Skocz do zawartości

Żółknięcie żywego mchu

adamek_17

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Hoduję żywy mech w terrarium. Jest on zlokalizowany na dnie terrarium o wysokości metra. Szczerze mówiąc, hodowla jego idzie mi bardzo mizernie... już długi czas go hoduję, kiedyś zdarzyło mi się go przelać i spróbowałem go ponownie hodować... I tak naprawdę teraz nie mam pojęcia co jest przyczyną jego żółknięcia... Oświetlenie terrarium wynosi: 2 x 39 W oraz 1 x 30 W. Więc wydaje się sporo... Rośliny są zlokalizowane są prawie na dnie i być może przysłaniają mu światło? (za mało światła?) Zauważam w nim wątrobowce... co mnie niepokoi. Czyżby znowu go przelałem?

Załączam zdjęcie może pomoże zdiagnozować przyczynę

post-5040-1359571927_thumb.jpg

Edytowane przez adamek_17
Odnośnik do odpowiedzi

Za mała wilgotność spryskujesz go wodą kilka razy dziennie? Nie zauważyłeś "białej pajęczynki" w mchu? Na czym rośnie mech? Masz dokładniejsze zdjęcia? Trudno jest przelać mech naprawdę trudno. Co do oświetlenia ja do takiej wysokości terrarium dysponuje hgi 250 W na chwile obecną.

Edytowane przez Bartnik
Odnośnik do odpowiedzi

Za mała wilgotność spryskujesz go wodą kilka razy dziennie? Nie zauważyłeś "białej pajęczynki" w mchu? Na czym rośnie mech? Masz dokładniejsze zdjęcia? Trudno jest przelać mech naprawdę trudno.

Mech na niczym nie rośnie, po prostu leży na dnie. Co jakiś czas naleję kanister wody (przygotowanej - I TERAZ pytanie. Czy tą wodą można go podlewać?). Żadnej białej pajęczynki nie ma. Postaram się skombinować zdjęcia. Jeszcze dziś. Dotykając go ma się wrażenie że jest on wilgotny... czy nawet mokry.

Edytowane przez adamek_17
Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze jest ułożyć warstwę keramzytu na dnie który będzie ciągle zalany wodą i w jednym z rogów terrarium dać doniczkę "koszyczek" celem kontrolowania stanu wody, dodatkowo mech należy układać nie zbyt ciasno(nie może być zbyt ubity) szczytami do góry, jeśli nie posiadasz nawilżacza, zraszacza w terrarium mech należy kilkakrotnie spryskiwać w ciągu dnia, co do wody najlepsza będzie destylowana, demineralizowana(mchy są delikatne)

Edytowane przez Bartnik
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.