Skocz do zawartości

Motywy wszechobecne z owadożerami

Redgreen

Rekomendowane odpowiedzi

P1090279__Kopiowanie_.JPG

Północne okno. Roślina zmarnieje i za tydzień będzie płakał na forum, a do FAQ oczywiście nie zajrzał.

Moim rówieśnikom przypomni się pewnie dzieciństwo, a młodsi forumowicze może też poczują klimat i dramatyzm uciemiężonych bohaterów "Pszczółki Mai":

1. Gucio w potrzasku (podobno reżyserem odcinka miał być Kieślowski, ale stwierdził, że za ciężki klimat dla niego i odmówił): http://www.youtube.com/watch?v=hcnYV04iBDw

2. Rosiczka (przewrotność tytułu polega na tym, że sympatyczne owady zmagają się z muchołówką, a nie rosiczką, ale wiadomo, że to szczegół): http://www.youtube.com/watch?v=7RqBBJw9c_E

Poza tym polecam film "Little Shop of Horrors" z 1960, który - zdaje się - już tu kiedyś zachwalałem. Rzecz warta uwagi nie tylko dla pasjonatów roślin owadożernych. Po prostu dobre kino. Bardziej czarna komedia niż horror. Jeden z lepszych finałów w historii gatunku moim zdaniem. Świetna kreacja Nicholsona.

Film pod tym samym tytułem z 1986 polecam już zdecydowanie mniej optymistycznie, ale też można zobaczyć.
Odnośnik do odpowiedzi

Pszczółka Maja-motywy pamiętam z dzieciństwa,reszta być może też oglądana ale jakoś nie wbiły się w pamięć pod względem owadożerów. Ze staroci to jeszcze czeska komedia"Adella nie jadła jeszcze kolacji"

Natomiast "Prometeusz" to nowy film i gratuluję spostrzegawczości - muszę kolejny raz przeglądnąć. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj, czytając książkę "Lekcja geografii" Tomasza Mirkowicza, natknąłem się na zdanie:

Obecnie tylko rośliny żywią się wyłącznie blaskiem Słońca, choć i to nie wszystkie, bo muchołówka, kapturnica i dzbanecznik nauczyły się zjadać owady, małe jaszczurki, a nawet szczury.

Gwoli ścisłości, to książka nie jest podręcznikiem, choć po tytule i ww. cytacie można tak sądzić - to beletrystyka. ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.