n103 Napisano 27 Lutego 2013 Share Napisano 27 Lutego 2013 Nie wiem czy mogę dać odnośnik do aukcji więc napiszę tylko numer: 3039939052 Zakupiłem dzisiaj dwie kapturnice: -JUTHATIP SOPER -LEUCOPHYLLA WhiteRed obecnie: "posadzona w doniczce 8cm" Czy potrzebuje większej doniczki? Jeżeli tak to proszę o parametry... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 27 Lutego 2013 Share Napisano 27 Lutego 2013 (edytowane) Na pierwszy rok powinna wystarczyć, ale równie dobrze możesz przesadzić do czegoś większego - starczy na dłużej a i nasączenie torfu będzie łatwiej kontrolować (edit: przy zimowaniu w sumie, bo w okresie wzrostu i tak w podstawce masz wodę non stop), z tymże póki co roślina będzie wizualnie bardzo malutka przy doniczce 12-15cm średnicy. Edytowane 27 Lutego 2013 przez beginner Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n103 Napisano 27 Lutego 2013 Autor Share Napisano 27 Lutego 2013 Myślę, że kupię większe doniczki i będzie spokój na dłużej. Jeszcze jak możesz doradzić to mam muchołówkę, rosiczkę i dzbanecznik - dla nich kupić też podobny rozmiar czy mniejszy np: 10 średnicy? Wodę destylowaną 10 litrów kupiłem - tak na zaś... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 27 Lutego 2013 Share Napisano 27 Lutego 2013 Rozmiar doniczki dostosowujesz do wielkości rośliny. Patrzysz na jej średnicę (np. średnica rozety w przypadku np. D. alicae), ew. długość korzeni. Nie ma jakiegoś wzoru, wg którego dobiera się wielkość doniczek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi