Skocz do zawartości

Na parapecie Niekumatego

Rekomendowane odpowiedzi

Hydroponiczna uprawa Drosera madagascariensis (od lutego). Pierwotnie pędy miały się tylko ukorzenić. Przynajmniej nie muszę podpierać.

post-6023-1368654950_thumb.jpg

Piętrowa Drosera admirabilis. Zaczęła intensywnie rosnąć w lutym.

post-6023-1368655478_thumb.jpg

Drosera pygmaea - niedawno były to siewki, ale już wypuściły pędy kwiatowe.

post-6023-1368655774_thumb.jpg

Rozmnażanie Drosera paradoxa z sadzonek liściowych uciętych a nie oderwanych.

post-6023-1368656114_thumb.jpg

Dionaea muscipula 'G14 Rosetted'. Opłacała się "zabawa" w wymianę 2 razy na dobę butelek z zamrożoną wodą w akwarium.

post-6023-1368656682_thumb.jpg

post-6023-1368656846_thumb.jpg

post-6023-1368656955_thumb.jpg

Dionaea muscipula 'Red Piranha'

post-6023-1368657159_thumb.jpg

post-6023-1368657240_thumb.jpg

Edytowane przez Cephalotus
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 65
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Gość VitaPlantae

No ładny masz parapecik, roślinki jeszcze ładniejsze okej . Świetnie podrosła Ci Drosera admirabilis , jak mini drzewka. Nie długo mały lasek wyjdzie. A jak muchołówki zaczynają Ci się wybarwiać ładnie, solarium tam im zamontowałeś czy jakiegoś samoopalacza używasz XD ?

Odnośnik do odpowiedzi

A czy Red Piranha nie ma przypadkiem listków rosnących w górę od już tych najmniejszych?

Edytowane przez Kosa1984
Owszem, ma. Pionowe, długie i równowąskie.
Odnośnik do odpowiedzi

Gość VitaPlantae
To tylko południowy parapet i ładna pogoda.

Obie ładnie rosną. Dionaea muscipula 'G14 Rosetted' jak się krwiście wybarwiła.

A czy Red Piranha nie ma przypadkiem listków rosnących w górę od już tych najmniejszych?

A czy to też nie zależy od warunków uprawy albo tego jaki to klon 'Red Piranha' ? Bo Muchołówka Niekumatego to właśnie ta odmiana, w sieci też można natknąć się niekiedy na fotki roślin ''położonych'' po ziemi.

Odnośnik do odpowiedzi

Muchole przepiękne :).

Mam pytanie odnośnie D. madagaskarensis - ona tak sobie po prostu od lutego rośnie w tej szklance z wodą na parapecie, czy co ? Bo świetnie Ci rośnie, a u mnie jakoś nie chce... o.O

Odnośnik do odpowiedzi

A czy to też nie zależy od warunków uprawy albo tego jaki to klon 'Red Piranha' ? Bo Muchołówka Niekumatego to właśnie ta odmiana, w sieci też można natknąć się niekiedy na fotki roślin ''położonych'' po ziemi.

Hmm, u mnie takie przyrosty pojawiają się tylko podczas zimowania lub krótko po nim. Zresztą nawet w tym okresie zdarza się sporo pionowych. 'Red Piranha' w dobrych warunkach oświetleniowych w okresie wegetacji wypuszcza pionowe przyrosty, więc jeśli sytuacja utrzyma się w lipcu, sierpniu, wyjdzie na to, że nie jest to 'Red Piranha'. Tutaj już kiedyś była dyskusja na temat tej odmiany, bardzo ciekawej zresztą: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...;hl=red+piranha

Odnośnik do odpowiedzi

Gość VitaPlantae
Hmm, u mnie takie przyrosty pojawiają się tylko podczas zimowania lub krótko po nim. Zresztą nawet w tym okresie zdarza się sporo pionowych. 'Red Piranha' w dobrych warunkach oświetleniowych w okresie wegetacji wypuszcza pionowe przyrosty, więc jeśli sytuacja utrzyma się w lipcu, sierpniu, wyjdzie na to, że nie jest to 'Red Piranha'. Tutaj już kiedyś była dyskusja na temat tej odmiany, bardzo ciekawej zresztą: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...;hl=red+piranha

Yhy, masz racje Kosa. Może ta ''Red Piranha'' Niekumatego dostaje za mało światła i to stopuje jej ten charakterystyczny wzrost dla tej odmiany. Bo bardziej przeważa na niej zielonkawy niż czerwony. Ale ciut bardziej prawdopodobne jest to, że może to jakaś hybryda, nie czysty klon, albo w ogóle inna podobna odmiana. Okaże się jak podrośnie i nabierze koloru, jak wspomniał Kosa. I w summie to prawda że nie zły galimatias jest na świecie z podpisywaniem odmian u Muchołówek.

Świetne Roślinki, pozazdrościć. Pzdr.

Odnośnik do odpowiedzi

Ta muchołówka przypomina 'sawtooth' lub 'red piranha x bohemian garnet' .

Dziękuję za podzielenie się watpliwością. Na poniższym zdjęciu widać tendencję do pionowego wzrostu (młode z podziału). Zgodnie z powyższymi sugestiami trzeba poczekać na ostateczną opinię. Kupiłem ją w ubiegłym roku, tutaj na forum razem z 'Red Dragon', nie pamiętam od kogo.

post-6023-1369341387_thumb.jpg

... Mam pytanie odnośnie D. madagaskarensis - ona tak sobie po prostu od lutego rośnie w tej szklance z wodą na parapecie, czy co ? Bo świetnie Ci rośnie, a u mnie jakoś nie chce... o.O

Dokładnie, to nie stoi na parapecie tylko poniżej, tak, że światło dociera głównie do rosiczki. W lutym, marcu stała na parapecie, potem przeniosłem.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Kolejna porcja zdjęć.

Parapetowa Drosera adelae jeszcze młoda.

post-6023-1370032599_thumb.jpg

post-6023-1370032650_thumb.jpg

Kolejno - słabo wybarwione Drosera venusta i Drosera graomogolensis.

post-6023-1370032849_thumb.jpg

post-6023-1370032918_thumb.jpg

Drosera paleacea z przed tygodnia, teraz kwiatostan ma większy.

post-6023-1370033121_thumb.jpg

Parapetowa Drosera ordensis X fulva. Młoda, więc toleruje małą wilgotność, ciekawe jak będzie za kilka miesięcy.

post-6023-1370033378_thumb.jpg

Słabo wybarwiony Dionaea muscipula 'Red Dragon'.

post-6023-1370033652_thumb.jpg

Wymyśliłem, że rosiczki pigmejski będę trzymał w dużych doniczka. Na pierwszy ogień poszła Drosera pulchella x nitidula. Za kilka miesięcy efekt będzie ciekawszy.

post-6023-1370033905_thumb.jpgpost-6023-1370033956_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...

Heh, "etap parapetowy"...

Też bym chciała mieć taaaki etap :)

Fajne masz roślinki i widać, że mocno o nie dbasz i one to lubią.

Ostatnio strasznie podobają mi się pigmejki.

Jeśli masz aktualną fotkę tej dużej doniczki z pigmejkami, to chętnie zobaczę :)

Odnośnik do odpowiedzi