Bielik Napisano 11 Lutego 2013 Share Napisano 11 Lutego 2013 Witam, chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej o moim nabytku, a właściwie gratisie jaki dostałem do dzbanecznika. Czy na foto to Drosera capensis? Teraz kolejna seria pytań. Zaczynam dopiero przygodę z tego typu roślinami, a miał być jako pierwszy dzbanecznik (Nepenthes 'Ventrata'), więc poczytałem trochę o jego hodowli, natomiast jak już wspomniałem rosiczka jest gratisem i w związku z powyższym: - ziemia/torf do dzbanecznika nada się dla rosiczki? - dzbanecznik mam ustawić na drugiej doniczce ustawionej dnem do góry w kuwecie z kerazmytem zalanym do połowy wodą, a rosiczkę jak mam przygotować do hodowli? - dzbanecznik podlewamy od góry, a rosiczkę? Poproszę o dodatkowe wskazówki, aby moje roślinki były cudne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janocix Napisano 11 Lutego 2013 Share Napisano 11 Lutego 2013 Nie to nie jest D.Capensis tylko Drosera Nidiformis. Opis hodowli Podłoże dla niej to torf lub torf z piaskiem. Podlewaj ją przez podsiąkanie czyli nalej wody do podstawki. Jeśli chodzi o tego dzbanecznika to tak, ustaw na innej doniczce w kuwecie z keramzytem zalanym wodą Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bielik Napisano 12 Lutego 2013 Autor Share Napisano 12 Lutego 2013 Podłoże dla niej to torf lub torf z piaskiem. Ok, ale chodzi mi o to czy podłoże, które kupiłem dla dzbanecznika nada się również dla mojej rosiczki (w przyszłości)? Poniżej wstawiam gotowy kącik hodowlany. Do podstawki nalałem destylki tylko nie wiem czy w odpowiedniej ilości bo jak widać roślinka jest malutka, a podstawka ogromna... i nie chciałbym jej przelać. Za pewne będę musiał wymienić podstawkę pod doniczkę? Ile tej wody destylowanej lać do podstawki i kiedy ją uzupełnić? Sorki za beznadziejne pytania, ale to moja dziewicza uprawa Podświetlam roślinki philispem tornado 23W, pytanie jak długo w ciągu dnia ma się świecić? Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adivip125 Napisano 12 Lutego 2013 Share Napisano 12 Lutego 2013 (edytowane) hej, podłoże wygląda na czysty torf, możesz spokojnie takie zostawić rosiczce. Podstawkę mógłbyś zmienić na mniejszą z jednego powodu - duża powierzchnia parowania to szybkie parowanie - trochę marnotrawstwo wody. Wody jest w sam raz, staraj się utrzymywać wodę na poziomie ok. centymetra. Doglądaj aby w podstawce zawsze była woda a może rosiczka Ci w dzieciach wynagrodzi (oczywiście mam na myśli nasiona ) Co do doświetlania - na jakim parapecie stoją rośliny? Północny? Południowy? Ja bym doświetlał max 4 godziny po zmroku gdyby to był wschodni/zachodni, ze 3 godziny dla południowego i może z 6 dla północnego. A jeśli coś Ci stoi przed oknem i zasłania Słońce całkowicie, to 9-10 godzin doświetlania powinno wystarczyć. Edytowane 12 Lutego 2013 przez adivip125 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bielik Napisano 12 Lutego 2013 Autor Share Napisano 12 Lutego 2013 (edytowane) Dzięki za podpowiedzi. Parapet jest od strony południowej, postanowiłem udogodnić roślinkom życie i dać im jak najwięcej słońca. Mam rozumieć, że w ciągu dnia, mimo chmur nie warto doświetlać, a tylko po zmierzchu ze 3h? Wodę wylałem z podstawki, bo mocno nasiąknął torf i stwierdziłem, że to źle czyli mam dolać wodę, aby cały czas była w podstawce nie patrząc na ciągle mokry torf w doniczce? Edit Dzięki...zjadłem literę. Edytowane 12 Lutego 2013 przez Bielik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 12 Lutego 2013 Share Napisano 12 Lutego 2013 (edytowane) *nasiąknął Teraz mamy zimę, więc możesz doświetlać cały dzień. Nie dość, że natężenie światła słonecznego jest małe, to z reguły niebo jest zachmurzone. Gdzieś widziałem wykres, który ładnie pokazywał, jaki czas doświetlania jest stosowny względem danego miesiąca. Jak znajdę to dam link (albo może wyręczy mnie któryś z kolegów lub koleżanek, kto ma to pod ręką ). edit: O, mam: klik, klik. Przy czym są to raczej - moim zdaniem - poglądowe wykresy, ze względu właśnie na faktyczną, a nie teoretyczną, ilość docierającego światła. Ja na przykład doświetlam przez jesień, zimę i połowę wiosny po 12 godzin, natomiast latem lampy włączają się kiedy przestanie na rośliny padać bezpośrednie światło słoneczne (chociaż latem może i jest to zbędne, ale skoro juz mam te lampy... ). Edytowane 12 Lutego 2013 przez beginner Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bielik Napisano 13 Lutego 2013 Autor Share Napisano 13 Lutego 2013 (edytowane) Chciałbym się upewnić co do podlewania, bo nie dostałem odpowiedzi, która mi rozjaśnia sprawę. Wlewam wodę (2-3 mm) do podstawki (średnica 16 cm), rosiczka jest w malutkiej doniczce (6 cm średnicy x 5 cm wysokości). Woda cały czas jest w podstawce, ale ziemia, torf w doniczce jest tak nasiąknięty, że pod naporem palca wyciska się woda. Tak to ma wyglądać, czy przedobrzyłem, proszę o porady... Pozdrawiam Edytowane 13 Lutego 2013 przez Bielik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 13 Lutego 2013 Share Napisano 13 Lutego 2013 Chciałbym się upewnić co do podlewania, bo nie dostałem odpowiedzi, która mi rozjaśnia sprawę. Wlewam wodę (2-3 mm) do podstawki (średnica 16 cm), rosiczka jest w malutkiej doniczce (6 cm średnicy x 5 cm wysokości). Woda cały czas jest w podstawce, ale ziemia, torf w doniczce jest tak nasiąknięty, że pod naporem palca wyciska się woda. Tak to ma wyglądać, czy przedobrzyłem, proszę o porady... Pozdrawiam Tak ma być. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi