Ioreth Napisano 11 Lutego 2013 Share Napisano 11 Lutego 2013 Znudziło mi się chyba moje ustatkowane życie i zaczął mi coraz intensywniej chodzić po głowie genialny pomysł - pójść na studia. Wstępny wybór padł na ogrodnictwo (ewentualnie architekturę krajobrazu) i teraz moje pytanie: czy są tu absolwenci, bądź studenci tego kierunku? Chętnie poznam opinie o kierunku, czy rozwija, czy daje nadzieję na zatrudnienie etc. Żeby nie było, maturę zdawałam w 2004, po drodze o mały włos nie skończyłam zootechniki, ogólnie stara ze mnie baba, więc z młodzieńczego idealizmu niewiele we mnie zostało . Szukam kierunku, który pozwoli mi ugruntować wiedzę i być może da podstawy do jakiejś własnej działalności na przyszłość. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 11 Lutego 2013 Share Napisano 11 Lutego 2013 (edytowane) Studiuje z chłopakiem po ogrodnictwie, ogólnie "z jego opowieści" mało pracy a jak się znajdzie mało płatna, trzeba trafić On poprawił maturę i powoli kończy drugi kierunek. Nic więcej nie pomogę , łatwo się dostać na niego:) Jak to mówią opowieści, opowieści może napisz na jakimś forum ogrodnictwa? Edytowane 11 Lutego 2013 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 11 Lutego 2013 Share Napisano 11 Lutego 2013 Mam przykre wrażenie, że z punktu widzenia przydatności zawodowej, dochodzimy powoli do sytuacji w której warto studiować tylko konstrukcję broni masowego rażenia, albo coś w tym klimacie. Studia ogrodnicze pewnie wyposażyłyby Cię w wiedzę i umiejętności, pozwalające na otwarcie firmy, zajmującej się projektowaniem ogrodów, a na to może być zwiększony popyt w perspektywie najbliższych lat. Tutaj jednak bardzo wiele zależy od przedsiębiorczości, energii, zaangażowania, siły przebicia i innych takich. Jeśli chodzi o zapotrzebowanie na pracowników z takim wykształceniem - no niestety, podaż pewnie znacząco większa niż popyt. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 11 Lutego 2013 Share Napisano 11 Lutego 2013 to zależy co lubisz co umiesz i w czym masz doświadczenia, a najwaniejsze czy chcesz coś umieć czy mieć papier. ze słychu i ze wzgledu na oferty pracy polecam ratownictwo medyczne ale raczej robota non stop logistyka jesli znasz jezyk obcy najlepiej wiecej niz 1 informatyka jesli to lubisz prawo choc wdrażanie w prace na stanowisku potrwa, najlepiej chyba notariusz ma oraz moją rachunkowość ale tu liczy sie bardziej doswiadczenie i umiejetnosci a nie to co oferuja studia, pracy jest masa ale z reguły dla ludzi którzy już liznęli trochę doświadczenia, tu mogę dodac że praca nie jest tyle nudna co ciężka i mozolna, trzeba być sumiennym i ogarniętym a ta poza tym jak sprecyzujesz sobie gdzie idziesz to jak chcesz odnieść sukces trzymaj się planu a nie poddawaj, z takim podejsciem szkda czasu, nie warto zaczynac studiow szukajac pracy w innym zawodzie, polecam zdobywanie doswiadczenia od zera chocby za darmo, wtedy jest duza szansa ze po zdobyciu papierka bedziesz specjalistką Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbia Napisano 27 Lutego 2013 Share Napisano 27 Lutego 2013 (edytowane) Kiedyś badałem ten temat i chyba lepszym rozwiązaniem byłaby architektura krajobrazu. Ale sądzę, że w Polsce niełatwo się z tego utrzymać, za to jeśli dopuszczasz opcję pracy za granicą, to może to być jakimś pomysłem. Zwłaszcza w miejscowościach turystycznych, gdzie jest dużo hoteli, a w hotelach ogrody do projektowania, albo przyhotelowe roślinki, o które trzeba dbać. Ja sam wciąż biję się z myślami, czy robić coś, co lubię i mało zarabiać, czy dokładnie odwrotnie. Na razie króluje ta druga opcja Edytowane 27 Lutego 2013 przez Serbia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi