sphagnum Napisano 16 Marca 2013 Share Napisano 16 Marca 2013 (edytowane) Od niedawna (w zasadzie to po wymyciu kuwet jakieś półtora miesiąca temu) zaczęły się w kuwetach z wodą pojawiać galaretowate, półprzezroczyste gluty - przyklejone są do doniczek poniżej poziomu wody. Nigdy wcześniej takich glutów w kuwetach nie widziałem. Ktoś ma jakiś pomysł, co to może być i skąd się bierze? Edytowane 16 Marca 2013 przez beginner Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 16 Marca 2013 Share Napisano 16 Marca 2013 Pewnie jakieś bakterie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roslina1991 Napisano 16 Marca 2013 Share Napisano 16 Marca 2013 Albo glony Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dukra13 Napisano 17 Marca 2013 Share Napisano 17 Marca 2013 A nie masz tam ukrytego gościa, typu -ślimak. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 17 Marca 2013 Autor Share Napisano 17 Marca 2013 Nie, wątpię, zauważyłbym go, a musiałby to być spory ślimak, bo glutów jest sporo i są dość duże. Hmm chyba pozostaje mi to zignorować albo dać do zbadania znajomej studentce biologii. Wpływu na rośliny - póki co i mam nadzieje, że to się utrzyma - nie zauważyłem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba989898 Napisano 17 Marca 2013 Share Napisano 17 Marca 2013 Spotkałem takie gluty w wodzie z jeziora na Mazurach. były poprzyczepiane do dna zbiornika i betonu który był w wodzie, mogą być to np. sinice raczej nie szkodliwe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 18 Marca 2013 Share Napisano 18 Marca 2013 Sinice to na pewno nie są, bo na zdjęciu to coś jest przeźroczyste, a sinice są niebieskawozielone. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 18 Marca 2013 Autor Share Napisano 18 Marca 2013 Nie mam jednak możliwości zbadania glutków, tak więc zostawiam tę kwestię w spokoju, o ile nie zaczną rzeczone gluty wpływać jakoś na rośliny. Serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 18 Marca 2013 Share Napisano 18 Marca 2013 Nie powinny szkodzić roślinom. Jakieś cztery czy pięć lat temu też miałem takie cuda u siebie i poza tym, że wyglądało to nieprzyjemnie, nic złego się nie działo. Najpewniej jakiś syf związany z drobnoustrojami. Jakimi, nie wiem. Spróbuj częściej czyścić kuwety, u mnie pomogło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi