Gekon Napisano 1 Maja 2013 Share Napisano 1 Maja 2013 Hej Chciałbym się dowiedzieć jakie macie kwiaty w swoim ogrodzie (pomijając owadożery oczywiście). Fajnie byłoby też zobaczyć zdjęcia Waszych ogrodów Na dzień dzisiejszy u mnie rosną: -Żonkile -Narcyzy -Krokusy (ale bardzo mało) -Konwalie -Drzewko w dużej doniczce której nazwy nie pamiętam Niebawem: -Lilie -Niezapominajki -Bratki -Łubin -Dalia -Chaber piżmowy -Irys -Mieczyk Wszystkie rośliny staram się wybierać pod pszczoły i motyle aby jak najwięcej im pomóc, tym bardziej że w mojej okolicy jest pasieka i właściciel narzeka na słabą ilość kwiatów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 1 Maja 2013 Share Napisano 1 Maja 2013 (edytowane) Hej u mnie rosną: -pelargonie, -bratki, -tulipany, -żonkile, -stokrotki, -dalie, -niezapominajki, -konwalie, duuuużo konwalii, -kilka odmian truskawek, -poziomki, dodatkowo: -surmia (katalpa) -płot z żywotników (tui) -sosna czarna, -świerki, -jałowce, -leszczyna (zwykła i 'contorta') -klon palmowy, -orzech włoski, -topola w donicy, -jeżyna, -no i wielka magnolia. +cześć ogrodu cioci, cała w kwiatach a i mam zrobiony prowizoryczny domek dla trzmieli Edytowane 1 Maja 2013 przez Tomason Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 1 Maja 2013 Autor Share Napisano 1 Maja 2013 Wow no to niezly masz ten ogrod. Moje marzenie to miec ogrod wypelniony kwiatami. a i mam zrobiony prowizoryczny domek dla trzmieli Pochwal sie zdjeciami Z tego co slszalem to najlepszymi roslinami dla trzmieli, pszczol i innych to roslony 'bogate' w pylek czyli np. lilie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 1 Maja 2013 Share Napisano 1 Maja 2013 (edytowane) Robiłem według tego pomyslu: http://tipy.pl/artykul_8289,jak-zbudowac-d...a-trzmieli.html Dodatkowo mam skrzyneczke drewniana z otworem - poki co oba puste :/ Dzisiaj będę jeszcze robił coś takiego, bo dużo pszczół kopie u mnie "norki". http://tipy.pl/artykul_8463,jak-zbudowac-d...dla-owadow.html Edytowane 1 Maja 2013 przez Tomason Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 1 Maja 2013 Autor Share Napisano 1 Maja 2013 Super Ja też się za budowę takiego czegoś chce zabrać ale niestety w okolicy nie ma pól kwiatów i w ogrodzie nie mam żadnego wysokiego drzewa. Te co teraz mam to rośnie w doniczce i ma wysokość 20cm :/ Więc raczej pszczoły by z głody umarły. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 1 Maja 2013 Share Napisano 1 Maja 2013 Do ogrodu polecam lawendę - nawet obficie kwitnie i długo utrzymuje kwiaty, chociaż nie jest tak bardzo miododajna, to samo magnolia. Trojeść bulwiasta (tak właściwie każda trojeść, która się utrzyma w Twoich warunkach), podobno jest rośliną wybitnie miododajną oraz robinia akacjowa i echinacea. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 1 Maja 2013 Autor Share Napisano 1 Maja 2013 A znasz jakieś kwiaty z cebulek? Jakoś upodobałem sobie sadzenie tym sposobem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
northerka Napisano 23 Lipca 2013 Share Napisano 23 Lipca 2013 a ja moge zarzucic fotami kwiatow i robakow itp. z dzialki Luuubie robic zdjecia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 24 Lipca 2013 Share Napisano 24 Lipca 2013 Nie zarzuc, tylko zarzuć, chętnie pooglądamy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
northerka Napisano 24 Lipca 2013 Share Napisano 24 Lipca 2013 oki, to łapajcie troszkę fot. Dziś robiłam obiektywem makro ale jeszcze ich nie zgrałam, moze wieczorem wybiorę jakieś ciekasze Nie umiem profesjonalnie, robię po swojemu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-AND- Napisano 24 Lipca 2013 Share Napisano 24 Lipca 2013 northerka masz piękne liliowce. Możesz podzielić się innymi zdjęciami tych roślinek? Masz może na sprzedaż kłącza liliowców? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
northerka Napisano 24 Lipca 2013 Share Napisano 24 Lipca 2013 a dziękuje Ogólnie to kwiatki i działka babci, ja tam tylko pomagam i pstrykam zdjęcia ;P Poszukam inne zdjęcia liliowców i wrzuce tu później Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-AND- Napisano 24 Lipca 2013 Share Napisano 24 Lipca 2013 a dziękuje Ogólnie to kwiatki i działka babci, ja tam tylko pomagam i pstrykam zdjęcia ;P Poszukam inne zdjęcia liliowców i wrzuce tu później A może babcia chce nieco przerzedzić liliowce ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
northerka Napisano 24 Lipca 2013 Share Napisano 24 Lipca 2013 jak u niej będe to zapytam ;P Ona sie teraz wkurza, ja z resztą tez, bo zamówiła ciemnego pełnego a wysłali ciemnego zwykłego ktorego jzu mamy, zaszła pomyłka a tamten kosztowal prawie 30 zl Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
northerka Napisano 24 Lipca 2013 Share Napisano 24 Lipca 2013 a tu parę zdjęć z obiektywu makro: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi