Skocz do zawartości

Karmienie muchołówki chrząszczami

Gość Piotrektm

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Piotrektm

Witam Wszystkich,

Dzisiaj rano znalazłem kilka chrząszczyków więc postanowiłem nakarmić nimi moich podopiecznych, ( muchołówkę Big Mouth, Bristle Tooth, i Amerykańską ) teraz martwię się czy dobrze zrobiłem...

Czy nic jej nie będzie ? - czytałem że należy unikać takiego typu owadów

Czy każda muchołówka ma takie "wypukłe krawędzie" podczas trawienia ?

Czy 2 takie chrząszczyki ( ok. 1 cm) na jedną średnią muchołówkę to za dużo ? / za mało ?

Proszę o szybką odpowiedź

Pozdrawiam

Piotrek

Edytowane przez Kosa1984
Nie ma innych muchołówek poza amerykańskimi. Nazwa gatunkowa - muchołówka amerykańska. W ramach tego gatunku funkcjonują kultywary.
Odnośnik do odpowiedzi

Witaj,

Po pierwsze - nie musisz karmić swoich roślin, poczekaj do wiosny i roślina sama sobie da radę ;) .

Ogólnie rzecz ujmując, najwyżej mogą zgnić niektóre pułapki, do których wrzuciłeś te chrząszcze.

Pozdrawiam,

Michał

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Najlepsze owady dla muchołówek to te,które nie posiadają pancerza.Owady z pancerzami odpadają,ponieważ roślina nie będzie w stanie ich strawić.To że je nakarmiłeś chrząszczami to się nic nie stało.Każda muchołówka,która rozpoczęła trawienie ma takie wypukłe krawędzie. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt jestem tu nowy ,ale właśnie przeczytałem,że nie powinno się karmić muchołowki owadami które mają pancerze. Dlaczego? Kolega wyżej doskonale odpowiedział na twoje pytanie. Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.