia 2013 Share Napisano 16 Stycznia 2013 Przez lata nie zauważyłem żeby szkodziły moim muchołówkom. Małe z nasion czy z podziału,wszystkie rosły bez problemu. Dlatego nie przejmuję się nimi zbytnio aczkolwiek są trochę irytujące w większej ilości. Raz tylko zrobiło się od nich biało i zalewałem wodą. Znikają po przesadzaniu i wymianie torfu ale po czasie z powrotem się pojawiają. Zrób jak uważasz ale jak będziesz chciał je usunąć to przy większej ilości a nie paru sztukach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi