Gość VitaPlantae Napisano 9 Marca 2013 Share Napisano 9 Marca 2013 Witam. Ten temat ma pomóc w wyborze odpowiedniego konta bankowego mniej ogarniętym w temacie, np. Mi Więc przedstawcie w jakich bankach otworzyliście swoje rachunki, czy jesteście zadowoleni ? Jakieś parametry, opłaty za otwarcie i prowadzenie konta, za wydanie karty płatniczej i późniejsze koszty w jej utrzymaniu i ew. warunkach. Opłaty za operacje typu przelewy, wypłaty i wpłaty gotówkowe na konto, opłaty za bankomaty. No i wszystkie z tym związane ''haczyki'', warunki korzystania z usług. I oczywiście jak wygląda stan faktyczny miesięcznych kosztów zawiązanych z naszym kontem bankowym. Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi . P.s. Proszę nie pisać numerów kont, haseł, loginów i innych danych autoryzacyjnych Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n103 Napisano 9 Marca 2013 Share Napisano 9 Marca 2013 Mam w fortis bank - nie polecam, wszystko drogie. Najlepsze jakie miałem to eurobank. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzony1991 Napisano 9 Marca 2013 Share Napisano 9 Marca 2013 Ja mam w zachodnim tzw. 30< ale darmowe jest do 26 l., niektórzy polecają ing ale darmowe jest chyba dopiero jeśli w ciągu miesiąca zapłacisz w sklepach kartą na łącznie 150zł. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 9 Marca 2013 Share Napisano 9 Marca 2013 (edytowane) Alior sync i wszystko jasne. Zero opłat 10 przelewów natychmiastowych darmowych w miesiącu. A i koszty zazwyczaj wychodzę na plus bo bank zwraca mi jakąś część za zakupy w internecie około chyba 5% Edytowane 9 Marca 2013 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 9 Marca 2013 Share Napisano 9 Marca 2013 Alior i jest super Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 9 Marca 2013 Share Napisano 9 Marca 2013 (edytowane) Alior sync i wszystko jasne. Zero opłat 10 przelewów natychmiastowych darmowych w miesiącu. A i koszty zazwyczaj wychodzę na plus bo bank zwraca mi jakąś część za zakupy w internecie około chyba 5% Dokładnie Alior sync jeden z najlepszych sam mam i jestem bardzo zadowolony. Praktycznie wszystko za darmo duża ilość bankomatów euronet w Polsce. Fachowa obsługa banku do której mamy dostęp całodobowo 7 dni w tygodniu. 5% caschback za zakupy w internecie. Karta debetowa praktycznie bez opłat. Ja nie zauważyłem jakiś utajonych opłat a co za tym idzie minusów. Co na pewno mogę powiedzieć to niskie oprocentowanie tu nie ma co na to liczyć i to że w przyszłości mogą utrudnić powszechność caschback'a ale po za tym polecam. Edytowane 9 Marca 2013 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
UBOOT Napisano 9 Marca 2013 Share Napisano 9 Marca 2013 ING, konto 0 PLN, karta płata chyba 8 lub 9 PLN, chyba że obroty miesięczne kartą wyniosą 200 PLN to wtedy 0 PLN. Mam konta w dwóch bankach PKO BP i ING więc mam porównanie. PKO to totalna porażka- naciągacze i biurokraci. W ING duży kredyt wziąłem przez internet, zero formalności i rata o wiele niższa niż w PKO. Tak więc szczerze polecam ING. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adivip125 Napisano 9 Marca 2013 Share Napisano 9 Marca 2013 Ja mam w Polbanku i w mBanku. Polbank (w tej chwili już Raiffeisen Polbank) - nie polecam - problemy z płatnością przez internet, opłata za kartę 6zł miesięcznie, wypłaty darmowe tylko w bankomatach polbanku, na koncie oszczędnościowym oprocentowanie ciągle spada a opłaty ciągle rosną - nie warto. mBank - polecam, opłata 2zł miesięcznie za kartę ale mnóstwo bankomatów, nigdy nie miałem problemów z płaceniem przez internet, dodatkowo założenie konta zajęło mi w sumie 15 minut. Wiele dobrego słyszę o Alior Banku, warto się zainteresować Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 9 Marca 2013 Share Napisano 9 Marca 2013 duża ilość bankomatów eurocasch w Polsce. Przecież w Sync masz wypłaty za darmo ze wszystkich bankomatów. Poza tym chyba chodziło o Euronet? A co do cashbacku, to trzeba spełnić jeden z warunków w każdym miesiącu, w którym chcemy tenże cashback otrzymać, o czym nie każdy wie, a później jest płacz i skargi: 1. na konto zostało przelane wynagrodzenie, renta lub emerytura z ZUS, a w przypadku studentów stypendium z uczelni 2. średnie saldo miesięczne wynosiło 1500zł 3. w danym miesiącu utrzymujemy w Alior Sync średnie saldo depozytów (lokat, środków na rachunku oszczędnościowym oraz osobistym) w wysokości 10 000zł 4. w danym miesiącu posiada w banku zadłużenie (może to być karta kredytowa, pożyczka, limit odnawialny w rachunku), którego średnie saldo miesięczne wynosi 3000zł Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 9 Marca 2013 Share Napisano 9 Marca 2013 Co miesiąc mam zwrot za zakupy w internecie a nie spełniam żadnego z warunków... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 9 Marca 2013 Share Napisano 9 Marca 2013 Te warunki zwrotu części wydanej kasy (cashback) miały wejść od nowego roku - widocznie nie wprowadzili, skoro Barnik mówi, że cały czas mu zwracają. A co do tematu, to pod koniec ubiegłego roku obserwowałem podobny topik na innym forum, bo sam obchodziłem się zamiarem zmiany banku. Generalnie ludzie polecali AliorSync, mBank i Getinonline. Obecnie, od ponad 15-stu lat mam konto w BZWBK i generalnie nie polecam - sam chcę zmienić, tylko coś nie mogę się zdecydować. Tak, czy owak - w BZWBK nic mnie nie trzyma. Absolutnie nic. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 9 Marca 2013 Share Napisano 9 Marca 2013 A mi właśnie zwrócili te 5% tylko raz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 9 Marca 2013 Share Napisano 9 Marca 2013 Ja może nie będę zbyt oryginalny i podam pekao24 wszystko za free oczywiście pod warunkiem że wszystkie operacje wykonujemy sami karta debetowa 3,90 Aliora nie polecam gdy nie ma stałych comiesięcznych wpływów na konto opłata 8zł + karta 9zł Ing OK konto 0zł karta 7zł no chyba że w mcu płatność kartą min 200zł Nie chwytaj się banków wirtualnych oni obsługujących przez tefon. Poczytaj na link Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 9 Marca 2013 Share Napisano 9 Marca 2013 Przecież w Sync masz wypłaty za darmo ze wszystkich bankomatów. Poza tym chyba chodziło o Euronet? Tak mój błąd, chodziło o eoronet Nie wiem jak z tymi darmowymi bankomatami. W jednym miejscu czytałem że ze wszystkich bankomatów gdzie indzie że tylko z sieci euronet. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 9 Marca 2013 Share Napisano 9 Marca 2013 Aliora nie polecam gdy nie ma stałych comiesięcznych wpływów na konto opłata 8zł + karta 9zł Od początku posiadam alior z podstawowym kontem dla osób młodych. Płacę w zależności od przychodu miesięcznego wliczając opłatę z kartą 5 do 9zł miesięcznie. Nie płacę za żadne wypłaty z żadnego bankomatu- nie muszę krążyć po mieście w poszukiwaniu tego jedynego, tracąc czas, benzynę. Miła obsługa, nie spamują telefonicznie, jeżeli poproszę, by tego nie robili. Wszystko wykonywane jest błyskawicznie. Jakoś za 1zł od każdego tysiąca masz przelew błyskawiczny. Prosty interfejs internetowych usług, wszystko jawne, moim zdaniem żadnych kruczków. Optymalne sesje przelewów, ponadto lokata nocna- posiadając już tylko kilka tysi na koncie cała opłata miesięczna się kasuje, nie powala to, ale przynajmniej wychodzi na brak żadnych opłat za konto, które jest idealne dla młodej osoby, która nie posiada wielu tysięcy, a korzysta często z internetu. Sam zastanawiam się nad zmianą na opcję alior sync. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi