Skocz do zawartości

(Nie)Ładny Kwiat u mojego Kapturka.

Reez

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie !

Gdy kupiłem moją Kapturnicę, miała już kwiat, ale jeszcze nie zakwitnął. A teraz (dalej nie zakwitnięty) on zaczyna usychać, a z nim cała roślina :/ Pomóżcie, proszę. A oto fotki Kapturka:

Kwiat: zwndf.jpg

Liść (usychający :/): 35lurzo.jpg

Kapturek razem z moimi Muchołówkami: 4ij66t.jpg

Pozdrawiam i wesołego jajka (:

PS: zdjecia robione dzisiaj. (Mógłbym rzec: przed chwilą :D)

Odnośnik do odpowiedzi

Fotki mogłyby być trochę mniejsze - długo się ładują co zniechęci inne osoby do odwiedzenia wątku.

Ale do rzeczy. Kwiat jest już przekwitnięty. Z tego co piszesz to już przy zakupie był po kwitnięciu.

Liście obsychają prawdopodobnie ze względu na ich wiek (tak ma być). Gwarantuję, że jeśli roślina otrzyma dużo wiosennego słońca odwdzięczy się młodymi, pięknymi liśćmi.

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki wielkie ^^ A jeszcze jedno pytanko: akwarium stoi na szafce w połowie pokoju, do okna ma ciut daleko, a na parapet nie mogę dać, bo jest zawalony innymi kwiatkami xd Czy przez to nic sie nie stanie?

Odnośnik do odpowiedzi

Kapturnica, podobnie jak muchołówka to roślina wybitnie światłolubna. W podanym miejscu będzie rosła nieprawidłowo a z czasem pewnie padnie. Jesli masz balkon to po ustąpieniu mrozów proponuje wystawienie rośliny na pełne słońce.

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko oceniać po takim zdjęciu, tym niemniej torf wydaje mi się być dość suchy. Jak często podlewasz kapturnicę?

Ostatnio mama ją podlewała, bo całe ferie świąteczne spędziłem u babci, jednak szczerze: nie mam ustalonych dni. Niekiedy podleję dwa razy na dzień (często rano i pod wieczór) a niekiedy raz na dwa dni w południe.

Odnośnik do odpowiedzi