Janas34 Napisano 10 Lutego 2013 Share Napisano 10 Lutego 2013 Witam,w mojej doniczce pojawiła się pleśń sprskałem topsinem i moja największa siejka miała z 0,5cm wysokości i położyła się czy wstanie?Capensis Proszę o odpowiedz i o rady dotyczące hodowli dziękuje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 10 Lutego 2013 Share Napisano 10 Lutego 2013 Nikt wróżką tu nie jest:) postaraj się jej zapewnić optymalne warunki i niech działa natura:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janas34 Napisano 10 Lutego 2013 Autor Share Napisano 10 Lutego 2013 najgorzej obawiam się że za dużo na nią poleciało i ją skrzywdziło Teraz słońca jest mało może jakieś doświetlenie tylko jestem zielony w tym mógłby ktoś mi napisać o co chodzi?Jaka żarówka?Z góry dzięki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 10 Lutego 2013 Share Napisano 10 Lutego 2013 Może przez przypadek spryskałeś też siewkę która pod naporem kropli wody po prostu się przechyliła? Nie ma o co panikować... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 10 Lutego 2013 Share Napisano 10 Lutego 2013 (edytowane) najgorzej obawiam się że za dużo na nią poleciało i ją skrzywdziło Teraz słońca jest mało może jakieś doświetlenie tylko jestem zielony w tym mógłby ktoś mi napisać o co chodzi?Jaka żarówka?Z góry dzięki Bury misiu czytaj tu Edytowane 10 Lutego 2013 przez CFHs Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 10 Lutego 2013 Share Napisano 10 Lutego 2013 A nawet w tym przypadku tu:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janas34 Napisano 12 Lutego 2013 Autor Share Napisano 12 Lutego 2013 Może ktoś na chłopski rozum napisać jaka żarówka planuje taką jak do terrarium się wkłada.Niech ktoś mi z własnego doświadczenia napisze jaka barwa bo wiem ze są czerwone bo takie ma znajomy u ptaszników.To ma być żarówka która daje światło a mniej ciepla??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 12 Lutego 2013 Share Napisano 12 Lutego 2013 Może ktoś na chłopski rozum napisać jaka żarówka planuje taką jak do terrarium się wkłada.Niech ktoś mi z własnego doświadczenia napisze jaka barwa bo wiem ze są czerwone bo takie ma znajomy u ptaszników.To ma być żarówka która daje światło a mniej ciepla??? Proponuję jednak świetlówki kompaktowe, albo liniowe Żarówki się nie nadają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fabienne123 Napisano 15 Lutego 2013 Share Napisano 15 Lutego 2013 Witam. Mam problem, gdyż moje D. capensis nie rosną tak, jak przedstawiciele swojego gatunku lecz rosną w górę. Co może być powodem takiego wzrostu? Podlewane są wodą destylowaną i są doświetlane. Dla zobrazowania zdjęcia: http://w846.wrzuta.pl/obraz/4IlGZClAHMh/dscf0463 http://w846.wrzuta.pl/obraz/3NzJohFbTQ1/dscf0473 Co ewentualnie można zrobić, żeby zaczęły rosnąć jak typowe capensis? Ściąć, odbije od korzeni? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 15 Lutego 2013 Share Napisano 15 Lutego 2013 A czym doświetlasz i ile h dziennie? Bo roślina wygląda jakby właśnie miała mało światła. P.S Fajne tła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysiek955 Napisano 15 Lutego 2013 Share Napisano 15 Lutego 2013 (edytowane) Mam podobny problem, tylko że stożek nie jest tak duży. @Edit wklejam zdjęcie mojego największego albinosa Naświetlam terrarium x2 14W Philips jaka seria to nie wiem bo nie pisze, wiem że to świetlówki kompaktowe zintegrowane o barwie 6500K Świecę od ok 8,9 rano do około godziny 19-21 Edytowane 16 Lutego 2013 przez Rysiek955 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fabienne123 Napisano 16 Lutego 2013 Share Napisano 16 Lutego 2013 Ja mam świetlówkę T5 24W 8500K, doświetlane ok. 8h dziennie. Doświetlane są dopiero od miesiąca, wcześniej były hodowane przez znajomego i były w dosyć kiepskim stanie, ale niektóre już powoli zaczynają się wybarwiać, także D. binata i D. spatulata. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysiek955 Napisano 16 Lutego 2013 Share Napisano 16 Lutego 2013 Może to jest przez to że w małej doniczce wysiałem dużo nasionek, które sobie blokowały boki i każda roślina chciała iść w góre tylko bo było tłoczno? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi