sphagnum Napisano 27 Marca 2013 Share Napisano 27 Marca 2013 Postanowiłem w końcu zainwestować w filtr RO3 i mam w związku z tym kilka, być może banalnych, pytań: 1. Czytałem, że wkłady należy co 6 miesięcy, natomiast w ofertach na allegro wkłady mają określoną żywotność 3600l lub 2-3 miesiące. Czy mogę takie wkłady wymieniać zatem co pół roku (przy założeniu nie przekroczenia tych 3600 litrów rzecz jasna), czy grozi to jednak zbyt dużym zanieczyszczeniem wody po tych 2-3 miesiącach? 2. Jak rozumiem, filtr działa mechanicznie, czyli otwieram zawór przy podłączeniu do wodociągu - filtr działa, zamykam - przestaje? 3. Czy mogę używać filtru powiedzmy raz na tydzień, czy zalecane jest używanie go co 2-3 dni? Coś się stanie z wkładami, jeśli będę uruchamiał filtr tak rzadko? 4. Co to są zawleczki przeciwzalaniowe, bo zauważyłem, że nie w każdej ofercie się pojawiają? Chyba tyle moich pytań laika, póki co. Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 27 Marca 2013 Share Napisano 27 Marca 2013 1. Wymieniam co 6 m-cy lub 6000 litrów i gdy jeszcze testowałem wodę, to wszystko grało. Teraz nie sprawdzam już wody, nie chce mi się Gorzej że membrana ma już 4 lata i na lato pewnie kupię nową Ale póki co kamienia nie ma a rośliny rosną Niemniej testerek twardości ogólnej warto na początek kupić. No i obliczyć ile ścieku jest na 1 litr czystej wody, bo te 3600 czy 6000 litrów to woda czysta + ściek. Zresztą zużycie prefiltrów zależy też w dużym stopniu od czystości wody w sieci. 2. Tak, po to jest zaworek na trójniku. 3. Możesz, póki filtry są zalane wodą, nic im nie będzie. Natomiast jak się podłącza filtr okresowo np. pod prysznic, wtedy trzeba mieć zatyczki, żeby woda nie spłynęła z filtra po odłączeniu. Przy podłączeniu na stałe do sieci nie ma tego problemu. 4. Pewnie chodzi o te niebieskie małe zawleczki, które zapobiegają otwarciu się szybkozłączki i wysunięciu wężyka. Użytkowanie zestawu bez nich to skrajny hardkor i podejrzewam, że są w zestawach, nawet jeśli sprzedawca tego nie pisze. Po prostu jeden sprzedaje słoik ogórków jako "słoik ogórków", a drugi dopisze "wieczko w komplecie!" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 27 Marca 2013 Autor Share Napisano 27 Marca 2013 Dziękuję za szybką odpowiedź. A jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło - na allegro wkłady podpisane jako "do RO3" są dość drogie, natomiast są aukcje z wkładami tańszymi, ale podpisane są jako "do RO4, RO5, RO6". Czy takie wkłady - poza tym, że są to trzy sztuki, więc jeden piankowy idzie na śmietnik tak czy siak - będą pasować również do zestawu RO3? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 27 Marca 2013 Share Napisano 27 Marca 2013 (edytowane) Ja używam takich: http://allegro.pl/show_item.php?item=3038756113 - 26 zł to chyba nie drogo. A tamte z RO4 i wyższych jak kształtem będą pasować to się nadadzą. Wielkiej filozofii nie ma - 1 sedymentacyjny i 1 węglowy. Edytowane 27 Marca 2013 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 27 Marca 2013 Autor Share Napisano 27 Marca 2013 OK już zajarzyłem różnicę w tych wkładach. Dzięki za pomoc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 27 Marca 2013 Share Napisano 27 Marca 2013 Też się z czasem zastanawiałem nad kupnem RO3 ale po przeczytaniu http://roslinyowadozerne.eu/art/technika/filtr-ro3.php dałem sobie spokój. Przy moim skąpym zużyciu plus wspomaganiem deszczówką rzecz nie opłacalna. Dzięki hddk. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem-filtry i membrany wymieniamy po czasie nawet gdy używanie jest dużo po niżej normy i są zalane? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 27 Marca 2013 Share Napisano 27 Marca 2013 Z tego co piszą w instrukcji filtra to tak, albo co pewien okres albo co ileś litrów przepuszczonej przez nie wody. A membranę powinno się wg instrukcji co 2-3 lata wymienić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba989898 Napisano 27 Marca 2013 Share Napisano 27 Marca 2013 Ja mam filtr RO3 od 3 lat i po 3 latach użytkowania wymieniłem filtr liniowy na nowy i filtr węglowy na rozkręcany. Mam miernik TDS i mierzę ile ppm substancji rozpuszczonych zostaje w wodzie. Spostrzeżenia: *na początku użytkowania woda przed osmozą około 300-600 ppm substancji rozpuszczonych twardość wody ogólna przed osmozą odpowiednio 14 i 25 ° niemieckich za osmozą woda 12-14 ppm twardość ogólna na poziomie 0 ° niemieckich *aktualnie po wymianie filtrów wstępnych (po 3 latach eksploatacji) woda przed osmozą jak wyżej za osmozą woda 30 ppm twardość ogólna na poziomie 0-1 ° niemieckich Warunki użytkowania: Zużycie wody destylowanej około 10l na tydzień, przeciętnie nalewałem 20 litrów za jednym zamachem, co parę użyć przepłukiwałem membranę (tj odłączałem restryktor i puszczałem wodę). Dodatkowo filtr pracował na wodzie zimnej jak i ciepłej (~40°C) i przy cieplejszej wodzie był większy uzysk, ale słabsze oczyszczenie. Ilość uzyskanej wody to 1,1:3,5 (destylka:ściek), przy ciśnieniu 5 bar, ale to zależy od membrany. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 27 Marca 2013 Share Napisano 27 Marca 2013 Hmm, to widać, że długością użytkowania filtrów wstępnych nie ma się co tak przejmować i jak ktoś zużywa mniej wody to i filtry mu na dłużej starczą Z tego co liczę, zużywasz 10 l wody na tydzień to ~550 na rok plus ~2000 litrów ścieków, licząc nawet z górką. Czyli akurat na niecałe 3 lata starczą filtry W instrukcji gdzieś czytałem że przy zużytych filtrach po prostu więcej śmieci idzie na membranę co może ją zapchać. Może wystarczy po prostu co jakiś czas ją właśnie przepłukać Membrany jak rozumiem jeszcze nie wymieniałeś? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba989898 Napisano 28 Marca 2013 Share Napisano 28 Marca 2013 Nie membrany nie wymieniałem, i jak widać prefiltry można wymieniać po przelaniu podanej na nich ilości wody a nie po zalecanym czasie pracy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 28 Marca 2013 Share Napisano 28 Marca 2013 Lobby filtrzane właśnie robi zrzutkę na wysłanie snajperów do Bukowna i Świnoujścia. (; Dzięki za te obserwacje, utwierdziły mnie w przekonaniu, że należy zrewidować poglądy na temat częstotliwości wymiany prefiltrów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 28 Marca 2013 Autor Share Napisano 28 Marca 2013 (edytowane) Dobrze zrozumiałem, że pierwszy pomiar był robiony po zakupie, a drugi już po wymianie filtrów? Jeśli tak, to dysponujesz może pomiarem tuż przed wymianą filtrów? Edytowane 28 Marca 2013 przez beginner Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba989898 Napisano 28 Marca 2013 Share Napisano 28 Marca 2013 Przed wymianą filtrów woda miała 40-50 ppm, twardości nie sprawdzałem, wymieniłem filtry i po wymianie zaraz było koło 30 ppm, pomiar TDS z dzisiaj to 14 ppm (po przelaniu ok 30 litrów wody). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 8 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2013 (edytowane) Jako, że filtr dotarł, to mam kolejne pytania (szukałem odpowiedzi w internecie, w przeróżnych instrukcjach, ale czasem informacje są sprzeczne, albo niepełne). Jak filtr powinien być zamontowany pod kątem tego, co ma być wyżej/niżej od pozostałych części? Tzn. czy wylot ma być na górze (skierowany w dół) czy na dole (skierowany do góry) oraz czy wężyki wlotowy i wylotowy mają się kończyć powyżej, czy mogą być poniżej filtra? I jeszcze jedno - na początku mam wszystko podłączyć, włączyć filtr, przelać te 20 litrów, a dopiero potem wsadzić membranę i znowu przepłukać, tak? edit: Jako, że zdjęcie czasem warte jest tysiąca słów, zapytam się po prostu, czy któreś z tych ustawień będzie prawidłowe? Edytowane 8 Kwietnia 2013 przez beginner Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba989898 Napisano 8 Kwietnia 2013 Share Napisano 8 Kwietnia 2013 (edytowane) Proponuje to drugie, a poza tym wsadzać wężyk od czystej wody do naczynia bo może cieknąć woda po użyciu. Przed pierwszym użyciem przepłucz prefiltry (odłączasz doprowadzenie wody do membrany i wylewasz wodę w ściek aż poleci czysta bez drobinek węgla). Generalnie pozycja montażu nie ma znaczenia, ale w tym drugim przypadku jak będziesz płukał membranę to jak odłączysz czerwony wężyk od restryktora to nie będziesz lał wodą po suficie. A po płukaniu prefiltrów montujesz membranę i też ileś się tam płucze żeby z membrany wypłukać środek konserwujący, ale ile nie wiem. A i jeszcze te króćce do przyłączenia wężyków można trochę obrócić (jeśli są wkręcone na taśmie teflonowej a nie jakimś specyfiku) żeby było wygodniej prowadzić wężyki Edytowane 8 Kwietnia 2013 przez kuba989898 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi