bartek Napisano 11 Kwietnia 2013 Share Napisano 11 Kwietnia 2013 Od kilku lat hoduję rośliny owadożerne - z różnym skutkiem, z większą i mniejszą intensywnością (zależną od czasu). Przez tych 6 lat nigdy nie zastanawiałem się tak na prawdę, czy wymieniać podłoże. Bo o ile w przypadku normalnych "doniczkowców" jest to jasne, że wymieniać - bo ilość składników odżywczych w glebie a to normalnie korzenie się rozrastają to jest potrzeba przesadzenia. A u owadożerów, przecież korzenie aż tak nie rosną żeby potrzebowały wielkich doniczek. Wcześniej wymieniałem torf gdy zaczynał śmierdzieć siarką. Czy powinno się wymieniać podłoże u roślin owadożernych i/lub okresowym przesadzaniu? Jakie są Wasze opinie? Wiem, temat wydaje się błahy, ale ciekawi mnie Wasze zdanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba989898 Napisano 11 Kwietnia 2013 Share Napisano 11 Kwietnia 2013 Niektóre opisy roślin precyzują przesadzać / nie przesadzać / przesadzić co jakiś czas. Ja np (co roku co dwa lata przeciętnie) przesadzam rośliny a za razem wymieniam część podłoża, bo albo się rozrosną tak że jedna doniczka to już im ciasno i korzenie wychodzą dołem doniczki. Poza tym pozostaje kwestia jakości torfu i tego żeby nie gnił jak będzie w wodzie przez długi czas. No i podlewanie - nawet woda z filtra RO czy destylowana zawiera jakieś minimalne ilości minerałów które mogą się akumulować w podłożu. A nawet patrząc na torfowiska w naturze to tam też jest jakaś rotacja tego podłoża - patrz torfowiec - urośnie trochę - cześć zatonie w wodzie i zaczyna się rozkładać i tworzyć warstwę podłoża. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
incluso Napisano 11 Kwietnia 2013 Share Napisano 11 Kwietnia 2013 Ja zawsze po zimowaniu wymieniam podłoże na nowe. Koszt worka torfu śmieszny więc nie ma na czym oszczędzać. Poza tym jak pisał kuba989898, podczas podlewania przez cały sezon zawsze podłoże zostaje w mniejszym lub większym stopniu odkwaszone. Dodatkowo podczas przesadzania można rozdzielić rośliny czy też sprawdzić kondycję bulwy czy korzeni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 11 Kwietnia 2013 Share Napisano 11 Kwietnia 2013 Moim zdaniem - podejście indywidualne. Generalnie: jeśli rośliny czują się dobrze (rosną, kwitną, zawiązują nasiona) a podłoże wygląda estetycznie, to nie nie przesadzam. Bo i po co...? No chyba, że profilaktycznie albo "przy okazji". Jeśli natomiast coś jest nie tak, to zaczynam kombinować z wymianą podłoża. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 11 Kwietnia 2013 Share Napisano 11 Kwietnia 2013 Od początku mojej przygody z owadożerami przesadzam je co roku na wiosnę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek Napisano 11 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2013 O to super, czyli jednak wymieniać można Tak w sumie to i po tym roku torf podchodzi już siarką, czyli tak mniej więcej też co roku wymieniałem do tej pory Wielkie dzięki, za odpowiedzi na moje pytanie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 12 Kwietnia 2013 Share Napisano 12 Kwietnia 2013 Nie tylko można, ale trzeba. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi