barton82 Napisano 17 Marca 2013 Share Napisano 17 Marca 2013 Witam zamówiłem rosiczke przylądkową muchołówke amerykańską i dzbanecznika skrzydlatego tylko ze wzgledu na to że to moja pierwsza styczność z owadożerami prosiłbym o opinie czy wszystko z nimi ok bo wydaje mi sie że z dzbanecznikiem jest coś nie tak niepokoją mnie te dzbanki i plamy na lisciach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 17 Marca 2013 Share Napisano 17 Marca 2013 Muchołówka wygląda dobrze. Żółknące pułapki z czasem ściemnieją i uschną a na ich miejsce roślina wypuści nowe odrosty. Możesz przesadzić do większej doniczki. Poczytaj dobrze o hodowli na forum żeby nie było niespodzianek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 17 Marca 2013 Share Napisano 17 Marca 2013 D. Capensis również dobrze wygląda . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 17 Marca 2013 Share Napisano 17 Marca 2013 (edytowane) D. Capensis również dobrze wygląda .Wystarczy go postawić na słoneczne miejsce i często podlewać do podstawki wodą destylowaną ( demineralizowaną ) . Edytowane 17 Marca 2013 przez sevillo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 17 Marca 2013 Share Napisano 17 Marca 2013 (edytowane) Dzbanecznik to pewnie N. x ventrata(N. alata x N. ventricosa) nie chce mi się wierzyć, że coś innego:) Też da rade żyć Podstawka odwrotnie nie podlewamy go przez podsiąkanie nie przelewamy, torf wilgotny ale bez przesady, duża ilość światła zalecana. Edytowane 17 Marca 2013 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barton82 Napisano 17 Marca 2013 Autor Share Napisano 17 Marca 2013 na stronie gdzie kupiłem zestaw piszą żeby dzbanki uzupełnic 1/3 wody destylowanej ale troche czytałem i jedni piszą zeby lać a inni nie i juz nie wiem wiec co polecacie bo dzbanki sa strasznie suche i liscie mają brazowe plamy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 17 Marca 2013 Share Napisano 17 Marca 2013 Nic nie dolewaj. A dzbanki usychają i - zapewne - wkrótce uschną całkiem. To normalne przy aklimatyzacji. Kiedy roślina przyzwyczai się do warunków (i będzie miała wystarczająco dużo światła) zacznie wypuszczać nowe dzbanki. Natomiast co do plam na liściach, to niech się wypowie ktoś bardziej doświadczony. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosiarz Napisano 17 Marca 2013 Share Napisano 17 Marca 2013 Dzbanek po prostu trochę zmarzł i stąd te plamy. W zbyt niskiej temperaturze był transportowany. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 19 Marca 2013 Share Napisano 19 Marca 2013 Dzbanecznik tak ma gdyż to kwestia aklimatyzacji do nowych warunków, rosiczka i muchołówka ruszy gdy będzie więcej słońca i cieplej. Pamiętaj dzbanka podlewamy od góry, zaś rosiczkę i muchołówkę przez podsiąkanie (wlewaj około 2 cm w podstawek), nie przelewaj gdyż "błoto" dla roślin nie jest wskazane. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alberciarz Napisano 19 Marca 2013 Share Napisano 19 Marca 2013 Dzbanecznik został przemarznięty w czasie transportu i tyle. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 19 Marca 2013 Share Napisano 19 Marca 2013 sknerus tak jak wyżej pisano to na pewno przemarznięte liście:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barton82 Napisano 20 Marca 2013 Autor Share Napisano 20 Marca 2013 ale ten dzbanecznik sie opusci czy raczej jest spisany na straty? Byłem w ogrodniczym po torf do muchołówki i rosiczki i polecili mi taką ziemię czy będzie dobra ? http://www.sklep.klomb.rzeszow.pl/pl/p/FLO...PAPROCI-5L/4650 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 20 Marca 2013 Share Napisano 20 Marca 2013 "Jest to mieszanka [...] nawozów mineralnych". To już powinno Tobie odpowiedzieć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 20 Marca 2013 Share Napisano 20 Marca 2013 Podany przez Ciebie torf nie nadaje się, szukaj torfu bez nawozów i innych polepszaczy o ph 3-5 może zawierać żwir i perlit nic poza tym. Jeśli roślina kupiona niedawno nie ma potrzeby wymiany podłoża. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barton82 Napisano 20 Marca 2013 Autor Share Napisano 20 Marca 2013 no wiec tak jak myslałem z tą ziemia wiec panie to powinny zmienić zawód a odnośnie przesadzania to chcę przesadzic do wiekszej doniczki chyba ze sie jeszcze z tym wstrzymac a odnosnie przesadzania to nieotrzasac roslinki z ziemi tylko obsywac ta co jest nowym torfem we wiekszej doniczce i lekko ugniesc? aha a z tym dzbanecznikiem to jest jakis sposob zeby ozył czy potrzeba tylko czasu no nie moge nic znalesc na ten temat Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi