Wiatrak Napisano 7 Maja 2013 Share Napisano 7 Maja 2013 Wyczytałem to kilka dni temu gdzieś w postach tu na forum że według niektórych ogrodników podłoże dla muchołowek :perlit plus torf może prowadzić do śmierci tych roślin. Perlit to tzw. medium obojętne - nie dostarcza roślinie żadnych substancji odżywczych ani ich nie odbiera,spulchnia podłoże i zwiększa przewiewność gleby...wiec czemu morderca ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaKtuseK Napisano 7 Maja 2013 Share Napisano 7 Maja 2013 Ja stosuję taką mieszankę i nic się nie dzieje.Może nie chodzi o perlit tylko o agroperlit? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 7 Maja 2013 Share Napisano 7 Maja 2013 Była o tym dyskusja tyle , że o podłożu dla kapturnicy .Perlit dla muchołówek jest wskazany . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 7 Maja 2013 Share Napisano 7 Maja 2013 Ja stosuję taką mieszankę i nic się nie dzieje.Może nie chodzi o perlit tylko o agroperlit? Agroperlit to po prostu handlowa nazwa perlitu o największej frakcji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiatrak Napisano 7 Maja 2013 Autor Share Napisano 7 Maja 2013 Cytat ten jest napisany w temacie: Zaniedbana muchołówka w ziemi kwiatowej, Próba odratowania.niedziela, 05 maj 2013 - 15:23 Niekumaty Burak podał że:Podłoże Muchołówki najlepiej rosną w pozbawionym dodatków, kwaśnym torfie (pH 3-5) zmieszanym z gruboziarnistym piaskiem kwarcowym w stosunku 2:1 (torf : piasek). Dodatek piasku ma na celu ułatwienie wzrostu korzeniom oraz zapobiega zbytniemu ubiciu się podłoża. Muchołówki można te uprawiać w mchu torfowcu, co jest popularne za granica. Możliwa jest te uprawa tych roślin w czystym torfie. Nie stosujemy żadnych wypełniaczy przy otworach w doniczce. Nie zaleca się równie stosowania perlitu jako składnika podłoża, gdy wg. opinii niektórych hodowców może on po pewnym czasie podtruwać rośliny, w negatywny sposób odbijając się na ich wzroście. także o co chodzi.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 8 Maja 2013 Share Napisano 8 Maja 2013 Zamieściłem to jako cytat z http://www.owadozery.pl/articles/mucholowka.pdf Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 8 Maja 2013 Share Napisano 8 Maja 2013 Z perlitem nie ma jasności. Osobiście stosuję i nie zauważyłem jakiś negatywnych efektów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi