Niekumaty Burak Napisano 15 Maja 2013 Share Napisano 15 Maja 2013 (edytowane) Hydroponiczna uprawa Drosera madagascariensis (od lutego). Pierwotnie pędy miały się tylko ukorzenić. Przynajmniej nie muszę podpierać. Piętrowa Drosera admirabilis. Zaczęła intensywnie rosnąć w lutym. Drosera pygmaea - niedawno były to siewki, ale już wypuściły pędy kwiatowe. Rozmnażanie Drosera paradoxa z sadzonek liściowych uciętych a nie oderwanych. Dionaea muscipula 'G14 Rosetted'. Opłacała się "zabawa" w wymianę 2 razy na dobę butelek z zamrożoną wodą w akwarium. Dionaea muscipula 'Red Piranha' Edytowane 15 Maja 2013 przez Cephalotus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość VitaPlantae Napisano 16 Maja 2013 Share Napisano 16 Maja 2013 No ładny masz parapecik, roślinki jeszcze ładniejsze . Świetnie podrosła Ci Drosera admirabilis , jak mini drzewka. Nie długo mały lasek wyjdzie. A jak muchołówki zaczynają Ci się wybarwiać ładnie, solarium tam im zamontowałeś czy jakiegoś samoopalacza używasz XD ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 16 Maja 2013 Autor Share Napisano 16 Maja 2013 ... A jak muchołówki zaczynają Ci się wybarwiać ładnie, solarium tam im zamontowałeś czy jakiegoś samoopalacza używasz XD ? To tylko południowy parapet i ładna pogoda. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-AND- Napisano 16 Maja 2013 Share Napisano 16 Maja 2013 (edytowane) A czy Red Piranha nie ma przypadkiem listków rosnących w górę od już tych najmniejszych? Edytowane 16 Maja 2013 przez Kosa1984 Owszem, ma. Pionowe, długie i równowąskie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość VitaPlantae Napisano 17 Maja 2013 Share Napisano 17 Maja 2013 To tylko południowy parapet i ładna pogoda. Obie ładnie rosną. Dionaea muscipula 'G14 Rosetted' jak się krwiście wybarwiła. A czy Red Piranha nie ma przypadkiem listków rosnących w górę od już tych najmniejszych? A czy to też nie zależy od warunków uprawy albo tego jaki to klon 'Red Piranha' ? Bo Muchołówka Niekumatego to właśnie ta odmiana, w sieci też można natknąć się niekiedy na fotki roślin ''położonych'' po ziemi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 17 Maja 2013 Share Napisano 17 Maja 2013 (edytowane) Ta muchołówka przypomina 'sawtooth' lub 'red piranha x bohemian garnet' . Edytowane 17 Maja 2013 przez Sevillo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadoCMG Napisano 17 Maja 2013 Share Napisano 17 Maja 2013 Masz piękną Drosera admirabilis Tylko pozazdrościć, bo wygląda to super! O mucholach nawet nie wspomnę, bo są zabójcze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 17 Maja 2013 Share Napisano 17 Maja 2013 Muchole przepiękne . Mam pytanie odnośnie D. madagaskarensis - ona tak sobie po prostu od lutego rośnie w tej szklance z wodą na parapecie, czy co ? Bo świetnie Ci rośnie, a u mnie jakoś nie chce... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 17 Maja 2013 Share Napisano 17 Maja 2013 A czy to też nie zależy od warunków uprawy albo tego jaki to klon 'Red Piranha' ? Bo Muchołówka Niekumatego to właśnie ta odmiana, w sieci też można natknąć się niekiedy na fotki roślin ''położonych'' po ziemi. Hmm, u mnie takie przyrosty pojawiają się tylko podczas zimowania lub krótko po nim. Zresztą nawet w tym okresie zdarza się sporo pionowych. 'Red Piranha' w dobrych warunkach oświetleniowych w okresie wegetacji wypuszcza pionowe przyrosty, więc jeśli sytuacja utrzyma się w lipcu, sierpniu, wyjdzie na to, że nie jest to 'Red Piranha'. Tutaj już kiedyś była dyskusja na temat tej odmiany, bardzo ciekawej zresztą: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...;hl=red+piranha Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość VitaPlantae Napisano 17 Maja 2013 Share Napisano 17 Maja 2013 Hmm, u mnie takie przyrosty pojawiają się tylko podczas zimowania lub krótko po nim. Zresztą nawet w tym okresie zdarza się sporo pionowych. 'Red Piranha' w dobrych warunkach oświetleniowych w okresie wegetacji wypuszcza pionowe przyrosty, więc jeśli sytuacja utrzyma się w lipcu, sierpniu, wyjdzie na to, że nie jest to 'Red Piranha'. Tutaj już kiedyś była dyskusja na temat tej odmiany, bardzo ciekawej zresztą: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...;hl=red+piranha Yhy, masz racje Kosa. Może ta ''Red Piranha'' Niekumatego dostaje za mało światła i to stopuje jej ten charakterystyczny wzrost dla tej odmiany. Bo bardziej przeważa na niej zielonkawy niż czerwony. Ale ciut bardziej prawdopodobne jest to, że może to jakaś hybryda, nie czysty klon, albo w ogóle inna podobna odmiana. Okaże się jak podrośnie i nabierze koloru, jak wspomniał Kosa. I w summie to prawda że nie zły galimatias jest na świecie z podpisywaniem odmian u Muchołówek. Świetne Roślinki, pozazdrościć. Pzdr. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 23 Maja 2013 Autor Share Napisano 23 Maja 2013 Ta muchołówka przypomina 'sawtooth' lub 'red piranha x bohemian garnet' . Dziękuję za podzielenie się watpliwością. Na poniższym zdjęciu widać tendencję do pionowego wzrostu (młode z podziału). Zgodnie z powyższymi sugestiami trzeba poczekać na ostateczną opinię. Kupiłem ją w ubiegłym roku, tutaj na forum razem z 'Red Dragon', nie pamiętam od kogo. ... Mam pytanie odnośnie D. madagaskarensis - ona tak sobie po prostu od lutego rośnie w tej szklance z wodą na parapecie, czy co ? Bo świetnie Ci rośnie, a u mnie jakoś nie chce... Dokładnie, to nie stoi na parapecie tylko poniżej, tak, że światło dociera głównie do rosiczki. W lutym, marcu stała na parapecie, potem przeniosłem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 31 Maja 2013 Autor Share Napisano 31 Maja 2013 Kolejna porcja zdjęć. Parapetowa Drosera adelae jeszcze młoda. Kolejno - słabo wybarwione Drosera venusta i Drosera graomogolensis. Drosera paleacea z przed tygodnia, teraz kwiatostan ma większy. Parapetowa Drosera ordensis X fulva. Młoda, więc toleruje małą wilgotność, ciekawe jak będzie za kilka miesięcy. Słabo wybarwiony Dionaea muscipula 'Red Dragon'. Wymyśliłem, że rosiczki pigmejski będę trzymał w dużych doniczka. Na pierwszy ogień poszła Drosera pulchella x nitidula. Za kilka miesięcy efekt będzie ciekawszy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 4 Września 2013 Share Napisano 4 Września 2013 Niezły ten Twój parapet. Jak tam po okresie wiosenno-letnim ? Roślinki wybarwione ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 4 Września 2013 Autor Share Napisano 4 Września 2013 Wybarwione, jedne więcej, inne mniej. Myślę, że w tym roku zorganizuję jeszcze jedną sesję zdjęciową. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 5 Września 2013 Share Napisano 5 Września 2013 Heh, "etap parapetowy"... Też bym chciała mieć taaaki etap Fajne masz roślinki i widać, że mocno o nie dbasz i one to lubią. Ostatnio strasznie podobają mi się pigmejki. Jeśli masz aktualną fotkę tej dużej doniczki z pigmejkami, to chętnie zobaczę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi