Skocz do zawartości

Umierające storczyki

-AND-

Rekomendowane odpowiedzi

Na storczykach, a dokładnie na powierzchni liści pojawił się dziwny nalot koloru rdzy. Można go zetrzeć palcem ale wydaje mi się, że zabija mi to coś roślinki.

No i właśnie tu pytanie co to jest ten nalot? jak z tym walczyć? Nie mogę dać zdjęć bo nie mam odpowiedniego sprzętu by to było odpowiednio widoczne. Liście wyglądają tak jakby się dusiły i więdły. Proszę o pomoc i to szybką bo nie za wiele już zostało z roślin.

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, zastanawiałeś się ile masz Storczyki? Nie są długowieczne, najwyżej dwa lata. Mogą po prostu usychać z wieku. || Ta rdza na liściach - może to pyłek? Nie mówię koniecznie o pyłku kwiatowym, może jakiś osobnik pszczelarstwa (pszczoła/bąk) siadł i rozniósł? A to, że marnieją ci przez niego rośliny to może wcale nie przez niego ? :D

Odnośnik do odpowiedzi

Ten nalot pojawił się w styczniu i z czasem jest go nieco więcej więc pszczółki wykluczam. Same rośliny fakt mam już chyba no 4 lata ale jedna z nich ma się wyśmienicie. Kwitnie dostaje odrostów i zieleni się na całego. Naprawdę nie wiem jaka jest tego przyczyna dlatego podejrzewam ten rdzawy nalot. :(

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem dzisiaj i nie potrafiła mi pomóc choć zabrałem ze sobą jedną roślinkę nadal nie wiadomo co jej dolega i co najważniejsze co pomoże :/ niestety to jedyny sklep ogrodniczy w okolicy i promieniu 40km

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.