szymonjoker Napisano 3 Kwietnia 2013 Share Napisano 3 Kwietnia 2013 Witam, Ostatnio zamówiłem z Allegro nasionka rosiczek D.capensis oraz D. spatulata. Nasionka przyszły wczoraj, a że nigdy nie siałem rosiczek, więc moje pytanie. Czy najlepiej na torfie, czy może są inne opcje? Widziałem w galerii siewki rosiczek na pożywce Agarowej. czy to lepsza opcja niż torf, a może np żelatyna by się nadała? prosze o porady Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 3 Kwietnia 2013 Share Napisano 3 Kwietnia 2013 Siewki na pożywce agarowej to zupełnie inna historia. Takie rośliny są hodowane w warunkach in vitro, na sterylnej pożywce o określonym składzie. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej, zajrzyj do działu Mikrorozmnażanie (In vitro) na forum. Dla Twoich celów wystarczy torf, ewentualnie torf z dodatkiem żwirku, chociaż dla tych nasion jest to raczej zbędne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 3 Kwietnia 2013 Share Napisano 3 Kwietnia 2013 Te nasiona stosunkowo łatwo kiełkują. Połóż je na mokrym torfie, zapewnij światło, a za ok dwa tygodnie będą efekty Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymonjoker Napisano 3 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2013 Dziękuje za porady Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi