Skocz do zawartości

pierwszy zakup ocena stanu zdrowia

barton82

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zamówiłem rosiczke przylądkową muchołówke amerykańską i dzbanecznika skrzydlatego tylko ze wzgledu na to że to moja pierwsza styczność z owadożerami prosiłbym o opinie czy wszystko z nimi ok bo wydaje mi sie że z dzbanecznikiem jest coś nie tak niepokoją mnie te dzbanki i plamy na lisciach.

68875553.jpg

18633578.jpg

57020045.jpg

64743619.jpg

41710130.jpg

80577941.jpg

49377188.jpg

71104966.jpg

94893891.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Muchołówka wygląda dobrze.

Żółknące pułapki z czasem ściemnieją i uschną a na ich miejsce roślina wypuści nowe odrosty.

Możesz przesadzić do większej doniczki.

Poczytaj dobrze o hodowli na forum żeby nie było niespodzianek.

Odnośnik do odpowiedzi

D. Capensis również dobrze wygląda :) .Wystarczy go postawić na słoneczne miejsce i często podlewać do podstawki wodą destylowaną ( demineralizowaną ) .

Edytowane przez sevillo
Odnośnik do odpowiedzi

Dzbanecznik to pewnie N. x ventrata(N. alata x N. ventricosa) nie chce mi się wierzyć, że coś innego:) Też da rade żyć:)

Podstawka odwrotnie nie podlewamy go przez podsiąkanie nie przelewamy, torf wilgotny ale bez przesady, duża ilość światła zalecana.

Edytowane przez Bartnik
Odnośnik do odpowiedzi

na stronie gdzie kupiłem zestaw piszą żeby dzbanki uzupełnic 1/3 wody destylowanej ale troche czytałem i jedni piszą zeby lać a inni nie i juz nie wiem wiec co polecacie bo dzbanki sa strasznie suche i liscie mają brazowe plamy

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie dolewaj. A dzbanki usychają i - zapewne - wkrótce uschną całkiem. To normalne przy aklimatyzacji. Kiedy roślina przyzwyczai się do warunków (i będzie miała wystarczająco dużo światła) zacznie wypuszczać nowe dzbanki.

Natomiast co do plam na liściach, to niech się wypowie ktoś bardziej doświadczony.

Odnośnik do odpowiedzi

Dzbanecznik tak ma gdyż to kwestia aklimatyzacji do nowych warunków, rosiczka i muchołówka ruszy gdy będzie więcej słońca i cieplej.

Pamiętaj dzbanka podlewamy od góry, zaś rosiczkę i muchołówkę przez podsiąkanie (wlewaj około 2 cm w podstawek), nie przelewaj gdyż "błoto" dla roślin nie jest wskazane.

Odnośnik do odpowiedzi

Podany przez Ciebie torf nie nadaje się, szukaj torfu bez nawozów i innych polepszaczy o ph 3-5 może zawierać żwir i perlit nic poza tym.

Jeśli roślina kupiona niedawno nie ma potrzeby wymiany podłoża.

Odnośnik do odpowiedzi

no wiec tak jak myslałem z tą ziemia wiec panie to powinny zmienić zawód a odnośnie przesadzania to chcę przesadzic do wiekszej doniczki chyba ze sie jeszcze z tym wstrzymac a odnosnie przesadzania to nieotrzasac roslinki z ziemi tylko obsywac ta co jest nowym torfem we wiekszej doniczce i lekko ugniesc? aha a z tym dzbanecznikiem to jest jakis sposob zeby ozył czy potrzeba tylko czasu no nie moge nic znalesc na ten temat

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.