frugosz Napisano 3 Maja 2013 Share Napisano 3 Maja 2013 Witam, Kupiłem nasionka rosiczki. Dwa tygodnie temu je zasadziłem i do dnia dzisiejszego nic się nie pojawiło,oprócz białego osadu na ziemi. To pleść? Rozumiem ,że z nasion już nic nie będzie? Doniczka mała,torf specjalny do roślin owadożernych,podlewanie przez podsiąkanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 3 Maja 2013 Share Napisano 3 Maja 2013 Nasion się nie sadzi tylko sieje. Nie przykryłeś ich torfen? Biały osad niewiele mówi, przydałyby się zdjęcia, choć najprawdopodobniej jest to pleśń. 2 tygodnie nie są ściśle wyznaczonym punktem w czasie, w niesprzyjających warunkach nasiona mogą kiełkować dłużej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysiek955 Napisano 3 Maja 2013 Share Napisano 3 Maja 2013 (edytowane) Wiesz co? Też miałem podobny problem, tym że to 2 tygodnie już to się nie przejmuj, bo niektóre nasionka tak mają, poczekaj jeszcze tydzień czy 2 i się nie zniechęcaj, a co do pleśni to ja zostawiłem ją, niczym nie pryskałem, a roślinki normalnie wykiełkowały. w niesprzyjających warunkach nasiona mogą kiełkować dłużej. Niesprzyjające warunki + wiek nasion, od tego sporo zależy. Edytowane 3 Maja 2013 przez Rysiek955 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frugosz Napisano 3 Maja 2013 Autor Share Napisano 3 Maja 2013 Tak sieje nie sadzi to fakt. Nie przykrywałem ich torfem. W info od sprzedawcy nie było mowy o stratyfikacji sosiczek. Zrobiłem tak jak było tam napisane. Raczej nic z tego nie będzie ,ale poczekam jescze tydzień i dam znać.Dzkęki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 3 Maja 2013 Share Napisano 3 Maja 2013 W zależności od wieku nasion i warunków w których są inkubowane ich kiełkowanie może trwać do kilkunastu tygodni. Zazwyczaj 2-4 tygodni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
incluso Napisano 3 Maja 2013 Share Napisano 3 Maja 2013 Dwa tygodnie temu je zasadziłem i do dnia dzisiejszego nic się nie pojawiło... Rozumiem ,że z nasion już nic nie będzie? Najlepiej jakby po dwóch tygodniach już były w pełni dojrzałe Poczekaj trochę, śpieszy Ci się gdzieś? Nie jest za ciepło, mało słońca to nie są optymalne warunki do wzrostu. Mógłbyś też napisać jaka to rosiczka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frugosz Napisano 3 Maja 2013 Autor Share Napisano 3 Maja 2013 Na opakowaniu było napisane Drosera L. Sprzedawca się bardziej nie wysilił. Nie odpowiedział mi na pytanie ,kiedy były zebrane te nasionka,ale no cóż...allegro. Nie pytałem przed zakupem,bo nie sądziłem,że to ważne. Czy mi się śpieszy? Nie,ale mogłem poddać je tej stratyfikacji,bo może wtedy miałbym pewność ,że chociaż jedna wyrośnie,a tak to lipa. Tylko Mimozy mi się wszystkie przyjeły. W zestawiw były też Muchołówki,ale z nimi lipa,chociaż cześć z nich leży w lodówce i jeszcze z 4 tygodnie będą musiały tam chyba poleżeć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 3 Maja 2013 Share Napisano 3 Maja 2013 TUTAJ Masz link. Na przyszłość kolego, zapoznaj się z forum, poczytaj, poszukaj, poszperaj... Inaczej 'zawiśniesz' na stronie ogólnej, jako skazaniec za lenistwo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
incluso Napisano 3 Maja 2013 Share Napisano 3 Maja 2013 (edytowane) Na opakowaniu było napisane Drosera L. Sprzedawca się bardziej nie wysilił. Nie odpowiedział mi na pytanie ,kiedy były zebrane te nasionka,ale no cóż...allegro. Nie pytałem przed zakupem,bo nie sądziłem,że to ważne. Czy mi się śpieszy? Nie,ale mogłem poddać je tej stratyfikacji,bo może wtedy miałbym pewność ,że chociaż jedna wyrośnie,a tak to lipa. Tylko Mimozy mi się wszystkie przyjeły. W zestawiw były też Muchołówki,ale z nimi lipa,chociaż cześć z nich leży w lodówce i jeszcze z 4 tygodnie będą musiały tam chyba poleżeć. Ano właśnie. Jak nie byłeś pewien trzeba było zajrzeć na forum i byś znalazł odpowiedź na wszystkie twoje pytania, a tak... A z allegro to polecam np. użytkownika krismat - to tak na przyszłość jakbyś chciał kupować. Nasiona dobrej jakości kiełkują i do każdego zakupu masz dokładną instrukcję wysiewu i hodowli. A widzę, że kupiłeś zestaw muchołówka + rosiczka + mimoza od sprzedawcy któremu zależy żeby w jak najkrótszym czasie opchnąć jak najwięcej towaru a w dodatku zupełnie nie znającego się na sprzedawanym produkcie. Edytowane 3 Maja 2013 przez incluso Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frugosz Napisano 3 Maja 2013 Autor Share Napisano 3 Maja 2013 Teraz to wiem. Cóż,człowiek uczy się na błędach.Gościowi, to ja zaraz wystawie odpowiedni komentarz. Dzięki za pomoc,dam znać za tydzień co i jak. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barni Napisano 4 Maja 2013 Share Napisano 4 Maja 2013 (edytowane) Siemka, ja bym na twoim miejscu nie rezygnował, zajął bym się co najwyżej pleśnią nasionka dalej podlewał i cierpliwie czekał (w sumie co ci zależy). Ja nasionka wysiewałem pod koniec października ubiegłego roku doświetlałem i po pewnym czasie myślałem ze juz nic z nich nie będzie aż pewnego dnia zobaczyłem jedną malutka kiełkującą roślinkę, a po tygodniu miałem ich już ze 20. Zapomniałem dodać ze nie przeprowadzałem stratyfikacji,a nasionka wykiełkowały po ok 2 miesiącach. Moja rada poczekaj. Pozdro. Edytowane 4 Maja 2013 przez Barni Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frugosz Napisano 4 Maja 2013 Autor Share Napisano 4 Maja 2013 Tak zrobię. Dzięki:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaskowe Napisano 5 Maja 2013 Share Napisano 5 Maja 2013 2 tygodnie na kiełkowanie to niewiele Mi się siewki zaczęły pojawiać dopiero po 1,5 miesiąca od wysiania więc nie ma się czym przejmować. Cierpliwie czekaj i może coś jeszcze z nich będzie. A co do białego nalotu to polecam topsin + dobrą wentylację pomieszczenia. U mnie się sprawdza Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frugosz Napisano 6 Maja 2013 Autor Share Napisano 6 Maja 2013 OK poczekam. Dzięki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysiek955 Napisano 6 Maja 2013 Share Napisano 6 Maja 2013 2 tygodnie na kiełkowanie to niewiele Mi się siewki zaczęły pojawiać dopiero po 1,5 miesiąca od wysiania Hehe, u mnie spatulaty w środku zimy w niecały tydzień wykiełkowały ;p Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi