dukra13 Napisano 2 Marca 2013 Share Napisano 2 Marca 2013 To jest moja kapturnica Kupiona na jesieni w ubiegłym roku, stosunkowo dobrze przezimowała, straciła tylko kilka tych najmlodszych kapturków, wypadałoby ją przesadzić, czy można to już zrobić, czy czekać jak ruszy ze wzrostem?. Doniczka ta najmniejsza, jak zrobi sie cieplej będę mieć problemy z utrzymaniem wilgotności. Czy muszę ściąć kapturki i jeśli to kiedy to zrobić, przed czy po posadzeniu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 2 Marca 2013 Share Napisano 2 Marca 2013 Tak poza tematem, ale ty już przylądkową na dwór wystawiłeś? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dukra13 Napisano 2 Marca 2013 Autor Share Napisano 2 Marca 2013 (edytowane) U mnie ta trójca cały czas stoi w nieogrzewanym ganku. W grudniu jak zaczeli straszyć dużymi mrozami schowałam moją rosiczkę na chłodne okno i zaraz na drugi dzień straciła wszystkie kropelki i przyschła. Szybciutko z powrotem wróciła do ganku gdzie czasami było i +1 st.C. Tak wyglądała jeszcze w listopadzie : Dzisiaj wszystkie wyniosłam na słoneczko, niech się hartują.Poza tym zobaczyłam gdzieniegdzie nitki pleśni, to słoneczko przysuszy. Edytowane 2 Marca 2013 przez dukra13 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 2 Marca 2013 Share Napisano 2 Marca 2013 Przylądkowej się nie zimuje .Wystawia się ją na dwór tylko w lato (gdy jest ciepło) . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 2 Marca 2013 Share Napisano 2 Marca 2013 Kapturnice możesz przesadzić. Najlepiej przesadź ją nie rozbijając obecnej bryły torfu, w której się znajduje. Dzięki temu zabiegowi nie uszkodzisz korzeni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dukra13 Napisano 3 Marca 2013 Autor Share Napisano 3 Marca 2013 Kapturnica przesadzona. Był maleńki dylemat co do wielkości doniczki. Dałam do mieszanki torfu z perlitem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dukra13 Napisano 5 Marca 2013 Autor Share Napisano 5 Marca 2013 Jeszcze jeden maleńki problem. Czy ogólnie rośliny owadożerne są wrażliwe na przestawianie/zmiana stanowiska/. Czy muszę zaznaczać na doniczce kierunek padania słońca. Wiem, w przyrodzie nie ma zjawiska zmiany stanowiska z drugiej strony wiem, że jedne rośliny są niewrażliwe a innych ruszyć nie można , bo zaraz lecą liście. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 5 Marca 2013 Share Napisano 5 Marca 2013 (edytowane) Zależy od danej grupy roślin, kapturnicy jeśli przesadzisz z bryłą ziemi nic nie będzie . Edytowane 5 Marca 2013 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzerwonyKapturek Napisano 15 Marca 2021 Share Napisano 15 Marca 2021 W dniu 3/5/2013 o 8:17 PM, dukra13 napisał: Jeszcze jeden maleńki problem. Czy ogólnie rośliny owadożerne są wrażliwe na przestawianie/zmiana stanowiska/. Czy muszę zaznaczać na doniczce kierunek padania słońca. Wiem, w przyrodzie nie ma zjawiska zmiany stanowiska z drugiej strony wiem, że jedne rośliny są niewrażliwe a innych ruszyć nie można , bo zaraz lecą liście. Też bym chętnie się dowiedziała. Na parapecie na którym stoją nie jest wystarczająco dużo światła i po południu przestawiłabym pod świetlówki w inne miejsce. Czy to nie zaszkodzi kapturnicom.? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 15 Marca 2021 Share Napisano 15 Marca 2021 U mnie Kapturnice przez całą zimę stoją na zachodnim parapecie i ich nie doświetlam. Jak przychodzi wiosna, stoją na balkonie przez cały sezon u tak od kilku lat. Rosną i kwitną, więc chyba im odpowiada. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi