Skocz do zawartości

zagadka/zagwostka-co to jest?

CFHs

Rekomendowane odpowiedzi

Wciornastki mają kilka postaci,latająca jest postać dorosła.

Szybko chodzące i skaczące są skoczogonki, które panicznie boją się wody.

Z reguły poruszają się po wierzchu torfu i podczas kompletnego zalania starają się natychmiast uciekać,skakać.

Trudno określić co to bo te same owady występują w różnych postaciach,kolorach i.t.d.

Zachowanie i rodzaj uszkodzeń roślin często wskazuje na rodzaj szkodnika, który jest mało dostrzegalny zwłaszcza na kiepskich zdjęciach(wiem powiększyć czasem trudno)

U mnie skoczogonki są białe ale odmian mnóstwo i po twoim opisie to raczej ten typ.

Odnośnik do odpowiedzi

A ja znalazłem takową tutaj.

Tą już dano znalazłem.

Jednak liczyłem na jakieś nowości.

Ponieważ czytałem o tu , że mogą jednak szkodzić.

"Skoczogonki bywaja szkodliwe tylko wtedy gdy jest ich za dużo i z głodu moga podgryzać zielone rośliny(...)" Szamanka czw, 03 lip 2008 - 17:50

"Hmmm... Odpowiedź nie jest taka prosta. U mnie jak jest za dużo skoczogonków, jak są za długo, to w dziwny sposób przejadają podłoże i roślinom się w nim źle rośnie. Ale jak jest ich niewiele, to raczej roślinom nie szkodzą." Cephalotus nie, 12 gru 2010 - 14:29

"(...)W małych ilościach są nieszkodliwe, to fakt. Niestety potrafią dość szybko się rozmnożyć i roznieść po innych doniczkach. Do tego w dużych ilościach są w stanie podgryzać cienkie korzenie roślin. Nie są zbyt trudne w zabiciu i niezbyt groźne, ale mnie bardzo irytuje, gdy coś mi skacze w terrarium(...)" BartekSz nie, 02 sty 2011 - 17:11

Więc mam powody do zmartwień ;)

Edytowane przez CFHs
Odnośnik do odpowiedzi

Jest na forum kilka postów doświadczonych hodowców, którzy opisują swoje obserwacje związane ze skoczogonkami na przestrzeni dłuższego czasu, znalazłem je w 2 minuty. Wątpię, żeby nagle skoczogonki zmutowały i zaczęły robić rzeczy, o których ww. nie zdążyli już napisać. Akurat temat skoczogonków jest przewałkowany bardzo solidnie, nie spodziewałbym się nowości.

No i znalazłeś, widzę.

Edytowane przez beginner
Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w terrarium skoczkonogów było swojego czasu sporo. Nie wywierały żadnych negatywnych skutków na rośliny. Kiedyś na forum ktoś pisał, że mogą mieć wpływ na młode rośliny - ja nic takiego nie zaobserwowałem.

Wyginęły po opryskaniu bodajże talstarem (przy tępieniu innego szkodnika - z samymi skoczkonogami nic nie robiłem - skakły szczęśliwe przez jakiś czas)

Moje były bielutkie, ale podobno mogą mieć różne barwy.

Odnośnik do odpowiedzi

Przez lata nie zauważyłem żeby szkodziły moim muchołówkom.

Małe z nasion czy z podziału,wszystkie rosły bez problemu.

Dlatego nie przejmuję się nimi zbytnio aczkolwiek są trochę irytujące w większej ilości.

Raz tylko zrobiło się od nich biało i zalewałem wodą.

Znikają po przesadzaniu i wymianie torfu ale po czasie z powrotem się pojawiają.

Zrób jak uważasz ale jak będziesz chciał je usunąć to przy większej ilości a nie paru sztukach.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.