-AND- Napisano 11 Maja 2013 Share Napisano 11 Maja 2013 Na storczykach, a dokładnie na powierzchni liści pojawił się dziwny nalot koloru rdzy. Można go zetrzeć palcem ale wydaje mi się, że zabija mi to coś roślinki. No i właśnie tu pytanie co to jest ten nalot? jak z tym walczyć? Nie mogę dać zdjęć bo nie mam odpowiedniego sprzętu by to było odpowiednio widoczne. Liście wyglądają tak jakby się dusiły i więdły. Proszę o pomoc i to szybką bo nie za wiele już zostało z roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reez Napisano 11 Maja 2013 Share Napisano 11 Maja 2013 Hm, zastanawiałeś się ile masz Storczyki? Nie są długowieczne, najwyżej dwa lata. Mogą po prostu usychać z wieku. || Ta rdza na liściach - może to pyłek? Nie mówię koniecznie o pyłku kwiatowym, może jakiś osobnik pszczelarstwa (pszczoła/bąk) siadł i rozniósł? A to, że marnieją ci przez niego rośliny to może wcale nie przez niego ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-AND- Napisano 11 Maja 2013 Autor Share Napisano 11 Maja 2013 Ten nalot pojawił się w styczniu i z czasem jest go nieco więcej więc pszczółki wykluczam. Same rośliny fakt mam już chyba no 4 lata ale jedna z nich ma się wyśmienicie. Kwitnie dostaje odrostów i zieleni się na całego. Naprawdę nie wiem jaka jest tego przyczyna dlatego podejrzewam ten rdzawy nalot. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reez Napisano 11 Maja 2013 Share Napisano 11 Maja 2013 Może jakiś grzyb? Idx do najbliższej kwiaciarni (jeśli masz sprawdzoną) opisz kolesiowi/babie problem i spytaj się o jakiś preparat (: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-AND- Napisano 11 Maja 2013 Autor Share Napisano 11 Maja 2013 Byłem dzisiaj i nie potrafiła mi pomóc choć zabrałem ze sobą jedną roślinkę nadal nie wiadomo co jej dolega i co najważniejsze co pomoże :/ niestety to jedyny sklep ogrodniczy w okolicy i promieniu 40km Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reez Napisano 11 Maja 2013 Share Napisano 11 Maja 2013 Wow. To może ja podejdę i sie zapytam. Ale nie dzisiaj, mam dużo nauki a jutro komunię kuzynki na karku. W poniedziałek dam ci znać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-AND- Napisano 11 Maja 2013 Autor Share Napisano 11 Maja 2013 Będę wdzięczny za każdą pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi