Gekon Napisano 19 Stycznia 2013 Share Napisano 19 Stycznia 2013 Rozruszam trochę towarzystwo na forum bo od środy nic się nie dzieje Na wiosnę planuje dorobić oświetlenie. Chcę użyć 4 świetlówek kompaktowych w tym 2x Magaman Plant Lamp oraz 2x... no właśnie. Szukałem na amazonie i ebayu i w ogóle nie znalazłem Philipsa Tornadoo 6500K a słyszałem że to jest dobra świetlówka do roślin. Zamiast tego znalazłem świetlówkę firmy Osram (http://www.amazon.co.uk/Osram-Energy-Saver-Daylight-Bayonet/dp/B008FX5VX0/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1358617963&sr=8-1) która też ma 6500K. Macie doświadczenie w używaniu tej świetlówki? Można ją spokojnie użyć? EDIT- Myślałem też nad LED ale do nich w hodowli roslin nie jestem do końca przekonany. Np. http://www.ebay.co.uk/itm/200-240V-E27-5-5...=item5d3594db74 ta ma 6500K. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 19 Stycznia 2013 Share Napisano 19 Stycznia 2013 wg mnie ta ledowa co przedstawiłeś totalnie odpada - za dużo strat światła na bokach, a co do całościowego oświetlenia lepiej nie kombinuj i daj 2 liniowe T5 albo T8 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 19 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2013 Świetlówki liniowe odpadają. Zestaw który planuję zrobić to taki co Latos używa w swoim terrarium z Petiolaris Complex. wg mnie ta ledowa co przedstawiłeś totalnie odpada - za dużo strat światła na bokach Boki zestawu w którym żarówki byłyby zamontowany zostałyby oklejone kocem ratunkowym lub taśmą aluminiową więc odbijało by to światło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 20 Stycznia 2013 Share Napisano 20 Stycznia 2013 musiałbyś zrobić stożek o dość dużym nachyleniu jako odbłyśnik, ale i tak miałbyś dość dużo strat Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 20 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2013 musiałbyś zrobić stożek o dość dużym nachyleniu jako odbłyśnik, ale i tak miałbyś dość dużo strat Po bokach akwarium użyję koc ratunkowy bo zostało mi jeszcze z poprzedniego użytku. Odsłonięta zostanie tylko przednia szyba. Ale wróćmy do tematu- czy tamta świetlówka się nada? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi