Reez Napisano 1 Kwietnia 2013 Share Napisano 1 Kwietnia 2013 Witajcie ! Gdy kupiłem moją Kapturnicę, miała już kwiat, ale jeszcze nie zakwitnął. A teraz (dalej nie zakwitnięty) on zaczyna usychać, a z nim cała roślina :/ Pomóżcie, proszę. A oto fotki Kapturka: Kwiat: Liść (usychający :/): Kapturek razem z moimi Muchołówkami: Pozdrawiam i wesołego jajka (: PS: zdjecia robione dzisiaj. (Mógłbym rzec: przed chwilą ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 1 Kwietnia 2013 Share Napisano 1 Kwietnia 2013 Fotki mogłyby być trochę mniejsze - długo się ładują co zniechęci inne osoby do odwiedzenia wątku. Ale do rzeczy. Kwiat jest już przekwitnięty. Z tego co piszesz to już przy zakupie był po kwitnięciu. Liście obsychają prawdopodobnie ze względu na ich wiek (tak ma być). Gwarantuję, że jeśli roślina otrzyma dużo wiosennego słońca odwdzięczy się młodymi, pięknymi liśćmi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reez Napisano 1 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2013 Dzieki wielkie ^^ A jeszcze jedno pytanko: akwarium stoi na szafce w połowie pokoju, do okna ma ciut daleko, a na parapet nie mogę dać, bo jest zawalony innymi kwiatkami xd Czy przez to nic sie nie stanie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 1 Kwietnia 2013 Share Napisano 1 Kwietnia 2013 Kapturnica, podobnie jak muchołówka to roślina wybitnie światłolubna. W podanym miejscu będzie rosła nieprawidłowo a z czasem pewnie padnie. Jesli masz balkon to po ustąpieniu mrozów proponuje wystawienie rośliny na pełne słońce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reez Napisano 1 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2013 Jesli masz balkon to po ustąpieniu mrozów proponuje wystawienie rośliny na pełne słońce. Mam balkon, mieszkam na siódmym pietrze. Dzięki, zastosuję sie do wskazówek ^^ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 1 Kwietnia 2013 Share Napisano 1 Kwietnia 2013 Ciężko oceniać po takim zdjęciu, tym niemniej torf wydaje mi się być dość suchy. Jak często podlewasz kapturnicę? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reez Napisano 1 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2013 Ciężko oceniać po takim zdjęciu, tym niemniej torf wydaje mi się być dość suchy. Jak często podlewasz kapturnicę? Ostatnio mama ją podlewała, bo całe ferie świąteczne spędziłem u babci, jednak szczerze: nie mam ustalonych dni. Niekiedy podleję dwa razy na dzień (często rano i pod wieczór) a niekiedy raz na dwa dni w południe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 1 Kwietnia 2013 Share Napisano 1 Kwietnia 2013 To niedobrze; kapturnica, o ile nie jest w stanie spoczynku, powinna mieć wodę cały czas w podstawce. I o ile na razie podłoże może tak szybko nie wysychać, to kiedy temperatury wzrosną, roślina uschnie na wiór przy takim podlewaniu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reez Napisano 1 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2013 Czyli mam podlewać codziennie i sprawdzać czy nie wypiła? Postaram sie. A co do przekwitniętego kwiatu: mam go odciąć? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 2 Kwietnia 2013 Share Napisano 2 Kwietnia 2013 Uschnięte liście i kwiaty odcinaj, podlewaj wodą TYLKO destylowana, najlepiej otrzymuj cały czas około 2cm wody w podstawku Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 2 Kwietnia 2013 Share Napisano 2 Kwietnia 2013 Tak, u nasady. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi