Skocz do zawartości

Problem ze stanowiskiem-rosiczki

Paula_15

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na początek chciałam się przywitać, bo to mój pierwszy post :)

Niedawno zaczęłam przygodę z roślinami owadożernymi- rosiczkami. Właściwie na chwilę obecną mam jedną D. capensis, dopiero co wzeszłą D. sessilifolia, D. sp. Lantau Island i nasiona D. venusta i D. sp. Auyan Tepui. Obecnie stoją na południowym oknie, niestety niedługo będę się przeprowadzać i mam problem :( , bo do dyspozycji będę miała okno północno-zachodnie bliżej zachodniej strony.

Pytania są takie:

1.Czy rosiczki mogą stać na tym oknie?

2.Jeżeli tak, to czy potrzebują dodatkowego doświetlania i przez jaki czas/o jakiej porze dnia (np. świetlówką kompaktową MEGAMAN W1215P Plant lamp)?

3.Czy możliwe jest wystawienie ich latem do inspektu z kaktusami? A zimą do pokoju na okno i ewentualne doświetlanie?

Będę wdzięczna za odpowiedzi takk

Odnośnik do odpowiedzi

Witam na początek chciałam się przywitać, bo to mój pierwszy post :)

Niedawno zaczęłam przygodę z roślinami owadożernymi- rosiczkami. Właściwie na chwilę obecną mam jedną D. capensis, dopiero co wzeszłą D. sessilifolia, D. sp. Lantau Island i nasiona D. venusta i D. sp. Auyan Tepui. Obecnie stoją na południowym oknie, niestety niedługo będę się przeprowadzać i mam problem :( , bo do dyspozycji będę miała okno północno-zachodnie bliżej zachodniej strony.

Pytania są takie:

1.Czy rosiczki mogą stać na tym oknie?

2.Jeżeli tak, to czy potrzebują dodatkowego doświetlania i przez jaki czas/o jakiej porze dnia (np. świetlówką kompaktową MEGAMAN W1215P Plant lamp)?

3.Czy możliwe jest wystawienie ich latem do inspektu z kaktusami? A zimą do pokoju na okno i ewentualne doświetlanie?

Będę wdzięczna za odpowiedzi takk

Hej,

1. Oczywiście, że mogą. Ale zapewne będą cierpiały na brak promieni słonecznych.

2. Rosiczki dadzą radę bez dodatkowego doświetlania, ale wygląd ich będzie marny. Doświetlać najlepiej będzie 4-5h zanim promienie słoneczne dotrą do roślin.

3. Jeśli w owym inspekcie będzie podwyższona wilgotność to czemu nie. ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

1. Oczywiście, że mogą. Ale zapewne będą cierpiały na brak promieni słonecznych.

2. Rosiczki dadzą radę bez dodatkowego doświetlania, ale wygląd ich będzie marny. Doświetlać najlepiej będzie 4-5h zanim promienie słoneczne dotrą do roślin.

3. Jeśli w owym inspekcie będzie podwyższona wilgotność to czemu nie. ;)

Dziękuję :)

Właśnie o to mi chodzi, żeby rosiczki nie rosły "jakoś" tylko dobrze, bo to bez sensu męczyć roślinę tylko dla swojej zachcianki...

Na razie jak zrobi się ciepło, spróbuję opcji z inspektem rolleyes

A czy jakieś inne mięsożerne rośliny bez większej szkody mogłyby się prawidłowo rozwijać na takim oknie? Np. tłustosze? Bo czytałam, że nie potrzebują one tyle światła.

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz to możesz zrobić tak jak Ja, kupiłem w castoramie x2 świetlówki kompaktowe 14W za około 25zł, cena nie za duża, a jak zacząłem świecić w połowie zimy to już po tygodniu wszystkie rosiczki się ładnie wybarwiły i bardzo ładnie wyglądają.

Odnośnik do odpowiedzi

Wolałabym jednak świetlówki kompaktowe, bo z liniowymi trzeba się trochę namęczyć, żeby to w miarę ładnie wyglądało :P

Wiem, że najlepsze są te 6500 K, a jak jest z lumenami? Im więcej tym lepiej? Możecie polecić jakąś firmę? Czy to muszą być specjalne do roślin, czy wystarczy jakakolwiek świetlówka o białej barwie?

Czy świetlówka o takich parametrach będzie ok?

Barwa światła: 6500K (cool daylight - zimnobiała)

Moc: 18W

Strumień świetlny: 1060 lumenów

Wskaźnik oddawania barw: 80 Ra

Edytowane przez Paula_15
Odnośnik do odpowiedzi

Ważna jest temperatura barwowa.

Ale najważniej jest to, aby niebieskie i czerwone widmo było w stosunku (mniej więcej) 3:1, tak jak tu 592_2.jpg

Takie właśnie widmo ma OSRAM FLUORA

Niestety widma PHILIPS GENIE nie znalazłem.

Edytowane przez CFHs
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.