Skocz do zawartości

Rosiczka

Bielik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej o moim nabytku, a właściwie gratisie jaki dostałem do dzbanecznika.

Czy na foto to Drosera capensis?

post-6242-1360611581_thumb.jpg

Teraz kolejna seria pytań.

Zaczynam dopiero przygodę z tego typu roślinami, a miał być jako pierwszy dzbanecznik (Nepenthes 'Ventrata'), więc poczytałem trochę o jego hodowli, natomiast jak już wspomniałem rosiczka jest gratisem i w związku z powyższym:

- ziemia/torf do dzbanecznika nada się dla rosiczki?

- dzbanecznik mam ustawić na drugiej doniczce ustawionej dnem do góry w kuwecie z kerazmytem zalanym do połowy wodą, a rosiczkę jak mam przygotować do hodowli?

- dzbanecznik podlewamy od góry, a rosiczkę?

Poproszę o dodatkowe wskazówki, aby moje roślinki były cudne. ^_^

Odnośnik do odpowiedzi

Nie to nie jest D.Capensis tylko Drosera Nidiformis.

Opis hodowli

Podłoże dla niej to torf lub torf z piaskiem. Podlewaj ją przez podsiąkanie czyli nalej wody do podstawki.

Jeśli chodzi o tego dzbanecznika to tak, ustaw na innej doniczce w kuwecie z keramzytem zalanym wodą :)

Odnośnik do odpowiedzi

Podłoże dla niej to torf lub torf z piaskiem.

Ok, ale chodzi mi o to czy podłoże, które kupiłem dla dzbanecznika nada się również dla mojej rosiczki (w przyszłości)?

Poniżej wstawiam gotowy kącik hodowlany.

post-6242-1360686757_thumb.jpg

post-6242-1360686809_thumb.jpg

post-6242-1360686852_thumb.jpg

Do podstawki nalałem destylki tylko nie wiem czy w odpowiedniej ilości bo jak widać roślinka jest malutka, a podstawka ogromna... ;) i nie chciałbym jej przelać. Za pewne będę musiał wymienić podstawkę pod doniczkę?

Ile tej wody destylowanej lać do podstawki i kiedy ją uzupełnić?

Sorki za beznadziejne pytania, ale to moja dziewicza uprawa ^_^

Podświetlam roślinki philispem tornado 23W, pytanie jak długo w ciągu dnia ma się świecić?

Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi

hej,

podłoże wygląda na czysty torf, możesz spokojnie takie zostawić rosiczce. Podstawkę mógłbyś zmienić na mniejszą z jednego powodu - duża powierzchnia parowania to szybkie parowanie - trochę marnotrawstwo wody. Wody jest w sam raz, staraj się utrzymywać wodę na poziomie ok. centymetra. Doglądaj aby w podstawce zawsze była woda a może rosiczka Ci w dzieciach wynagrodzi :P (oczywiście mam na myśli nasiona ;) )

Co do doświetlania - na jakim parapecie stoją rośliny? Północny? Południowy? Ja bym doświetlał max 4 godziny po zmroku gdyby to był wschodni/zachodni, ze 3 godziny dla południowego i może z 6 dla północnego. A jeśli coś Ci stoi przed oknem i zasłania Słońce całkowicie, to 9-10 godzin doświetlania powinno wystarczyć.

Edytowane przez adivip125
Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za podpowiedzi.

Parapet jest od strony południowej, postanowiłem udogodnić roślinkom życie i dać im jak najwięcej słońca.

Mam rozumieć, że w ciągu dnia, mimo chmur nie warto doświetlać, a tylko po zmierzchu ze 3h?

Wodę wylałem z podstawki, bo mocno nasiąknął torf i stwierdziłem, że to źle ;) czyli mam dolać wodę, aby cały czas była w podstawce nie patrząc na ciągle mokry torf w doniczce?

Edit

Dzięki...zjadłem literę.

Edytowane przez Bielik
Odnośnik do odpowiedzi

*nasiąknął

Teraz mamy zimę, więc możesz doświetlać cały dzień. Nie dość, że natężenie światła słonecznego jest małe, to z reguły niebo jest zachmurzone. Gdzieś widziałem wykres, który ładnie pokazywał, jaki czas doświetlania jest stosowny względem danego miesiąca. Jak znajdę to dam link (albo może wyręczy mnie któryś z kolegów lub koleżanek, kto ma to pod ręką ;)).

edit:

O, mam: klik, klik. Przy czym są to raczej - moim zdaniem - poglądowe wykresy, ze względu właśnie na faktyczną, a nie teoretyczną, ilość docierającego światła. Ja na przykład doświetlam przez jesień, zimę i połowę wiosny po 12 godzin, natomiast latem lampy włączają się kiedy przestanie na rośliny padać bezpośrednie światło słoneczne (chociaż latem może i jest to zbędne, ale skoro juz mam te lampy... :P).

Edytowane przez beginner
Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym się upewnić co do podlewania, bo nie dostałem odpowiedzi, która mi rozjaśnia sprawę.

Wlewam wodę (2-3 mm) do podstawki (średnica 16 cm), rosiczka jest w malutkiej doniczce (6 cm średnicy x 5 cm wysokości). Woda cały czas jest w podstawce, ale ziemia, torf w doniczce jest tak nasiąknięty, że pod naporem palca wyciska się woda. Tak to ma wyglądać, czy przedobrzyłem, proszę o porady...

Pozdrawiam

Edytowane przez Bielik
Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym się upewnić co do podlewania, bo nie dostałem odpowiedzi, która mi rozjaśnia sprawę.

Wlewam wodę (2-3 mm) do podstawki (średnica 16 cm), rosiczka jest w malutkiej doniczce (6 cm średnicy x 5 cm wysokości). Woda cały czas jest w podstawce, ale ziemia, torf w doniczce jest tak nasiąknięty, że pod naporem palca wyciska się woda. Tak to ma wyglądać, czy przedobrzyłem, proszę o porady...

Pozdrawiam

Tak ma być.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.