piotr1990 Napisano 10 Marca 2013 Share Napisano 10 Marca 2013 Otóż posiadam niewielkiego kalusa rosiczki. Dość długo się starałem o to więc nie chce niczego zepsuć. Czy kalus musi mieć jakiś minimalny rozmiar zanim możemy go przeciąć? obojętnie w którym miejscu? Czy są jakieś zasady dotyczące rozmnożenie rośliny z kalusa i jego przecinania? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 12 Marca 2013 Share Napisano 12 Marca 2013 Cześć, zasadniczo akurat cięcie kallusa rosiczek nie jest za dobrą ideą, po pasażu na czysty MS/ pożywe w stylu 0,5K max. zaczyna sie różnicować samodzielnie po 2-4 tygodniach. Gatunek? Bo z petiolarkami to wygląda trochę inaczej, ciężko o indukcję sporego morfogenicznego kallusa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 12 Marca 2013 Autor Share Napisano 12 Marca 2013 drosera Spotulata przeciąłem i umieściłem na pożywki z 50% MS 6-BAP 0,6ml na 500ml medium Co sądzisz o tym? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 12 Marca 2013 Share Napisano 12 Marca 2013 Za dużo BAP, o wiele lepiej 0,5mg KIN/l. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 13 Marca 2013 Autor Share Napisano 13 Marca 2013 Powinienem je przenieść na słabszą czy zostawić? Mam tylko 6-BAP Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 14 Marca 2013 Share Napisano 14 Marca 2013 BAP silniej indukuje kallus niz multi/ regenerację, jeśli nie masz KIN przepasażuj najlepiej na czystą MS. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 14 Marca 2013 Autor Share Napisano 14 Marca 2013 A co sądzisz o przeniesieniu na pożywki wzrostowe z IBA? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 15 Marca 2013 Share Napisano 15 Marca 2013 Powtórzę to co pisałem już wiele razy- TC to nie zadanie z algorytmiki, należy obserwować rośliny i reagować na bieżąco- każdy klon, nawet tego samego gatunku, może reagować nieco inaczej. Ale przede wszystkim, nawet jeśli jest to zabawa, warto wiedzieć czego oczekujemy i co jest naszym celem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 15 Marca 2013 Autor Share Napisano 15 Marca 2013 Tak więc jeśli zrobię pożywki z IBA to powinny zacząć formować się rośliny? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 15 Marca 2013 Share Napisano 15 Marca 2013 Może to zabrzmi jak starcze gadanie- ale- najpierw pomyśl czego oczekujesz, a POTEM zaprojektuj pożywkę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 15 Marca 2013 Autor Share Napisano 15 Marca 2013 To inaczej, co się stanie po przesadzeniu kalusa na pożywki z IBA? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi